Yedi perdelik Hazine komedisi

İktidara geldiğinde yüzde üç. Her parti yararlanmasın, bu çok düşük, yüzde yediye yükseltiyor.

Haberin Devamı

Millet nasıl olsa unutmuştur, demokrasi şarkıları arasında şimdi yine yüzde üçe indiriyor, “Demokrasi Paketi”ne alıyor.
Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Demokrasi Paketi”nde yer alan maddelerden biri de, Hazine yardımı. Partilere bütçeden belli ölçüler dikkate alınarak verilen yardım. Öyküsü ibretlik.

AYKIRI VE DEĞİL

Hazine yardımı bizim siyasal sistemimize 1965 yılında giriyor. O tarihte seçimde yüzde beş oy alan partilere Hazine yardımı verilmesi benimseniyor. Anayasa Mahkemesi yüzde beşi eşitliğe aykırı bularak bozuyor.
12 Eylül askeri darbesi partilere Hazine’den yardım filan olmaz diyerek yardımı bütünüyle kaldırıyor. Siyaseti zaten sevmeyen askeri yönetim partileri hiç sevmiyor. Yardım ne demek.
1984’te Özal partilere yardımı yeniden getiriyor. Yüzde yedi oy alanların yararlanması öngörülüyor. Yine Anayasa Mahkemesi’ne gidiliyor. 1965’te yüzde beşi eşitliğe aykırı bulan Anayasa Mahkemesi, 1984’te aykırı bulmuyor ve bozmuyor. Yüzde beş neden aykırı, daha çok aykırı olması gereken yüzde yedi neden aykırı değil, ona artık kim bilir kimler karışıyor.

EN DEMOKRATİK

1990’da tekrar bir değişiklik var. Yüzde yedi oy oranı olmasa bile, on milletvekili bulunan bir partinin Hazine’den yardım alması kabul ediliyor.
1995’te bu alanda, geçmiş dikkate alındığında, en demokratik adım atılıyor, Hazine yardımı için yüzde üç oy almak yetiyor.

AKP VE CHP YEDİ YAPTI

Yıl 2005, AKP iktidarı. Meclis’te bir yasa tasarısı görüşülüyor. Konu Hazine yardımı.
Yüzde üç olan Hazine yardımı 2005’te yüzde yediye yükseltiliyor. Yükselten AKP. Buna CHP’nin katkısını eklemek gerek. AKP ve CHP oranı birlikte yükseltiyor. Ve yüzde yedilik oran bugüne kadar geliyor.
Önceki gün “Demokrasi Paketi” açılıyor. Orada yer alan başlıklardan biri de, Hazine yardımı. Yardım için oy oranının yüzde üçe çekilmesi öngörülüyor. CHP ile birlikte, kendisi yükseltiyor, sekiz yıl sonra kendisi indiriyor, “demokratik adım” hanesine yazılıyor.
Yüzde üç şimdi “demokratik” diye satıldığına göre, demek ki, 2005’te yüzde yediye yükseltmek “antidemokratik”. Değişik yerlerinden su alan “ileri demokrasi” satışlarına bir örnek.

YÜZDE BİR VAR

Bu arada aynı konuda başka bir oran daha gündemde.
Yeni anayasa çalışmasında bir araya gelen dört parti Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda Hazine yardımı için gerekli oy oranını yüzde bir olarak belirliyor. O komisyonda AKP de var. AKP paketi ve komisyonu farklı tellerden çalıyor.
2005’ten günümüze kadar hem CHP’nin, hem BDP’nin oy oranının düşürülmesi için verdiği çeşitli yasa önerileri var. Pek çok örnekteki gibi, AKP bunların hiçbirine yüz vermiyor, rafa kaldırıyor. Hem yapıcı muhalefet istiyor, hem muhalefet yaparsa hayır, biz yaparsak evet, mantığı.
1965-2013, yıllar itibariyle yedi perdelik komedi.

Haberin Devamı

Demokratik hile

Haberin Devamı

HESAPLARI önce AKP Genel Merkezi’nde yapılıyor. Seçim barajı yüzde ondan yüzde beşe düşerse, daraltılmış bölge sisteminde AKP’nin durumu ne olur?
Hesap açık, daraltılmış bölgede beş milletvekili var. 1991 seçimlerinde bu sistem uygulanıyor, diyelim ki beş milletvekili, halen yüzde on olan baraj yüzde 20’ye yükseliyor ve AKP bundan çok kazançlı çıkıyor.
Demokrasi adına yüzde on barajı indiriyorum diyerek, bunu demokrasi paketine koymak, demokrasi hilesi olsa gerek.
Gerçek demokrasi için önüne arkasına şart koşmadan, barajı Batı’daki gibi yüzde üç, yüzde beş gibi makul düzeye indirmek gerek.

Yazarın Tüm Yazıları