Ülker’e yabancıdan üç kat talep

Güncelleme Tarihi:

Ülker’e yabancıdan üç kat talep
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2013 01:14

Ülker Bisküvi’nin 431 milyon dolarlık hisse satışına 1.3 milyar dolar talep geldi. Elde edilen gelir Gözde Girişim ile Yıldız Holding’in yatırımlarında kullanılacak.

Haberin Devamı

ÜLKER Bisküvi’deki payının yüzde 10’luk kısmını yurtdışı kurumsal yatırımcılara satacağını açıklayan Yıldız Holding, gelen yoğun talep üzerine ve piyasa likiditesinin arttırılması için satış oranını yüzde 20’ye çıkardı. “Hızlandırılmış talep toplama” yöntemiyle gerçekleştirilen satışta, 44 yurtdışı kurumsal yatırımcıdan 1.3 milyar dolarlık (2.6 milyar TL) talep geldi. Talebin 431 milyon dolarlık (861.8 milyon milyon TL) kısmı karşılandı. Satıştan elde edilen 431 milyon dolarlık gelir, başta Gözde Girişim olmak üzere Yıldız Holding’in diğer mevcut yatırımlarında kullanılacak. Bu hisse satışı, Türkiye’nin son 3 yılda gerçekleşen bankacılık dışı en büyük hisse senedi piyasası işlemi oldu.

174.5 MİLYON TL KÂR

Hisse satış fiyatı 12.60 TL olarak belirlendi. Ülker Bisküvi hisseleri perşembe günü 13.7 liradan kapanmıştı. Satışın ardından Ülker Bisküvi’nin sermayesinde birlikte hareket eden Yıldız Holding, iştirakleri ve ailenin pay sahipliği oranı yaklaşık yüzde 57’ye düştü. Şirketin halka açıklık oranı ise yüzde 22’den 42’ye yükseldi. Dün ilk seansta Ülker Bisküvi hisseleri yüzde 10,58 yükselerek 15,15 liraya, Gözde Girişim hisseleri ise yüzde 10,39 yükselerek 4.78 liraya çıktı. Ülker’in sattığı hisseleri alan yabancı fonların ilk seanstaki kârı, kağıt üstünde olsa da, 174.5 milyon TL oldu. Ülker hisseleri ikinci seansta 15.90 liraya kadar yükseldi.

Haberin Devamı

DEV FONLARLA GÖRÜŞÜLDÜ

Ülker CEO’su ve Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, “İki yıl önce hissedarlarımıza Ülker hissesindeki likiditeyi arttıracağımıza dair taahhütte bulunmuştuk. Şimdi bu taahhüdü yerine getiriyoruz. Satışın ardındana Ülker hissesindeki günlük işlem hacminin 10 milyon doların üzerinde oluşmasını bekliyoruz” dedi. Daha önce Ülker’in yüzde 22’sinin halka açık olduğunu hatırlatan Tütüncü, “Ancak hissedarlarımızın yarıya yakını hisseleri çok uzun zamandır elinde tutuyordu. Bu da hissenin işlem görme oranını kısıtlıyordu. Satış sonunda Ülker’in halka açıklık oranı yüzde 42’ye çıkacak. Artan likidite ile büyük kurumsal yatırımcılar da Ülker hissesi alabilecekleri için, hisse değeri, şirketin gerçek performansını gösterecek seviyeye ulaşacak. Bu road showda ilk defa çok büyük miktarlarda yatırım yapan fonlarla da görüştük. Onlar da Ülker’in performansını satın aldılar” dedi.
Bu işlemin Türkiye’nin en büyük blok satışları arasına girdiği ve bir Türk yatırım kuruluşunca yurtdışı yatırımcılara yapılan en büyük işlem olma özelliğini taşıdığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Satışın künyesi

Miktar: 68.4 milyon adet
Oran: Yüzde 20
Hisse fiyatı: 12.60 TL
Talep: 2.6 milyar TL
Satış tutarı: 861.8 milyon TL

Körfez ve Türk fonu yok

DÜNYANIN en büyük kurumsal yatırımcılarının 44’ünün 1.3 milyar dolarlık talep oluşturduğunu belirten Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Dr. Cem Karakaş, “Yüzde 10 ile başladığımız işlemi, yüzde 20’ye çıkardık. Üçte birini karşılayabildik” dedi. Yüzde 4 üzeri pay alanın olduğunu ifade eden Karakaş, “Yatırımcılar arasında AAA ile değerlendirilen 8 fon bulunuyor. Tamamı yabancı. Ak Gıda gibi şirketlerimizde halka arz olabilecek. Polinas’ta düşünmüyoruz. Gözde Girişimi de büyük kurumsal yatırımcıların girebileceği bir hale sokacağız” dedi.

Haberin Devamı

Mısır ve Arabistan Ülker’in çatısına giriyor

2016 yılında Ülker’i 4.5 milyar lira ciro elde eden bir şirket haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Mehmet Tütüncü, bu cironun 1 milyar lirasının yurtdışı iştiraklerden sağlamayı hedeflediklerine işaret etti. Tütüncü, “Yıldız Holding bünyesindeki Mısır ve Suudi Arabistan operasyonlarını Ülker’in çatısı altında toplayacağımız bir yapılanmayı önümüzdeki ay içinde tamamlanmasını öngörüyoruz” dedi. Tütüncü, her iki pazarın da çift haneli büyüdüğünü, Mısır operasyonunun bu yıl ise 50 civarına büyüme gösterdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!