Tribünün 3 Temmuz'u

Güncelleme Tarihi:

Tribünün 3 Temmuzu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2013 01:07

Beşiktaş-G.Saray maçındaki olaylar sonrası Emniyet, daha önce görülmemiş çapta bir operasyon başlattı.Taraftar gruplarının önde gelen isimleri ilk kez, “organize suç örgütü faaliyeti” kapsamında gözaltına alındı.1.5 yıl süren teknik ve fiziki takip sonrası gözaltına alınan kişiler, cinayetten, baskına 16 eylemden sorgulanıyor. Beşiktaş-Galatasaray derbisindeki olaylarla ilgili gözaltına alınan 1’i kadın 11 kişi emniyetteki sorgularının ardından savcılık kararıyla serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

1’İ KADIN 11 TARAFTAR SERBEST BIRAKILDI

Beşiktaş-Galatasaray derbisindeki olaylarla ilgili gözaltına alınan 1’i kadın 11 kişi emniyetteki sorgularının ardından savcılık kararıyla serbest bırakıldı.

Olimpiyat Stadyumundaki Beşiktaş-Galatasaray derbisinin son dakikalarında bazı taraftarlar sahaya girmiş ve maç tatil edilmişti. Olaylarda görüntülerden kimlikleri tespit edilen 11 şüpheliden 8’i Asayiş Şube Müdürlüğü’ne, 18 yaşından küçük 3 kişi ise Çocuk Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. 1’i kadın 11 kişi polisteki sorgularının ardından savcılık kararıyla serbest bırakıldı. Gözaltı sayısının önümüzdeki günlerde de süreceği öğrenilirken, serbest kalan 11 kişiye spor sahalarından 1 yıl men cezası verildiği belirtildi. Olaylarla ilgili daha önce de 29 kişi gözaltına alınmış 27’si emniyetteki sorgularının ardından diğer iki kişi ise nöbetçi mahkemece serbest bırakılmıştı.

Haberin Devamı

ATATÜRK Olimpiyat Stadı’nda hafta sonu oynanan Beşiktaş-G.Saray derbisinin son anlarında çıkan olaylarla ilgili soruşturma devam ederken, İstanbul Organize Suçlar Şubesi dün sabah ikinci bir operasyona imza attı.
Yaklaşık 1,5 yıl süren teknik ve fiziki takip sonrası düğmeye basıldı ve F.Bahçe, G.Saray ve Beşiktaş taraftar gruplarına yönelik operasyonda çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Bu kişilerin organize suç örgütü faaliyeti kapsamında, cinayetin de arasında bulunduğu 16 eylemden sorgulanacakları belirtildi. Operasyonda, bazı kulüp yöneticilerinin de ifadelerinin alınacağı bildirildi.

DERBİDEN SONRA BAŞLADI

ORGANİZE Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2011-2012 şampiyonunun belirlendiği F.Bahçe-G.Saray maçından sonra, şiddet olayları üzerine, olaylara karışan taraftarları, yönlendiren tribün liderlerini telefon ve fiziki takibe aldı. F.Bahçeli taraftar gruplarının ardından, şiddet olaylarının organize olarak Beşiktaş ve G.Saray taraftar grupları tarafından da yapıldığı iddiasıyla ihbar gelmesi üzerine soruşturma genişletildi.
Polis, grupların yönetici kadroları arasına gizli kameralı ajan polis soktu. Telefon dinlemenin yanısıra gizli kameralarla ortam dinlemesi de yapıldı. Statlarda kesici ve delici alet kullanarak olay çıkaranlar belirlendi.

Haberin Devamı

ÇOK SAYIDA TARAFTAR GÖZALTINDA / Foto Galeri

HER TÜRLÜ SUÇ İDDİASI

YAPILAN çalışmalar sırasında tribün liderleri ve bu kişilerin yönlendirdiği taraftar gruplarının, kulüplerden maddi menfaat talep ettiği, isteklerinin yerine gelmediği durumlarda maçlarda olay çıkardıkları, rakip takım ve seyircilerine saldırı düzenledikleri, yağma, silahla tehdit, darp, yaralama, tesis basma olaylarını planlı olarak yaptıkları, güvenlik güçlerine de planlı saldırı düzenledikleri yönündeki iddialar üzerinde duruldu.

CİNAYETE AZMETTİRME

TAKİP sürerken, 19 Ağustos 2013 günü, Üsküdar’da Tuncay Coşkun adlı taraftar öldürüldü. Taraftar gruplarından birinin liderinin azmettirici olduğu yönünde ihbar alınması üzerine bu olay da soruşturma kapsamına alındı. Takipler sonucu taraftar gruplarının 16 eylem gerçekleştirdiği belirlendi.

