Zorunlu askerlik kalkabilir

Güncelleme Tarihi:

Zorunlu askerlik kalkabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2013 01:14

Başbakan Erdoğan’ın askerlik süresinin kısaltılacağını açıklaması üzerine kulisler hareketlendi. Konunun en kısa sürede Meclis’e getirileceği belirtilirken, AB Bakanı Egemen Bağış, “Huzurlu ortam olduğu sürece, uzun vadede zorunlu askerliğin tamamen kalkması da düşünülebilir” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın askerlik süresinin kısalacağına yönelik açıklamasının ardından AK Parti kurmayları konuyla ilgili görüşlerini açıklamaya başladılar. Zorunlu askerliğin ileride tamamen kaldırılabileceği, kısa dönemin 4 aya indiribileceğine yönelik fikirler ortaya atılırken, paketin kısa sürede TBMM’ye geleceği belirtildi. Ankara kulislerinde, dün yedek subaylığın kalkabileceği de konuşulanlar arasındaydı. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Uzun vadede belki de askerliğin tamamen kalkması düşünülebilir” dedi. Bağış, dün İstanbul’da cami açılışı yaptıktan sonra şunları söyledi:

İLERİDE DÜŞÜNÜLEBİLİR

“Sayın Başbakanımız, askerlik süresi konusunda gerekli açıklamayı yaptı. Ne güzel, 9-10 aydır memlekette şehit haberleri gelmiyor. Terör artık unutulmaya başlandı. Allah ülkemizin bu huzur ortamını bozmak isteyenlere fırsat vermesin. Bu ülkeyi karıştırmak isteyenlere, milletin başına çorap örmek isteyenlere fırsat vermesin. Böylesine huzurlu ortam olduğu sürece, askerlik süresinin kısaltılması da, profesyonel orduya geçmemiz de uzun vadede belki de zorunlu askerliğin tamamen kalkması da düşünülebilir. Ama ilk aşamada ordumuzun ihtiyaçları çerçevesinde sürenin kısaltılması hayırlı bir gelişmedir. Allah huzurumuzu bozmasın.”

Haberin Devamı

KISA DÖNEM 4 AY OLSUN

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, TBMM’de gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine şöyle konuştu: “Muhalefet toplumun beklediği yasaları bir an önce çıkarmakta hükümete yardımcı olduğu takdirde askerlik ile ilgili düzenleme 2 gün komisyon aşaması, 2 gün de Genel Kurul aşaması, 1 hafta içinde çıkabilir. Yapıcı eleştiriler yapabilir, katkı sağlayabilirlerse önünde hiçbir engel yok. 6 ay biraz daha revize edilebilir bir hale gelebilir belki. Bilgiye dayanarak değil, niyet olarak aklımdan geçeni söylüyorum. Yani 4 ay da olabilir.”

EN KISA SÜREDE TBMM’DE

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise dün Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yaptığı açıklamada kamuoyunda askerlik süresiyle ilgili bir beklenti oluştuğunu belirterek, “Askerlik süresine ilişkin düzenlemenin detayları yasa ile belli olacak, yasa da en kısa sürede meclis gündemine getirilecek” dedi.

Haberin Devamı

YEDEK SUBAYLIK KALKABİLİR

Zorunlu tam dönem askerliğin 15 aydan 12 aya indirilmesi durumunda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) yüksek öğrenim mezunu olup da 12 ay tam dönem askerliğin yapıldığı yedek subaylık görevinin de kaldırılabileceği başkent kulislerinde konuşulmaya başlandı. Erdoğan’ın açıklamalarına göre lise ve altı mezunları için halen 15 ay olarak uygulanan uzun dönem askerlik 12 aya inecek. 6 aylık kısa dönem askerlikte ise herhangi bir değişiklik olmayacak. Hükümetin Genelkurmay’la birlikte yürüttüğü çalışmanın yedek subaylarla ilgili bir düzenleme içerdiği ileri sürülüyor. Her yıl ortalama 7 bin yedek subay alımının yapıldığı TSK’da yedek subaylığa ihtiyacın ciddi boyutta azaldığı, bu nedenle yedek subaylığın tamamen kaldırılabileceği, yedek subayların görevlerinin de uzman erbaşlar tarafından yapılabileceği belirtiliyor. TSK’da toplam askeri personel sayısı 790 bin civarında. Bu rakamın yaklaşık 40 binini subaylar, 96 binini astsubaylar, 210 bin kadarını uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli erler, 7 binini yedek subaylar 435 bin kadarını da erbaş ve erler oluşturuyor.

Haberin Devamı

Durmak yok, reforma devam

Zorunlu askerlik kalkabilir

AVCILAR Tahtakale Mahallesi’nde yaptırılan Hz. İbrahim Camisi’nin açılış töreni, yağış ve soğuk hava nedeniyle cami içinde gerçekleştirildi. Egemen Bağış, kurdeleyi kestikten sonra cuma namazını da camide kıldı. Cami çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bağış, Demokratikleşme Paketi’nin Türkiye’nin standartlarını yükselteceğini belirterek, şöyle konuştu: “Son 2 gündür Brüksel’deydik orada Avrupa Birliği makamlarının Avrupa Parlamentosu yetkililerinin Demokratikleşme Paketi’yle ilgili çok olumlu cümlelerini duymak beni gerçekten duygulandırdı. Biz durmak yok, reforma devam diyoruz. Durmak yok, yola devam diyoruz. Yeni yeni paketler yapmaya da bizi teşvik edecek.”

BAKMADAN GEÇME!