Asrın kuyruklu yıldızı ISON hakkında 5 gerçek

Güncelleme Tarihi:

Asrın kuyruklu yıldızı ISON hakkında 5 gerçek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2013 01:22

Kuyruklu yıldızlar emektar Dünyamızın yakınına çok sık uğramıyor.Hele de 28 Kasım’da Güneş’in yakınından geçecek ISON kadar parlağı belki de daha önce hiç görülmedi.

Haberin Devamı

Gökbilimcilerin araştırma yapmak, sıradan insanlarınsa sadece seyir keyfi için beklediği yüzyılın kuyruklu yıldızı hakkında merak edilen beş gerçek

Ne kadar parlak?
Eylülde keşfedilen ISON’la alakalı hâlâ pek çok bilinmez var. Her gün biraz daha parlaklaştığı gözlemlenen kuyruklu yıldız keşfedildiği ilk dönemde öyle bir ışıma artışı gösterdi ki bilim insanları gelmiş geçmiş en parlak kuyruklu yıldız olduğunu düşündü.
Ama son gözlemler ISON’un gündüz bile görülecek kadar parlak olmayacağını düşündürüyor. Geçen hafta Mars’a çok yakınlaşan ISON beklenenden daha karanlık olduğu için Mars’ın keşif uydusu Curiosity tarafından güçlükle görüntülendi.

Ne kadar büyük?
Mayıs ayında Hubble uzay teleskopunun bilim operasyonları merkezi görevini yürüten STSI’daki bilim adamları, ilk ölçümlerin kuyruklu yıldızın çekirdeğinin büyüklüğünün boydan boya 5-6 kilometreyi bulduğunu kaydetti. Kuyruğu 91 milyon kilometre ölçülen kuyruklu yıldızın çevresiyse yaklaşık 5 bin kilometre.

Haberin Devamı

Adı nerden geliyor?
Bilimsel adı C/2012 S1 olan kuyruklu yıldız, Rusya’daki, International Scientific Optical Network (ISON) adlı bilimsel araştırma kuruluşu tarafından keşfedildiği için kısaca ISON kuyruklu yıldızı adıyla anılıyor.

Görebilecek miyiz?
Gündüz görünmesi giderek zorlaşan ISON dünyaya yakınlaştıkça geceleri çok rahat gözlemlenebilecek. Kasım ayı başında Kuzey Kutbu’ndan sabah saatlerinde çıplak gözle görülmeye başlanacak. Kasım sonundaysa kuyruklu yıldızı tüm gece gözlemlemek mümkün olacak.

Güneş ISON’u yok edecek mi ?

Kasım sonlarına doğru Dünya’ya en yakın konumuna ulaştığında Ay’dan daha parlak bir görünüm alacak ISON kuyruklu yıldızı, 28 Kasım’da Güneş’in yüzeyine 1,2 milyon kilometre kadar yaklaşacak. Astronomlar, çekirdeğinin 0,5 kilometreden daha büyük olması nedeniyle kuyruklu yıldızın Güneş’in yakınından geçişi sırasında hayatta kalmasının mümkün olduğunu dile getiriyor. Güneş’ten gelen aşırı zorlamanın etkisiyle paramparça olmaması halinde, astronomların “asrın kuyruklu yıldızı” olarak anılmasına neredeyse kesin gözüyle baktığı ISON kuyruklu yıldızı, 26 Kasım’da da Dünya’ya en yakın mesafede bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!