Senfoni'den Caz'a bir haftasonu

Bu haftasonu soğuyan havaya rağmen konserlerle harika geçti.

Haberin Devamı

Cuma akşamı İstanbul kışa net olarak girmişken, İstanbul Senfoni Orkestrası’nın Aya İrini’deki açılış konserine gittim. Benim için Aya İrini senelerdir gitmek isteyip de gidemediğim bir konser mekânı olduğu için ayrıca bendeki yeri önemliydi.Bir türlü denk getirip gidemediğim bu büyüleyici mekândaki etkinlik için bu sefer planlarımı aylar öncesinden yaptım. Havanın soğuk olmasını da hesaba katsam daha iyi olurmuş, ama yine de böylesi görkemli bir yerde senfoni orkestrası konseri dinlemek kendimi inanılmaz ayrıcalıklı hissettirdi.

Senfoniden Caza bir haftasonu

Her ne kadar hava soğuk, yağışlı bir Cuma akşamı da olsa da, Aya İrini tıklım tıklımdı. Gürer Aykal şefliğindeki senfoni L.V. Beethoven 9. Senfoni eserini o kadar kusursuz çaldı ki, bir ara Gürer Aykal’ın da müzisyenleri alkışladığına tanık oldum. En arkada oturduğum için biraz konserin sesini açasım gelse de, senfoninin koral bölümü başladığında ses konusundaki tüm endişem ortadan kalktı. Özellikle Gökçen Koray ve Seval Irmak’ın yönetimindeki İstanbul Senfoni Orkestrası Korosu, deyim yerindeyse 9. Senfoniyi kulaklarımıza işledi. Etkinlik çıkışında kimle konuştuysam, herkes konserden öylesine etkilenmişti ki, havanın soğuğuna rağmen izleyiciler müzisyenleri ve koro üyelerini tebrik etmek için kapıda geceye devam ettiler.



Senfoniden Caza bir haftasonu


Cuma akşamı İDSO’nın açılış konserinden sonra, Cumartesi günü 23. Akbank Caz Festivali kapsamında Lütfü Kırdar’daki Mulatu Astatke konserine gittim. Ethio-Jazz türünün babası olarak kabul edilen Mulatı Astatke’yi ilk defa izleyip, daha önce Türkiye’de verdiği konserlerini kaçırdığıma üzüldüm. Günümüzde birçok konseri internet veya DVD’den izlemek mümkün, ama böylesi orijinal performansları insan yaşadığı şehre geldiğinde kaçırmamalı. Mulatu konser boyunca o kadar sakin havada bir performans sergiliyordu ki, ekipteki diğer müzisyenleri izleyince kendisine daha da hayran kaldım. Hüsnü Şenlendirici ve Mısırlı Ahmet’in de konuk olduğu konserin özellikle Hüsnü Şenlendirici’nin katıldığı bölümler çok hoşuma gitti. Konsere dair beni tek üzen kısım Mulatu Astatke ve ekibi bis yapmadı. Muhtemelen aynı salonda 1 saat sonra tekrar konser olmasından ötürü, ekip performansını tamamladıktan sonra sahneye bis için geri gelmedi. Bis olmadan konser bittiği zaman ben de bir hüzün oluyor. Yeri gelmişken meraklısına hatırlatmak isterim, 23. Akbank Caz festivali 12 Ekim’e kadar devam ediyor. Bayram tatili öncesi şehrin caz haline bitmeden yetişmeniz dileğiyle.

Haberin Devamı



KARIŞIK KASET

Haberin Devamı


Havalar birden soğuyunca genelde insan ne yapacağını bilemiyor.
Sabah uyandığında hava karanlık, dışarısı buz gibi, zaten okullar da açılmış, trafik de harika olunca kış sendromu insanın üstüne bir güzel çöküveriyor. Malum mevsim gereği bu tabloyu değiştirmek kısa sürede çok zor. En kolay çözüm güzel müziklerle bu dönemi kolayca atlatmak.
Bahar aylarında iç yaylarımızı gevşeten bir listeyle bu köşede ağırladığım Yağız, buz gibi mevsim geçişinde yeniden bizlerle.
Bayıla bayıla yaptığı bu liste için “Yağmuru özlerken, yağmuru izlerken, yağmurun altında dinlediğim...” diye de not düşmüş. Listeyi Spotify’da Yağız Murat Aksu kullanıcısı ekleyerek “Yağmur” playlistini seçerek dinleyebilirsiniz.

Keyifli dinlemeler…


1. Yağmur-Bülent Ortaçgil
2. Tim Buckley-Phantasmagoria In Two
3. Jeff Buckley -Corpus Christi Carol
4. Slowdive -All Of Us
5. M. Ward -Dead Man
6. Bon Iver -Wisconsin
7. Mazzy Star -In The Kingdom
8. Azure Ray- While I’m Still Young
9. Bob Dylan- A Hard Rain’s A-Gonna Fall
10. Imogen Heap- Hide & Seek
11. Audrey- We Thought We Were Ghosts, But We Are Feathers
12. July Skies- Countryside Of 1939 (Radio WZBC Session)
13. Noah And The Whale-The First Day Of Spring
14. Neil Halstead-Hi-Lo And In Between
15. Alexi Murdoch - All My Days
16. Daughter- Smother
17. Fikret Kızılok -Bir Harmanım Bu Akşam
18. Simon&Garfunkel-Bookends
19. This Mortal Coil-Song To The Siren
20. Amanda Marshall- Promises

Haberin Devamı

https://twitter.com/hkky

Yazarın Tüm Yazıları