Güler: Jandarma'nın kıyafeti değişecek

Güncelleme Tarihi:

Güler: Jandarmanın kıyafeti değişecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2013 01:57

İçişleri Bakanı Muammer Güler, olaylı Beşiktaş - Galatasaray derbisinde sahaya giren 502 taraftarın tespit edildiğini, kimliklerin tespit edildikçe gözaltıların olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Güler, Meclis'in 24. Dönem 4. Yasama yılı resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Muammer Güler, bir soru üzerine, "W, X,Q" harflerinin resmi yazışmalarda kullanılmayacağını belirtti.

''KÜRDİSTAN DİYE BİR ŞEY VAR MI?''

Bir gazetecinin, "BDP diyor ki (bu isim değişikliğiyle Kürdistan'a Kürdistan diyebilecek miyiz?)" sözleri üzerine Güler, "Bu Türkiye'nin bölünmesi ile ilgili bir mesele. Türkiye üniter bir devlet, Türkiye'de böyle bir bölge ayırımı var mı? Kürdistan diye bir şey var mı?" diye konuştu.

Güler, bir gazetecinin, "Irak'ta da yok ama Irak Kürdistan'ı deniliyor" sözleri üzerine, "Irak'ın şu andaki yapısı Türkiye gibi mi? Irak'ta bölgesel bir yönetim var. Türkiye'de var mı?" dedi.

''STATLARDAKİ KORUMA MEMURLARI JOP TAŞIYACAK, BİBER GAZI KULLANMAYACAK''

Haberin Devamı

"Spor müsabakalarında polisin yeniden görev alması" ile ilgili bir soru üzerine Güler, şöyle konuştu:
"UEFA'nın ve FIFA'nın, nerelerde özel güvenliğin bulunacağına dair ilke kararları var. Bu zaten uygulamada vardı, biz bu uygulamayı yaygınlaştırmıştık. Genel olarak ağırlıklı şekilde stad içlerinde özel güvenliği kullanıyorduk, resmi polisleri az sayıda kullanıyorduk. Ama görüldü ki maalesef özel güvenlik, 6222 sayılı kanunda öngörülen ihlalleri önlemede yetersiz kaldı. O nedenle biz özellikle derbi maçlarında, riskli maçlarda polisi daha güçlü şekilde stad içlerinde ve dışında kullanacağız.Emniyet hizmetleri sınıfı içerisinde koruma memurluğu adı altında yeni bir görev ihdas ediyoruz. Onun kanununu getireceğiz. Polis olmayacak; kişi, tesis, bina, spor alanları ve üniversitelerde görev alabilecek. En az lise mezunu, belli beden ve fizik şartlarını taşıyacak, silah taşımayacak, jop taşıyacak. Biber gazı kullanmayacak. 6 yılı başarıyla geçirenler polis olabilecek. Bina, tesis ve kişi korumasında 30 bine yakın polisimiz var. Biz artık polis koruma görevi yapmasın istiyoruz, polis kendi görevini yapsın, hatta karakolun kapısını bile polis beklemesin. Bu kanunu çıkarırsak, yaklaşık 30 bin polisten tasarruf etmiş olacağız. İlk planda 10 bin kişi alacağız."

Haberin Devamı

Bakan Güler, polis maaşlarında iyileştirme, ek göstergelerinin artırılması, tazminatlarının yükseltilmesi, fazla mesailerinin ödenmesi ile ilgili hep çalıştıklarını söyledi.

''JANDARMA'YI İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA BAĞLAMAK İSTİYORUZ''

Bir soru üzerine Güler, jandarmanın belediye sınırları dışında, kırsalda görevli bir güvenlik kuruluşu olduğunu söyledi. Jandarmanın sicil, terfi, atama, disiplin gibi konularında İçişleri Bakanlığı ve mülki idare amirlerinin yetkilerini artıran bir düzenleme yapmak istediklerini kaydeden Güler, bunun demokrasi paketinde olmasına gerek olmadığını bildirdi.

