Zorla evlilik sonradan aşka dönüşebilir mi

Güncelleme Tarihi:

Zorla evlilik sonradan aşka dönüşebilir mi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 11:10

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki büyük koalisyon olasılığı istekli değil, zorla bir evlilik olacak. Ama iki taraf da bunu iyi kullanırsa, zorla evlilik sonradan aşka dönüşebilir.

Haberin Devamı

DÜNYA, Başbakan Angela Merkel’in başarısını konuşuyor. Büyük İskender’e atfen Büyük Angela’dan büyük Mutti’ye (Anne), Kar Kraliçesi’ne kadar Merkel’in ismi ve titri çoğaldı. Alman medyası “Dünya büyük Angela’nın önünde eğiliyor” başlıkları atıyor.

Ama Başbakan Merkel için zafer kutlamaları bitti. Merkel’i şimdi zorlu günler bekliyor: Bu başarıyı bir an evvel hükümeti kurarak ete kemiğe büründürmek ve kendini işbitirici olarak yeniden kanıtlamak zorunda.

Merkel’in işi çok zor. Çünkü herkes onunla koalisyon kurmaktan korkuyor. Onunla koalisyon kuran, bir sonraki seçimde kaybediyor. Örnek: SPD 2005’te büyük koalisyona girdi. 2009 seçimlerinde yüzde 23 ile tarihi seçim yenilgisini aldı. Örnek FDP. 2009’da yüzde 14’6 oy alarak tarihi seçim başarısı kazandı. 4 yıl Merkel’le hükümetten sonra meclise bile giremedi. Yeşiller’de de aynı korku.

Haberin Devamı

SİNYAL MERKEL’DEN
Merkel, seçim akşamının ertesi günü SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’i telefonla arayıp ilk sinyali verdi. Merkel’in gönlünden büyük koalisyon geçiyor. Zaten koalisyon opsiyonları arasında en muhtemeli de bu: Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında büyük koalisyon.

Sadece Merkel değil, Almanya çoğunlukla büyük koalisyonu istiyor. Niçin? Hıristiyan Birlik ve SPD’nin aldığı toplam oy oranı yüzde 67. Başbakan Merkel büyük koalisyonla en geniş milli iradeyi temsil eden bir hükümet kuracak. Büyük koalisyon hem Almanya’da hem Avrupa Birliği’nde acilen bekleyen reformların geçmesini kolaylaştırdığı gibi hızlandıracak. Muhafazakarlar ve sosyal demokratlardan oluşan bir hükümet AB’de Euro krizini yönetmede Almanya’ya çok büyük şans sunacak. İşte Merkel asıl tarihi bundan sonra yazacak. Siyasi gözlemciler buna şimdiden Merkel çağı adını verdi.

GABRİEL KAÇAMAZ
Büyük koalisyon mümkün mü? SPD pazarlık gücünü artırmak için Başbakan Merkel’le koalisyona sıcak bakmadığı mesajını veriyor. SPD Genel Başkanı Gabriel, “Biz Başbakan Merkel’le koalisyon için kuyruğa girmedik, Merkel’in yedek parçası olmak istemiyoruz” dedi. SPD içinde büyük koalisyona şiddetle karşı çıkanlar da var. Ama SPD, ülke sorumluluğundan kaçamayacak. Oyalama taktiği karşısında SPD değil, Merkel kazanacak. Zaman Merkel’in lehine işliyor.

Haberin Devamı

İYİ ANLAŞIYORLAR
Başbakan Merkel’le SPD Genel Başkanı Gabriel farklı kişiliklere sahip. Başbakan Merkel serinkanlı, herşeyi iyi hesap eden, azimli, tuttuğunu koparan bir politikacı. Gabriel ise daha çok spontan. Ama ikisi arasında sıcak bir sempati var. Eski büyük koalisyonda Çevre Bakanı olan Gabriel, Merkel’le iyi anlaştı. Bu yıl Leipzig’te SPD’nin 150. kuruluş yıldönümüne Başbakan Merkel’i Gabriel davet etti. Hatta Gabriel sahnede Başbakan Merkel’e sayın Cumhurbaşkanı deyince, salonda gülüşmeler koptu ve durumu anlayan Gabriel “Ben zamanın ilerisinde gidiyorum” diyerek, Merkel’e iltifat etti.

Büyük koalisyon istekli bir evlilik değil, zorla bir evlilik olacak. Ama iki taraf da bunu iyi kullanırsa, zorla evlilik sonradan aşka dönüşebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!