O maddeler niye yok

Güncelleme Tarihi:

O maddeler niye yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2013 00:29

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokrasi paketinde olması beklenen ve bazı kesimlerce eksikliği tartışma konusu olan birkaç madde daha vardı.

Haberin Devamı

Özellikle Aleviler’in beklentileri, Ruhban Okulu’nun açılması ve jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na tamamen bağlanması gibi düzenlemelerin pakette yer almasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. Avrupa yerel yönetimler şartında, Türkiye’nin bazı çekincelerinin kaldırılmasının da Demokratikleşme Paketi’nde olabileceği konuşulan yeniliklerdi. Ama bunlar paketten çıkmadı.

Peki kesin gözüyle bakılan bu maddeler ne oldu da pakette yer almadı?

1- Ruhban Okulu: Son dönemde Ankara, dini sembolik önemi fazla olan bazı kiliselerin onarımı ve hatta buralarda ibadetin gerçekleşmesi yolunda önemli adımlar atmıştı. Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması da bu çerçevede sadece Batı’dan gelen siyasi baskılar değil, hükümetin de realizasyon planları içinde yer almaktaydı. Üzerinde uzun süre düşünülen başlıklardan olan Ruhban Okulu meselesinde aslında açılması yönünde prensip kararı alındı. Ama Yunanistan’ın buna karşılık, Türk azınlığın haklarının iyileştirilmesi ve ibadetle ilgili kolaylaştırmada adımlar atmaması, Ankara’nın bu konuyu bir süre daha askıya almasına neden oldu. O nedenle pakette yer almadı. Bu konudaki gelişmenin önümüzdeki dönemde Yunan hükümetinin yapabileceği jestlere bağlı olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

2-Alevilerin beklentileri: Paketin hazırlanmasında kritik rol oynayan isimlerden birine göre aslında hükümet bu konuda da hatırı sayılır adımlar atmaya hazırdı. Ancak dünkü açıklamaya bu yansımadı. Bunun nedeni ise ilk olarak karşılarında kendi içinde tam bir uzlaşma sağlamış muhataplar bulunmaması. İkincisi de Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın cemevlerinin statüsü, Alevi dedelerinin maaş alması dahil kritik bir paketin üzerinde çalışmalarını sürdürmesi. Eksikliği eleştirilere neden olan bu paketin önümüzdeki kısa dönemde ayrıca gündeme gelmesi sürpriz olmaz.

3-Jandarmanın Statüsü: Normalde mevcut haliyle hem Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde yer alan ancak İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan jandarmanın da statüsünün düzenlenmesi öngörülüyordu. Hatta Jandarma Genel Müdürlüğü adı altında atama, terfi ve disiplin işlemlerinin de yetkisinin İçişleri Bakanlığı’na bağlanması planlanıyordu. Bu başlık da dünkü pakette karşımıza çıkmadı. Ancak, gelen bilgiler çalışmanın dünkü tarihe yetiştirilemediği yönünde. Tahminler bu düzenlemenin de bir süre sonra yürürlüğe gireceği biçiminde.
4-Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi: Hükümetin planlarından biri de uluslararası alanda referans kabul edilen yerel yönetimler şartının üzerindeki Türkiye’nin şerhlerinin kaldırılmasıydı. Pakette bulunmayan bu kararın da yeni yasama döneminde kademeli olarak AK Parti tarafından gündeme getirilmesi şaşırtıcı olmayabilir. Bunun şimdi alenen ilan edilmesi bazı yanlış anlaşılmalara neden olabileceği için neyin ne anlama geldiği detaylarıyla zaman içinde açıklanarak, bu konuda da aşama kaydedilmesi hesaplanıyor. Yerleşim birimlerine il ve ilçeler olarak da eski isimlerinin teslim edilmesi Bakanlar Kurulu’nun alacağı kararlarla zamanla gündeme gelebilecek. Şerhlerin kaldırılması, yerel yönetimlerin etkilerinin önemli ölçüde artmasına yol açacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!