Usta'dan sürpriz

Güncelleme Tarihi:

Ustadan sürpriz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2013 01:14

İSTANBUL’da yaşamını yitiren Türk sinema, tiyatro ve televizyonunun en önemli sanat adamlarından Tuncel Kurtiz, sevdayla bağlandığı Kazdağları eteklerindeki Çamlıbel köyünde son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

Sanatçının son sürprizi, son yıllarda yaşamının önemli bölümünü geçirdiği Kazdağları insanlarına oldu. Kurtiz, Burhaniye’de amatör fotoğrafçı diş hekimi Tolga Özmen’in kendisine gösterdiği bölge insanının zeytin hasadında yaşadığı zorlukları anlatan fotoğrafları gördükten sonra çalışmada yer almak istedi.

Son çalışması
Fotoğraflar üzerine usta sanatçı, eşi Menend Kurtiz’le kaleme aldığı, barışın simgesi altın sarısı yağıyla zeytin sevgisine ve insanların yaşadıkları zorlukları kendi sesiyle anlattı. Yaklaşık iki hafta önce tamamlanan ve henüz montaj aşamasında olan çalışma da, ünlü sanatçının hem büyük sevgi beslediği Kazdağları’nın insanlarına son sürprizi, hem de yaşamındaki son çalışması oldu. Kurtiz, eşiyle zeytini ve hasata katılan insanları, şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Efsane ağaçtır
“Ben ağaçlardan hepsini severim ama zeytin ağacı bir başka. Herşeyden önce simgeledikleriyle. Yapraklarıyla barış, altını sarısı yağıyla mutluluktur. Zeytin, insanoğlunun hayatında çok önemli bir yer tutar. Bir efsane ağaçtır zeytin. Nuh Tufanı’nda ağzında zeytin ağacıyla gelen güvercin, tufanının bittiğini müjdelerken, umut ve barışın simgesi olmuştur. Bu ağaç ne batılı, ne de doğuludur, cihanşumüldür. ‘Onun yağı, bütün dünyayı ilelebet aydınlatır’ diye yazar Burhan Oğuz. Peki kutsal zeytin ağacının meyvesi zeytin, hangi çabalarla hasat edilir. Hangi acılarla, ayazda, yağmurda, hastalıklarla traktör sırtlarında sakatlık ve ölümlerle sonuçlanan kazalar sonrasında toplanır zeytin. O altın renkli kutsal su, kimlerin güçleriyle üretilir ve verilen onca emeğin karşılığı nedir? Yoksulluk mu, hastalık mı, ölüm mü? Bu mu zeytin emekçisinin kaderi? Ne diyor Cemal Süreyya, ‘Şelaleye düşmüştür zeytinin dali. Zeytin Fotoğraf Amatörleri Derneği Başkan Yardımcısı, “Bu kadar büyük bir sanatçının bu kadar alçak gönüllü bir şekilde her zaman büyük sevgi beslediğini söylediği Kazdağlarına ve insanlarına, bir yerde hem son armağanı ve hem de son hatırası oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!