''JANDARMA'NIN KIYAFETİ DEĞİŞECEK''

Jandarmanın kıyafetinin değişmesi ile ilgili bir çalışma yaptırdığını kaydeden Güler, rengini daha sonra ilgililerin görüşünü alarak belirleyeceklerini söyledi. Genelkurmay Başkanlığı'nın da bu konuya sıcak baktığını dile getiren Güler, "Bu işi modacılara, bilenlere danışacağız" dedi. Güler, "Biz jandarmadan asla kırsalda görevli güvenlik gücü olarak vazgeçmeyeceğiz. Jandarma çok güçlü ve köklü bir kurumdur. 200 bine yakın jandarmanın 65 bine yakını rütbelidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Muammer Güler, jandarmanın nasıl güçlü bir teşkilat olduğunun son Bingöl operasyonunda da ortaya çıktığını, erken tespit yaparak kaçakları yakaladığını ifade etti. Güler, emniyetin de roketli saldırının faillerini 2 saat sonra yakaladığını belirtti.

''SURİYE'DEKİ KİMYASAL SİLAHLARIN İMHA EDİLMESİ ÖNEMLİ''

"Rusya'da imha edilecek Suriye kimyasal silahlarının, Türkiye üzerinden gönderilmesinde Türkiye'nin tavrı ne olur?" sorusu üzerine Güler, "Önce Suriye kimyasal silahlarla ilgili komisyona bir girsin. BM'nin kararı bir çıksın. Kimyasal silahların nasıl tespit edileceği, kime bildirileceğinin bir süresi var. Bütün bunlar gerçekleşecek. İmhasını kimin yapacağını, nereden geçeceğini bilemem. Ama önce imha edilmesi hepsinden önemli" dedi.

Haberin Devamı

''ORTADA NE SARİN GAZI VAR, NE DE BAŞKA BİR ŞEY''

Bakan Güler, "Adana'daki sarin gazı ile ilgili bir gelişme var mı?" sorusuna, "O konuya baktık, ortada ne sarin gazı var ne de başka bir şey. O gazları imha etmek kolay bir şey mi?" yanıtını verdi.

REYHANLI SALDIRISINI EL KAİDE'NİN YAPTIĞI İDDİASI

"Reyhanlı saldırısını El Kaide'nin yaptığı ile ilgili haberler olduğunun" anımsatılması üzerine Güler, "Bu haber o kadar çarpıtma ki. Reyhanlı saldırısını kimin, ne zaman yaptığı, hangi araçların kullanıldığı, hepsi belgelerle kameralarla o kadar açık ki. El Kaide'nin geçmişte benzer eylemleri vardı ama Reyhanlı saldırısını El Kaide'nin yaptığını söylemek yanlış olur. Bir kişi hariç, Reyhanlı saldırısını yapanların hepsi yakalandı" diye konuştu.

Haberin Devamı

''OLAYLI DERBİDE SAHAYA GİREN 502 KİŞİ TESPİT EDİLDİ''

İçişleri Bakanı Güler, "Yeni bir taraftar operasyonu olup olmadığının" sorulması üzerine, "Derbi ile ilgili iki ayrı operasyon oldu. Toplamda 120 kişi alındı. 109 kişi ile ilgili birer yıl müsabakalardan men cezası verildi. Sahaya giren 502 kişi tespit edildi, kimlik tespitleri devam ediyor, tespit edildikçe gözaltına alınacak. Geçen cuma başlayan operasyonda ise 89 kişi gözaltına alındı ve 3 kişi tutuklandı. Bu organize suç faaliyetleri ile ilgili yapılan operasyondu. Yöneticileri tehdit, kendilerine bilet satılması konusunda baskı, maçlarda olay çıkarma, yaralama, hatta bazı öldürme olaylarında azmettirme suçlarını işledikleri tespit edilen kişilerle alakalı olarak, geçen eylül ayından itibaren başlatılan bir operasyondu" dedi.

