SGK’da 5 milyar liralık kayıp

Güncelleme Tarihi:

SGK’da 5 milyar liralık kayıp
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2013 01:48

Sayıştay’ın Sosyal Güvenlik Kurumu’yla ilgili 2012 yılı inceleme raporu; herkesin hayatını yakından ilgilendiren kurumla ilgili çarpıcı tespitler içeriyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 5 milyar TL’den fazla bir kayıptan söz eden Sayıştay raporuna göre, 10 yıllık zaman aşımına giren ve peşine düşülmeyen kurum alacağı 1.9 milyar TL. Maaşları eksik bildiren işverenlerden dolayı yaşanan kayıp ise 571 milyon TL. Sporcuların gelirlerini eksik bildiren spor kulüpleri kaynaklı kayıp da 10.2 milyon TL. Sayıştay, kurum borçlarına karşılık en konulan gayrimenkullerle ilgili de çarpıcı bir örneğe yer verdi. Buna göre, “Bursa İlinin Nilüfer, Yıldırım ve Kestel ilçelerinde bulunan toplam 40 adet taşınmaz a ve b firmasının prim borçlarına karşılık SGK’ya satıldı. Ancak şu anda bu taşınmazlar aynı şirketler tarafından bedelsiz olarak kullanılıyor.” SGK Sayıştay’ın tespitlerinin bir kısmına katıldığını belirtirken, bazı saptamalara ise katılmadığı yönünde görüş bildirdi.
Sayıştay denetçilerinin yaptığı incelemelerin yer aldığı raporda kayıplara neden olan saptamaların yanı sıra, SGK’nın bu tespitlere yönelik itiraz ve değerlendirmelerine de yer veriliyor.

Haberin Devamı

-2003 yılı öncesi döneme ilişkin toplam 1.9 milyar TL kurum alacağı zamanaşımına uğratıldı.
-Banka SGK bilgilerinin eşleştirilmesinden, maaşların eksik veya hiç bildirilmemesi sonucu 571 milyon 408 bin TL prim kaybı hesaplandı. SGK ise bu rakama itiraz etti.
-Emekli olup, şirket ortağı olanlardan alınması gereken sosyal güvenlik destek primi konusunda 2 milyon 177 bin TL’lik bir kayıp belirlendi. Kurum, bu saptamaya da itiraz etti.
-Sporcuların gelirlerini eksik bildiren kulüplerine 10 milyon 286 bin TL’lik para cezası uygulanmadı. SGK, “Cezayı değil rehberliği esas alıyoruz” açıklamasında bulundu.
-Çalışanlarına verdiği maaştan daha az gelir beyan edilen işverenler nedeniyle kurum 3.8 milyon TL gelir kaybına uğradı.
-Dizi oyuncularının sigortalı olmalı gerekiyor. Oysa yapımcılar makbuz karşılığı hizmet alıyormuş gibi yapıyor ve bu nedenle oyuncular Bağ-Kur’lu oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!