Dershane kalkar kurslar devam eder

Güncelleme Tarihi:

Dershane kalkar kurslar devam eder
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2013 09:33

Dershane kalkar kurslar devam eder Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, “1 Ocak’tan itibaren dershanelerin ruhsatları yenilenmeyecek” açıklamasının ardından Türkiye’nin en büyük dershane zinciri olan Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı, TÖDER ve Avrupa Dershaneler Birliği İkinci Başkanı İbrahim Taşel, “Dershane kalkar, kurslar devam eder. Eğitim danışmanlığı veya eğitim koçluğu şeklinde varlığımızı sürdürürüz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye genelindeki 217 şubesinde, yaklaşık 8 bin öğretmeni ile 200 bine yakın öğrenciye eğitim desteği sunan Final Eğitim Kurumları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Taşel, kanuni düzenlemelerle ilgili Bakanlığın atacağı adımları beklediklerini söyledi. Taşel, MEB’in dershaneleri kendi bünyesinden çıkarma hakkına sahip olduğunu, ancak bu durumun öğrencilerin özel öğretim ve özel ders görme hakkını ortadan kaldırmayacağını anlattı. Taşel, Avrupa’daki dershanelerin işleyişini örnek vererek şu açıklamalarda bulundu: “Avrupa’da da dershaneler var ama Eğitim Bakanlıkları’na bağlı değil. Türkiye’de de MEB’e bağlı olmayan dershaneler olabilir. Özel okul ihtiyacı başka, dershane başka. Dershane kalkar ama kurslar devam eder. Almanya’da dershaneler Eğitim Bakanlığı’na bağlı değil ama faturalarını keserek eğitim veriyorlar. Sadece binaları belediyeler tarafından denetleniyor. MEB dershaneleri kendi sistemi dışına çıkarmakla dershane ihtiyacı ortadan kalkmaz. Dershaneler okulların alternatifi değil. Mezun öğrenciler okula da gitmeyecekleri için üniversite hazırlığını dershanelerde yapıyorlar.” Diğer dershane ve birlik yetkililerinin açıklamaları şöyle:

Haberin Devamı

RUHSATLAR YENİLENMİYOR

Faruk Köprülü (Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Genel Başkanı): Dershaneler zaten ruhsatlarını yenilemiyorlar. “Ruhsat yenilemesi yapılmayacak” sözüyle ne demek isteniyor bilemiyorum. Dershaneler, Bakanlığın bünyesinde olmasa dahi ticari olarak belediyeden iş ruhsatı alarak, vergi ve personelin sigorta işlemlerinin yatırılması sonrası normal bir ticari kurum olarak çalışmalarına devam edecek o halde. Sınavlar olduğu sürece ihtiyaç olacak. Adı dershane olmasa bile bu kurumlardan hizmet alınacak. Bakanlık kurumları kapatmaya çalışmak yerine, buralara ihtiyacı azaltmaya yönelik çalışmalar yapmalı.

YOLA DEVAM EDECEĞİZ

Metin ÖZER (Sınav Dergisi Dershaneleri Yönetim Kurulu Başkanı): Fiziki olarak okullara dönüşüm yapmanın kolay olmayacağı açık. Dershaneyi devam ettirmeyi planlıyoruz. Ruhsattan öte burada veli ve öğrencilerin memnuniyeti önemli. İhtiyaç olduğu için devam edeceğiz. Kendi tedbirlerimizi alacağız.

Haberin Devamı

RANDEVU İSTEDİK

Eyüp Kılcı (Güven Dershane Sahipleri Derneği (GÜVENDER) Başkan Yardımcısı): Dershane sektörü olarak biz geçişin mümkün olduğunca sağlıklı bir yolla yapılmasını arzu ediyoruz. Ama henüz istenen gelişme sağlanamadı. Özel okulla dershaneler farklıdır. Teşvik verilmesi güzel ama özel okula dönüşmenin tek seçenek olarak sunulması uygulanabilir bir şey değil. Bakanlıktan randevu talep ettik, geri dönüş olursa görüşlerimizi ileteceğiz.

Siyasiler tepkili: Yeraltına inecek

Dershanelerin tasfiye edileceği açıklamasına muhalefetten de tepki geldi. CHP ve MHP yöneticileri, “Dershanecilik yer altına inecek, hükümetin eğitim dışında hesaplaşması var” görüşünü dile getirirken, AK Partili yetkililer 3 yıllık süreçte kaygıların giderileceğini savundu. Değerlendirmeler şöyle:

Haberin Devamı

SU AKAR, YOLUNU BULUR

Çiğdem Münevver Ökten (AK Partili TBMM Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü): ‘Yer altına iner’ sözünü bir tehdit olarak görüyorum. Yaptığımız devrim niteliğindeki her icraatla ilgili bu tip karşı korkutma cenahı oluşturuluyor, cesaret kırılmaya çalışılıyor. Çocukların bilgisini gerçekten ölçen bir sistemi oturtup bunun karşılığını verip, bunu etütlerle destekleyip öğretmenlerimizi de daha donanımlı hale getirdiğimizde süreç kendiliğinden doğru olarak akacak. Su akacak yolunu bulacaktır. Merdiven altı şeklinde olayı ucuzlaştırmayalım ve korkutmayalım.

ZALİM AMCA OLACAK GİBİ

Muharrem İnce (CHP Grup Başkanvekili): Ruhsatları yenilenmezse dershaneler yer altına inecek, özel ders büroları olacak. Bu uygulamayla birlikte ruhsatsız dershaneler olacak. İşler kaçak devam edecek, devlet bir de vergiden, sigorta priminden zarar edecek. Burada çalışanların haklarıyla ilgili başka sorunlar da karşımıza çıkacak.

Haberin Devamı

BAŞKA HESAPLAŞMA VAR

Zühal Topcu (MHP Genel Başkan Yardımcısı): Amaç, kapatıyoruz diyerek, bir yerlere mesaj göndermek. Eğer gerçekten eğitimin sorunlarına eğilseleredi, dershaneler kendiliğinden ortadan kalkardı. Dershaneler eğitim boşluklarının ortaya çıkardığı bir sektör. İnsanlar çok mu meraklı dershaneye para vermeye. Eğitimde kalitesizliği ortadan kaldırma yerine, günah keçisi yaratıldı ve ‘Ruhsat vermeyeceğiz’ diye sıkıştırıyorlar. Bu sefer de dershanelerin adı değişir, etüt merkezleri veya çalışma üniteleri olur. Gerekirse de ev görünümünde olup merdiven altına iner. UMUT ERDEM/ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!