Haberin Devamı

ALEN'İ KELEPÇELEYEREK EMNİYETE GETİRDİLER / HÜRRİYET TV

16 KİŞİ ARANIYOR

GÖZALTINA alınanlar arasında, hafta sonu oynanan olaylı Beşiktaş-Galatasaray maçında, stada girme yasağı olmasına rağmen maça girerek olayların fitilini ateşlediği öne sürülen Azad lakaplı Deplasman Kartalları’nın lideri İbrahim Aydın’ın da bulunduğu belirtildi. Bu maçta olay çıkardıkları için gözaltına alınarak serbest bırakılan bazı kişiler de tekrar operasyon kapsamında yakalandı. 16 kişinin arandığı belirtildi.

OLAYLI DERBİDEN FOTOĞRAFLAR

Demir coplu da gözaltında

GEÇTİĞİMİZ Nisan ayında, BJK İnönü Stadı’nda Beşiktaş-Orduspor maçı sonrası numaralı tribünde demir copla taraftar dövdüğü için bir süre tutuklu kalan Rauf Büyük de gözaltına alındı. Çarşı’nın kurucularından Ayhan Güner de yakalandı. Geçmiş yıllarda bir çok taraftar olayında adı geçen ve bir ay Beşiktaş Kongre üyeliğinin ardından üyeliği iptal edilen Erdal Keleş de gözaltındaki bir diğer isim...

Haberin Devamı

4 İLDE 112 ADRES BASILDI

yapılan tespitlerin ardından, dün sabah 500 polis, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Mersin’de belirlenen 112 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Beşiktaş eski tribün liderlerinden Alen Markaryan da gözaltına alındı. Gözaltındaki Markaryan’ın da arasında bulunduğu bazı şüpheliler sağlık kontrollerinin ardından kelepçelenerek emniyete getirildi. Alen Markaryan, evinden çıkarılırken, “Neden gözaltındasınız?” sorusuna, “Bilmiyorum” yanıtını verdi.

GÖZALTI LİSTESİNDE İLGİNÇ İSİMLER

- Ultraslan lideri Muzaffer Şirin
- GFB lideri Sefa Kalya
- Çarşı eski lideri Alen Markaryan
- Asya Kartalları lideri Serkan Uzungül
- F.Bahçe Stat Müdürü Ayhan Pak
- G.Saray Stat Bilet Dağıtım Sorumlusu Mehmet Baydur
- Metin Özmen
- İbrahim Gümüştekin
- Ayhan Güner
- Erdal Keleş
- Rauf Büyük
- Sebahattin Şirin

Haberin Devamı

6222 değil, örgütlü suç

İçişleri Bakanı Muammer Güler, son operasyonun sporda şiddet yasasıyla ilgili olmadığını, örgütlü suç kapsamında yapıldığını açıkladı.

İÇİŞLERİ Bakanı Muammer Güler, taraftarlara yönelik operasyonun örgütlü suç kapsamında yapıldığı ve 6222 sayılı sporda şiddeti düzenleyen kanunla ilgisi bulunmadığını savundu. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi 2013-2014 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılan Bakan Güler, taraftar gruplarına yönelik operasyonun Aralık 2012 tarihinde başladığını belirtti.

MUAMMER GÜLER OPERASYON İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI / HÜRRİYET TV

Güler şöyle konuştu:

502 KİŞİ SAHAYA GİRMİŞ

”OPERASYON , taraftar gruplarının, organize suç faaliyetlerine karışmasına yönelik başlatıldı. Yönetimlere baskı yapmak, yağmacılık veya zorla bilet almak gibi çeşitli suçları ve iddiaları kapsayan bir soruşturmadır. 96 hedefe yönelik bir operasyon başlatılmıştır. Bu, Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesi ile yetkilendirilmiş Cumhuriyet savcılarının nezaretinde yürütülen bir operasyondur.”

Öldürülen taraftar davasında gelişme

12 Mayıs’taki F.Bahçe-G.Saray maçı sonrası Edirnekapı’nda F.Bahçe taraftarı Burak Yıldırım’ı bıçaklayarak öldürmekten sanık Yusuf Ortak’ın yargılandığı davaya gelen adli tıp raporunda, Yıldırım’ın kesici alet kanamasına bağlı iç kanamayla öldüğü belirtildi. Raporda, 24 adet kan lekesinin ve çamaşır makinesinden elde edilen forma tişört üzerindeki kan lekelerinin sanık Yusuf Ortak ve maktüle ait olduğu vurgulandı.
Yusuf Ortak müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.

GÖZALTINA ALINAN TARAFTARLAR SAĞLIK KONTORLÜNDEN GEÇİRİLDİ / HÜRRİYET TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!