''BAZI KULÜP YÖNETİCİLERİNİN BUNUN DIŞINDA OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL''

"Bu kulüp yöneticilerine doğru yürüyecek bir operasyon mu?" sorusuna, Güler, "Yetkili savcılar bazı yöneticileri çağırarak ifadelerine başvuracaklarını biliyoruz ama henüz böyle bir talep gelmedi. Bu kadar çarpık ilişkiler varsa, bu kadar bozuk yapı ortaya çıkmışsa burada bazı yöneticilerin veya dışarıdan bazı güç odaklarının bunun dışında olmaması mümkün değil. Birilerinin kışkırtmasıyla, yönlendirmesiyle, menfaat temin etmesiyle bunlara yol vermesiyle olacak şeylerdir. Biz temiz futbol için bütün spor müsabakalarında artık normalleşme adına, gerekli bütün özeni göstereceğiz" yanıtını verdi.

TARAFTAR OPERASYONUNDA 1453 VAR MI?

Güler, "Operasyonda 1453 var mı?" sorusu üzerine, Güler, "Orada değişik alt gruplar var ama ben isimlerle ilgili bir şey söyleyemem" dedi.

GÜLSUYU'NDAKİ OLAYLAR

"İstanbul'da Gülsuyu'nda olan olayların" sorulması üzerine ise Güler, "Orada son iki aydan beri iki grup arasında çeşitli olaylar meydana geliyor. Bugün de cenazeyi değişik yerlere götürüp... olayların çıkması ihtimaline karşı polisimiz gerekli tedbirleri aldı. Orada failler yakalandı, 20 kişi gözaltında. Orada adi suçlara karışan uyuşturucu şebekesi var, yaralama, tehdit, kahve kurşunlama gibi olaylara karışan bir grup var. Başka bir yerde de bir örgütün faaliyetleri var. İki örgüt birbirine giriyor, aralarında pay edemediklerini polisin üzerinden farklı şekilde yansıtmaya çalışıyor" diye konuştu.

Güler, DHKP-C'nin eylemleri ile ilgili her zaman beklentileri olduğunu ve onları takip ettiklerini söyleyerek, "50 türlü takip olur. Adamın yerini bilirsen sen gidip almaz mısın? Hele DHKP-C'nin yerini bilecem de almayacağım. Böyle bir şey olabilir mi? 'Bekleyeyim roket atsın ben de alayım.' Böyle bir mantık olur mu? Yerini bilmezsiniz ama Türkiye'ye geldiği konusunda, gittiği konusunda istihbaratınız vardır" dedi. Güler, istihbarat paylaşımında istihbarat birimleri arasında hiçbir sıkıntı olmadığını söyledi.

Bir gazetecinin, "Siz böyle söyleyince her şey güllük gülistanlık gibi algılanıyor" sözleri üzerine, Güler, "O zaman 'polis şurada hata yapmıştır' deyin, ben de cevabını vereyim. Polis 50 dakika sonra yakalamış, öbür taraftan kaçanları 24 saat geçmeden yakalamış. Her şey güllük gülistanlık olur mu? Her şey güllük gülistanlık olursa o zaman gazeteye, radyoya, polise, jandarmaya ne gerek var?" dedi.

''ÖNLENMİŞ KAÇ TANE OLAY OLDUĞUNU SÖYLESEM SİZE...''

Güler, başka bir gazetecinin, "Eylem yaptıktan sonra yakalanmaları eleştiri konusu oluyor" sözlerine, "Canım kardeşim, dünyada ABD'de de yapılıyor. Adam ABD'nin göbeğinde de yapıyor bunu. Bu konu o kadar kolay bir şey mi? Sizin bilmediğiniz ama önlenmiş kaç tane olay olduğunu söylesem size. Böyle de bir şey var" karşılığını verdi.

Dün yapılan en büyük uyuşturucu operasyonunda 84 milyon TL'lik 19 ton toz, 4 ton kubar esrar yakalandığını belirten Güler, bunun bir defada yakalanan en büyük esrar olduğunu söyledi. Güler, son bir yılda yapılan operasyonlarda piyasa değeri 3 milyar TL olan uyuşturucu yakalandığını belirtti.

YENİ VALİLER KARARNAMESİ YOK

Muammer Güler, yeni bir valiler kararnamesi olmadığını da sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME!