Ankara füze ihalesini Çin şirketine verdi ama...

Güncelleme Tarihi:

Ankara füze ihalesini Çin şirketine verdi ama...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2013 01:48

Türkiye’nin uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihalesini 3 milyar doların altında teklifle kazanan Çinli CPMIEC şirketinin ABD’nin kara listesinde olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ‘Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi’ ihalesini kazanan Çin Hassas Makineler İhracat ve İthalat Şirketi’nin (CPMIEC), ABD’nin kara listesinde olduğu ortaya çıktı. Reuters’ın haberine göre İran, Kuzey Kore ve Suriye’ye karşı silah ambargosunu ihlal ettiği gerekçesiyle ABD, geçen şubatta CPMIEC’ye yaptırım uygulama başladı. Yaptırım nedeninin detayları açıklanmadı. Ajans, şirketin 2003’te de İran’a silah sattığı için ABD kara listesine alındığını bildirdi.

ENTEGRASYON NE OLACAK


Türkiye’nin, ABD üretimi Patriot, Fransız-İtalyan üretimi Eurosam Samp-T ve Rus yapımı S-400 yerine, Çin yapımı FD-2000’ü seçmiş olması, özellikle NATO çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Diğer seçeneklerden çok daha ucuza malolduğu ve teknoloji transferine imkan sağladığı için Ankara’nın, Çin yapımı sistemi tercih ettiği belirtiliyor. Ancak bu füzelerin Türkiye’deki mevcut NATO altyapısına entegre edilip edilemeyeceği belirsiz.

NATO’DAN AÇIKLAMA

Çin şirketi yorum yapmazken, bir NATO yetkilisi Hürriyet’e şunları söyledi: “Hangi kabiliyetleri (silah sistemlerini) edineceği her ülkenin kendisine kalmış bir karardır. NATO için önemli olan müttefiklerin edindiği kabiliyetlerin, birlikte çalışabilmesidir. Türkiye’nin alacağı sistemin, NATO Entegre Hava ve Füze Savunma Sistemi dahilinde çalışıp çalışmayacağını söylemek için henüz erken.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!