ABD'den demokratikleşme paketi yorumu: Hem memnunuz hem hayal kırıklığına uğradık

Güncelleme Tarihi:

ABDden demokratikleşme paketi yorumu: Hem memnunuz hem hayal kırıklığına uğradık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2013 07:55

Washington Yönetimi, Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketini hem iyi hem kötü karşıladı. ABD, paketin önemli bir ilerleme ve bu açıdan memnuniyet verici olduğunu söylerken, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması ve ekümeniklik konularının pakete dahil edilmemesinden ise hayal kırıklığı duyulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

ABD Yönetimi, dün Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketini hem olumlu hem de yetersiz buldu. Ve paketin genelinin önemli bir ilerleme olduğunu belirtirken, 1971’den beri kapalı olan ve Başkan Obama’dan Dışişleri Bakanı seviyesine Amerikalı yetkililerin Türk Hükümeti ile olan temaslarında her fırsatta dile getirdikleri, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasının pakete dahil edilmemesinin hayal kırıklığı yarattığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında soru üzerine Türkiye’deki demokratikleşme paketini nasıl yorumladıklarını “Türk Hükümeti’nin demokratikleşme reformlarını önemli bir ilerleme olması açısından memnuniyetle karşıladık” diye açıkladı. Tek cümlelik kısa açıklamanın ardından da daha fazla bilgi için Türk Hükümeti’ni işaret etti.

Haberin Devamı

İLAVE REFORMLAR İÇİN TEŞVİK
Psaki, Washington Yönetimi’nin uzun süredir üzerinde durduğu Heybeliada Ruhban Okulu meselesinin pakete dahil edilmemesiyle ilgili ne düşündüğü sorulduğunda ise şunları söyledi:

Türkiye Hükümeti’ni din özgürlüğünün genişletilmesi için ilave reformlar yapma konusunda teşvik etmeye devam ediyoruz. Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması ve Partikhane’nin ekümenikliğinin kabul edilmesinin pakete dahil olmamasından hayal kırıklığına uğradık.

Psaki, bu konudaki hayal kırıklıklarını Türk Hükümeti’ne iletip iletmedikleri konusunda ise “Bu kaygılarımızı iletmek için düzenli olarak iletişim halindeyiz" dedi.

RICCIARDONE: ÖNEMLİ OLAN TÜRK İNSANININ NE DÜŞÜNDÜĞÜ
Zeynep ŞAFAK/ANKARA

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ise Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketine ilişkin, “İktidar ve muhalefet daha güçlü ve daha iyi bir demokrasi istiyor. Önemli olan Türk insanının ne düşündüğü” dedi. Ricciardone, Çin’i Milli Gün Resepsiyonu’nda bir grup gazetecinin sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

“Önemli olan Türk insanının ne düşündüğü ve neye inandığı. Tabii ki gelişmeleri medyadan ve parlamentodan çok yakından takip edeceğiz. Demokrasi yolunda daha ileri adımlar atması için Türkiye’yi tüm kalbimizle cesaretlendireceğiz. Bu tanıtılan paketin, Türkiye için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Dostunuz olarak Çok gururlu ve mutluyuz. Tüm Türk insanlar, iktidar ve muhalefet daha güçlü ve daha iyi bir demokrasi istiyor. Bu size bağlı, bize değil. Biz başarılı olmanızı istiyoruz ve başarılı olacağınıza inanıyoruz.”

Ricciardone, gazetecilerin, “Sizce pakette eksik noktalar var mı?” sorusuna da, “Ne istediğinize ve yapılması gerektiğine siz karar vereceksiniz. Biz sizi destekleyeceğiz. Çünkü çok zor meseleler. Dostlarınızın sizinle olduğunu bilmeniz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!