Gökyüzünde kanlı düğün

GÖKYÜZÜ rengârenk, pazar günü cinayete kurban giden Hasan Ferit Gedik’in arzusu yerine geliyor, dilek balonları uçuyor, Berkin Elvan için.

Haberin Devamı

Ateş yakılıyor, sıcak havayla yükselen balonlar bulutlara ulaşıyor, ayrı renkte balonlarla gökyüzü düğün evine dönüyor. Ne ki, Garcia Lorca vari, “kanlı düğün”.
21 yaşındaki Hasan Ferit gökyüzünde organize ettiği düğünü göremiyor, cenazesi dört gündür morgda, toprağa verilmeyi bekliyor, dün nihayet izin çıkıyor. Yediği altı kurşunla can veren Hasan Ferit’in en büyük arzusu, Gezi’de kafasından vurulan, hâlâ komada yatan Berkin Elvan için gökyüzünde balonlarla düğün yapmak. Ailesi ve arkadaşları o arzuyu yerine getiriyor.

BAKAN VE VALİ YOK

Uyuşturucu çetelerine kurban giden Hasan Ferit cinayeti sonrasında yaşananlar trajediyi daha da katlıyor. Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu sosyolojik yapının kanlı aynası buraya da yansıyor. Olayları inceleyen, beş CHP milletvekilinden biri İlhan Cihaner’in, savcı kimliği ile tespitleri var.
Hasan Ferit Alevi. Alevi inancına göre, ölümden sonra yaşadığı mahallede komşularından “helallik” alınıyor, lokma dağıtılıyor. Cenazenin mahalleye götürülmesi gerek. Ancak polis izin vermiyor. Cihaner:
“Savaşta bile cenazenin toprağa verilmesine saygı gösterilir. Provokasyon çıkar diye polis izin vermiyor. Oysa, cenazenin bekletilmesi provokasyona açık. İçişleri Bakanı Güler ile Vali Mutlu’yu aradık, ama ulaşamadık”.
Hasan Ferit
’in ailesi Vali Hüseyin Avni Mutlu ile görüşüyor, Vali “Birilerine sormam gerekir” diyor. Yerinde çözülecek olaylar bile, Ankara’ya soruluyor.

Haberin Devamı

MOBESE VE GÖMLEK

Toprağa verilmesi sorun, ama diğer sorun Hasan Ferit’in “uyuşturucu mafyası tarafından öldürülmesi”. Cihaner:
“Uyuşturucu trafiğinin yoğun olduğu bu yerde MOBESE kameraları çalışmıyor. Neden? Ayrıca, cinayet sonrasında savcının izni olmadan Hasan Ferit’in gömleği, barut artığı var diye alınıyor. Neden?”
Herkes doğal olarak cenazenin kendi inançlarına göre toprağa verilmesine izin çıkmayışından yakınıyor, doğru, o haberler ön planda. Oysa, uyuşturucu çetelerine bakmak gerek.
Türkiye’de hiçbir olay, cinayet ya da düğün, ölüm ya da doğum, futbol maçı ya da otobüs yolculuğu, okul ya da hastane, tören ya da artık ne ise, çoğu kendi boyutlarında yaşanmıyor. Kavga, polis, mahkeme olağan hale geliyor.
Ve bu ülke yönetiliyor, deniyor.

Haberin Devamı

BDP’ye alkışlar

UZUN tutukluluk süresinin ardından CHP milletvekili Mehmet Haberal yemin ederek görevine başlıyor. Haberal’ı CHP ile MHP alkışlıyor. AKP’den kimse alkış beklemiyor, ama BDP de alkışlamıyor.
Oysa BDP’nin, Haberal ile aynı kaderi paylaşan, hâlâ hapiste bulunan beş milletvekili var. BDP’nin tavrını yadırgıyorum, AKP ile aralarındaki alışveriş tamam da, bu tavrı anlamak zor. AKP ile flört ederken aralarında yeni kurallar oluşuyor.
Ben de BDP’lileri alkışlıyorum, yakışıyor onlara.

‘Vali sokak kabadayısı gibi’

BIRDEN fazla “suç işliyor” Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna. Gazeteci arkadaşımız İsmail Saymaz’ı çekinmeden, e-mail yoluyla tehdit ediyor. Saymaz Eskişehir’de öldürülen Ali İsmail Korkmaz cinayetinin peşini bırakmıyor, Vali Bey bundan rahatsız.
1- Saymaz’a “Adi, alçak, şerefsiz” diyerek, hakaret ediyor. Saymaz’ın Vali aleyhine tazminat davası açma hakkı doğuyor. Vali önce geri adım atıyor, sonra e-mail’i doğruluyor.
2- Habere sansür koymaya kalkıyor. Büyüklerinden öyle görüyor. Yargı kararı olmadan habere sansür açıkça suç.
3- “Yerin altı da var, unutma” diyerek Saymaz’ı tehdit ediyor. Bulunduğu ilde herkesin can ve mal güvenliğinden sorumlu olan Vali bir yurttaşı açıkça tehdit ediyor.
CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu dün Tayyip Erdoğan’a yönelttiği önergesinde, “Sokak kabadayısı gibi davranmaması konusunda Vali uyarılacak mıdır” diye soruyor.
Vali aynı zamanda Cumhurbaşkanı’nı temsil ediyor, hükümet harekete geçmezse görev Abdullah Gül’e düşüyor.

Yazarın Tüm Yazıları