Denetmenlerin isyanı meclise taşındı

Güncelleme Tarihi:

Denetmenlerin isyanı meclise taşındı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2013 13:31

659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mağdur olan Maliye Bakanlığı Milli Emlak ve Muhasebe Denetmenlerinin isyanı Meclis’e taşındı. TBMM Dilekçe Komisyonu, Maliye Bakanlığı’ndan Milli Emlak ve Muhasebe Denetmenlerinin emsalleriyle aynı haklara kavuşturulmasını istedi.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

659 sayılı KHK nedeniyle mağdur olan Milli Emlak ve Muhasebe Denetmenleri, TBMM Dilekçe Komisyonu’na verdikleri yüzlerce dilekçede mağduriyetlerini dile getirdiler. Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu, yaptığı inceleme ve değerlendirmeden sonra 4 Temmuz 2013 tarihli kararında vergi denetmenlerinin özlük hakları, görev, yetki ve sorumluluk bakımından çok ileri bir noktaya taşınırken; emsalleri olan Milli Emlak ve Muhasebe Denetmenlerinin haklarında herhangi bir iyileştirme yapılmadığı vurgulandı.

Milli Emlak Denetmenlerinin, 659 sayılı KHK ile yaptıkları iş ve görevleri benzer olmayan; işe alım süreçleri birbirinden farklı olan uzmanlarla birleştirilmelerinin ‘ölçülü’ bir yaklaşım olmadığı belirtildi. Defterdarlık uzmanlarında ‘rotasyon’ yokken Milli Emlak Denetmenlerinden denetimle görevlendirilenlerin rotasyona devam ettiği ifade edilen kararda, “Bu aynı unvan altındaki personel arasında ayrı bir sorun olarak ortaya çıktığı; aynı unvanı taşıyan Defterdarlık Uzmanlarının bir kısmı denetim yetkisine haiz iken diğerlerinin bu yetkiye sahip olmamasının iş barışını olumsuz etkileyeceğine” dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Bunların dışında şu tespit yapıldı: “Milli Emlak Genel Müdürlüğünün yaptığı sınava girip başarılı olduktan sonra, Milli Emlak Denetmeni ya da Devlet Malları Uzmanı kadrolarına atanan personelden; Devlet Malları Uzmanlarının 659 sayılı KHK ile ‘Maliye Uzmanı’ kadrolarına atandığını, bu düzenlemeden sonra Devlet Malları Uzmanları ile Milli Emlak Denetmenleri arasında özlük hakları bakımından, Milli Emlak Denetmenlerinin aleyhinde önemli bir fark oluştuğu belirlenmiştir.

MAĞDURİYETLERİ GİDERİN!

Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu tüm bu mağduriyetlerin giderilmesi için Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı’ndan gerekli yasal düzenlemeleri yapmasını, Komisyon’dan da bu işin takipçisi olmasını istedi.

NE İSTİYORLAR?

“Bu KHK öncesi eşit pozisyonda olduğumuz meslek grupları ile yeniden eşitlenmek istiyoruz" diyen denetmenler taleplerini şöyle sıralıyorlar:

- 646 sayılı KHK'ye paralel olarak Muhasebe ve milli emlak denetmenleri ile kontrolörlerinin aynı çatı altında birleştirilmesi,
- Eğer bu yapılmayacaksa daha önce 5018 sayılı Kanunun geçici 5. maddesi ile muhasebe ve milli emlak denetmenlerine sağlanan iç denetçiliğe geçiş hakkının yeniden düzenlenerek; muhasebe ve milli emlak denetmenlerinin genel bütçeli kuruluşlar ile özel bütçeli kuruluşlara ve mahalli idarelere hiçbir şarta bağlı olmaksızın iç denetçi olarak geçiş hakkı tanınması,
- Aynı zamanda muhasebe ve milli emlak denetmenlerine maliye uzmanlığına geçiş hakkı verilmesi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!