Ayakkabılarım deri olmadığı için daha pahalı

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabılarım deri olmadığı için daha pahalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2013 01:47

O, Beatles’ın dört üyesinden biri Sir Paul McCartney ile fotoğrafçı ve hayvan hakları aktivisti Linda McCartney’in kızı. Tasarımlarında kürk ve deri kullanmayan Stella McCartney ile ekim başında Zorlu Center’da açacağı mağazası öncesi konuştuk.

Haberin Devamı

Müzik efsanesi bir babanın, sıkı bir hayvan aktivisti olan fotoğrafçı annenin kızı olmak sizi nasıl biri yaptı?
- Sanatla içi çe bir çocukluk geçirdim. Bu yüzden küçüklüğümden beri sanatla uğraşmak istiyordum. 7 yaşlarındayken sanatın hangi dalıyla ilgilenmek istediğimden emin değildim. Çocukluğum gardıropta geçti. Annemin giydiği platformlu botları hatırlıyorum bir de dışarıda giydiği takım elbiselerini. 50’lerin eski Hollywood filmlerini, özellikle de ‘Annie Get Your Gun’ı izlemeye bayılırdım. O filmin sonradan benim moda tasarımcısı olmamda büyük etkisi oldu.

Nasıl bir evde büyüdünüz? Hangi ünlüler eksik olmazdı o evden?
- Çocukluğum son derece normal ve sıradandı. Normal ebeveynlerim vardı. Bizi her akşamüstü okuldan alıp önümüze çay ve kurabiye koyan bir anneye sahiptim. Televizyon izler ve normal saatlerde yatağa girer, zamanında uyurduk. Tabii ki bazen delice şeyler oluyordu evde. Mick Jagger, Michael Jackson veya Stevie Wonder gelirdi; onlarla oyunlar oynuyorduk. O zamanlar garip gelmezdi, annemlerin arkadaşlarıyla sıradan bir sohbet gibi düşünürdüm.

Haberin Devamı

Babanız sizi, ünlü bir babanın kızı olmanıza rağmen normal bir yaşam sürebilmeniz için devlet okulunda okutmuş...
- Devlet okuluna gitmiş olmaktan dolayı açıkçası çok mutluyum. Sanırım her şeyi daha iyi anlamama sebep oldu.

Asla gerçek hayvan derisi ve kürk kullanmamanız annenizden aldığınız bir genetik özellik gibi mi yerleşti zihninize?
- Ben bu fikirler doğrultusunda yetiştirildim, doğal olarak annemle aynı fikirleri paylaşıyorum. Organik tarımın yapıldığı küçük bir kasabada, vejetaryen bir ailenin içinde büyüdüm. Dolayısıyla bu fikir sonradan gelen bir düşünce değil, zaten hiç düşünmeden direkt olarak bu şekilde markama da yansıdı. Bir marka oluşturmak demek benim ikiyüzlü davranmamı gerektirmez ki asıl hikâye zaten burada başladı. Bu marka fikrinin tohumları kendi kişisel hayatımda atıldı ve daha sonra iş hayatıma yansıdı.

“Ayakkabı ve çantaları hem gerçek deri değil, hem pahalı” eleştirilerine ne diyorsunuz?
- Deri kullanmadığımız için ayakkabıyı kendi etik kurallarımıza uygun yapmak için yüzde 30 daha fazla masraf yapıyoruz. Daha farklı sonuçlar veren deriye benzer bir maddeyle çalışıyoruz. Bu kullandığımız materyali deri kumaş gibi rahatça kesemiyoruz. Aynı şekilde esnek değiller ve biz bu kumaşı ayakkabıyı rahat tasarlayabilmek adına çalışıyoruz. Bu kumaşı kullanırken diğer gerçek derilerde kullanılan metotları uygulayamıyorsunuz.

Haberin Devamı

Bir tarafta Adidas’la işbirliği, bir tarafta kendi markanız… Zor ve yorucu değil mi?
- İşimle ilgili en sevdiğim şey çeşitlilik. Sadece ürünleri değil aynı zamanda, hazır- giyim koleksiyonunu tasarlıyor, mağazaların dekorasyonlarıyla ilgileniyor, kampanya çekimleri ve web sitesinin düzenlemelerinde birebir yer alıyor, çocuk koleksiyonu, iç çamaşırları, şapka, gözlük ve parfümler tasarlıyorum… Bir de Adidas’la yaptığım işbirliği var tabii. Aynı zamanda da birçok başarılı isimle tanışma imkânı buluyorum.
Ama her şeyi bir gün içine sığdırmak çok zor oluyor, özellikle de ilgilenmem gereken dört çocuk varken!

İstanbul’daki ilk büyük mağazanızı Zorlu’da açıyorsunuz. Türk kadınlarına bir mesajınız var mı?
- Stella tasarımlarını mutlaka denemeliler. Denemeden hissedemezler. Umarım yeni açtığımız mağazaya gelir ve kıyafetlerin tadını çıkarırlar.

Haberin Devamı

Marjinal ceketler

Asimetrik, rengârenk, alacalı bulacalı, güllü dallı, süslü işlemeli, yelek gibi, kısa kollu… Bu sezon mağaza vitrinlerini süsleyen ceketler bildiğimiz, alıştığımız ceket görüntülerinden çok farklı

KOLSUZ

Ceket formunda ama yelek görüntüsündeki ceketler farklı ofis şıklığı arayanlar için ideal. Que’nin bu yarı transparan ceketi 325 TL

GÜLLÜ DALLI

Givenchy’den Koton’a bu sezon hemen hemen her markada çiçek desenli bir ceket bulabilirsiniz. Koton’un çiçekli ceketinin fiyatı 59.99 TL.

KISA KOLLU

Ceketin kolları kısa kalacak, kazak alttan çıkacak. Bu trend gözünüze hoş gözüktüyse Adil Işık’ın bordo tonlarıyla kolay kombinlenen ekoseli ceketinin fiyatı 129 TL

DERİ

Haberin Devamı

Her kış sezonu gibi bu kış da deri hâkimiyeti sürüyor. Özgür Masur’un bu ceketi sipariş üzerine dikildiği için fiyatı belli değil.

KIRMIZI

Sezonun en çarpıcı iki rengi bordo ve kırmızı. Cekette de iddianızı ortaya çıkarmak isterseniz Machka’nın yakası taşlı ceketinin fiyatı 955 TL.

SÜSLEMELİ

Ya yakasında ya da omuzlarında işleme olan ceketler gece katılacağınız resmi davetler için ideal. İpekyol’daki fiyatlar 599 TL, Network ise 495 TL.

ASİMETRİK

Kiminin önü kısa erkeksi uzun, kiminin sol tarafı sağ tarafından kısa. Her markanın asimetrikliği tasarımcısının yaratıcılığına kalmış. My Bast Friends’in sol tarafı uzun ceketinin fiyatı 750 lira.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!