Battaniye kent

85 bin nüfuslu Kilis’te 100 bin göçmen bulunuyor.

Haberin Devamı

Suriye'den göç, Kilis’i hem ekonomik, hem eğitim hem de sağlık alanlarında önemli derecede etkiliyor. 85 bin nüfuslu şehir, 100 bin civarında göçmen yüzünden ‘battaniye kent’ görümünü kazandı.

SINIR illerinden Kilis’te Suriye’den devam eden göç konusunda şikayetlerin arttığı gözleniyor. Kesin rakamlar bilinmemekle birlikte, şehrin ileri gelenleri 85 bin kişilik şehirde 100 bin civarında göçmen bulunduğunu, ekonomik ve sosyal açıdan artık bu yükün taşınamaz noktalara geldiğini söylediler. Gerçekten de şehir içinde dolaştığınızda, bazı camilerde, parklarda yoğun olarak Suriyeli göçmenleri görüyorsunuz. “Battaniye kent” görünümünde kanalizasyon, su gibi altyapısı olmayan açık alanlarda yoğunlaşan Suriyeli nüfusun sürekli artması, sorunun çözümünün çok uzayacağının anlaşılması, doğal olarak düzeni bozulan şehir halkında kaygılara neden oluyor.

AÇIK SINIR POLİTİKASI

Kilis Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, şehrin altyapısı ile bu kadar göçmeni barındırmanın imkansız olduğunu, kış aylarının geldiği de düşünülerek, buna mutlaka çözüm bulunması gerektiğini söylüyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Kilis Valisi Süleyman Tapsız ise bu kadar önemli bir nüfus hareketini sorun yaratmadan yönetmeye çalıştıklarını söyledi. Hükümetin uyguladığı “açık sınır” politikası nedeniyle çok sayıda girişin devam ettiğini kaydeden Vali Tapsız, Öncüpınar’da 15 bin, Elbeyli’de 22 bin kişilik konteyner kentler bulunduğunu, sokaktaki Suriyelileri geçici barındırmak için 5 bin kişilik yeni bir çadır kent açacaklarını, bu çadır kenti göçmenleri başka yerlere göndermek için ara bir durak olarak kullanacaklarını söyledi. Amaçlarının parklarda camilerde yaşayan göçmen sorununu ortadan kaldırmak olduğunu belirten Vali Tapsız, daha önce bazı okullar, cami ve parklardaki göçmenleri başka yerlere taşıdıklarını söyledi.

AKIŞ DURMAZSA ÇÖZÜM ZOR

Konteyner kentleri ziyarete gelen herkese bu arada yabancı bakan ve misyonlara gezdirdiklerini, dünyada başka örneği olmayan çağdaş yerleşimler olarak herkesin beğenisi kazandıklarını kaydeden Vali Tapsız, 110 kilometrelik Suriye sınırında ise yoğun geçiş olan yerlere hendek, duvar ve tel örgüler yaptırdığını bir miktar önlense de geçişlerin tümüyle önlemediğini söyledi. Vali Tapsız’ın bunu çözmek için de çok uğraştığını kaydeden Öndeş, “Ancak şehirde kalanları tam başka yerle yerleştiriyorlar arkasından yenileri geliyor. Bu akış durmadığı takdirde sorunun çözümü çok zor” dedi.

Haberin Devamı

Valiz ticareti darbe yedi

Haberin Devamı

SURİYELİLERİN, Kilis’teki iş hayatını da olumsuz etkilemeye başladığını kaydeden Mehmet Erdal Öndeş, hiç bir vergi, SGK primi ve meslek kuruluşu olmayan Suriyelilerin haksız rekabeti ile karşı karşıya kalan esnaf ve sanatkarların şikayetlerinin arttığını söyledi. İhracat ve ithalatın neredeyse bittiğini kaydeden Öndeş, yanı sıra günlük gidiş gelişlerden elde edilen valiz ticareti gelirlerinin da önemli ölçüde azaldığının altını çizdi. Karşılıklı seyahatlerin durmasının turizm şirketlerini olumsuz etkilediğini, Kilis’in 30 milyon dolarlık ihracatının 11 milyon dolara düştüğünü, toplam 124 bin nüfuslu küçük bir sınır ili için bu düşüşün çok önemli olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Eğitimde kazanımlar yitiyor

KİLİS’te okulların yüzde 90’ının Kilisli hayırseverler ve işadamlarının yaptırdıkları okullar olduğunu ve kurulan Vakıf sayesinde eğitim kalitesinin çok yükseltildiğini kaydeden Öndeş, son 2-3 yıldır üniversiteye girişte birinci il olduklarını, bu yıl açıklanmadığını ama yine birinci olduklarını hatırlattı. Kilis’teki Fen Lisesi ve Öğretmen Lisesi’nde eğitim kalitesinin çok yüksek olduğunu, 400 taban puanla öğrenci aldığını kaydeden Oda Başkanı, “Ancak bu yıl taban puan 300’e inmiş talep azalmış durumda. Bunun da nedeni Kilis’in Surililerin işgalinde görülmesi” şeklinde konuştu.

Devlet hastanesi Kilislilere bakamıyor

Haberin Devamı

KİLİSLİLERİN önce “muhacir-ensar” kardeşliği anlayışı ile yaklaştıkları Suriyeli göçmenlere olaylar uzayınca bakışının değişmeye başladığını kaydeden Öndeş, günlük hayatın zorlaşmasının bunda etkili olduğu görüşünde. Sağlık hizmetleri konusunda zaten yetersiz olan imkanların Suriyeliler ve Suriye’den gelen ağır yaralılarla beraber kullanılmaya başlamasıyla tam bir kargaşa yaşandığını kaydeden Oda Başkanı, “Kilis devlet hastanesi adete bir savaş hastanesini andırıyor, durumu olan Kilisli artık Gaziantep’e özel hastanelere gidiyor” dedi. Aynı şekilde 400-450 lira olan kiraların 800-1000 liraya çıktığını kiracı olan dar gelirlilerin şikayetlerinin büyüdüğünü, Kilis’e gelen memurların bile doğru dürüst ev bulamaz hale geldiğini de söyledi.

Yazarın Tüm Yazıları