Cepheden gelen haberlere inanmayın!

Güncelleme Tarihi:

Cepheden gelen haberlere inanmayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2013 21:30

İlk şiir kitabı ‘Issız’la Metin Altıok Şiir Ödülü’ne layık görülen Cenk Gündoğdu’ya ödülü geçtiğimiz hafta sonu Akatlar Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi. Gündoğdu’ya ödül üzerine düşüncelerini sorduk.

Haberin Devamı

İlk şiir kitabınızla Metin Altıok Şiir Ödülü’nü kazandığınız haberini duyduğunuzda neler hissettiniz?
- Ödüle yaklaşımım, genel eğilimin dışında. Ve bu fikrimi paylaşınca da şaşırıyorlar. Asıl şaşırılması gereken ödüllerin nesnellikten uzak, dosya, kitap teslimiyle hediye biçiminde sırayla dağıtılması, ödül verilenle alanın politik/poetik bağının olmaması ve ödüllerin endüstriyel bir yanının bulunması ki tüm bunlar beni ödüller karşısında mesafeli durmaya, tavır almaya götürdü. Ödüllerin böyle olmaması gerektiği üzerine yazı yazdım, dergide dosya hazırladım. Ve pek çok şair ödülün gölgesinde boğuldu, kayboldu ya da kibriyle zehirlendi. Ödülün bir yarışma aklıyla veriliş biçiminin de şairi incittiğini düşüyorum, ki sanatın yarıştırılamayacağı kanaatindeyim. Başvuru ile belirttiğim olumsuz bağlamlardan uzak olduğu ve kıymet verdikleri için ödülü teşekkürle karşıladım. 20 yıl evvel devlet eliyle katledilen, şiirimizin değerli bir şairi adına düzenlenen bu iyi niyetli girişimi, ilk dizesini okuduğumdan beri büyük bir şiirle karşı karşıya olduğumu fark ettiren Metin Altıok’la beni yan yana getirdiği için onur sayarım, ayrıca. Ödüller, şilter, törenler geçer, şiir kalır. Tıpkı Metin Altıok şiiri gibi iyi olan kalır. İyi şairle iyi bir biçimde yan yana gelmek de son derece kıymetli tabii...

BARIŞA EVET DİYEN ŞİİRLER

Issız’daki şiirleri siz nasıl tanımlıyorsunuz? Sizin için Issız ne ifade ediyor?

- Issız, barışa evet diyen şiirleri yörüngesinde taşıyan ve gerçekliğe bakan hayatın etik ve estetik bir yaklaşımından mürekkep. Edebiyatımız resmi ideolojinin gölgesinde filizlendiği için savaş şiirleri de kahramanlık üzerinden tarif edilmiş. İlk itirazım tarife ve kahramanlığa. Savaş kahramanlar çıkarmaz, devletler sunar. Ölümler, trajediler, okunmamış mektuplar, matarada yarım kalan su, kırık bir ayna, bakılmaktan yorgun bir fotoğraf yoktur tarihin kaydında. Şiir zaferde değil, yenilgidedir. Sanat kahramanlarla değil, unutulanlarla yeni bir dil ve biçimde meşguldür: Kölelerle, hizmetçilerle, ayaktakımıyla, ölülerle... Krallar ve soytarılar tarihçilerin mecrasına giriyor zannımca, sanatın değil... Özetle Issız; “Cepheden gelen haberlere inanmayın!” diyen ve “Daima barış” diyenindir.

Haberin Devamı

Duygusal konuşma

Haberin Devamı

Gecenin açılışını, babasını, Gezi Direnişi’nde hayatını kaybedenleri ve geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Tuncel Kurtiz ve Turgut Özakman’ı andığı duygusal konuşmasıyla Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı yaptı. Cenk Gündoğdu’ya ödülünü Doğan Hızlan ile birlikte Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!