Sahaya giren hapsi boylayacak

Güncelleme Tarihi:

Sahaya giren hapsi boylayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 00:55

6222 sayılı yasada geçen yıl yapılan değişiklikle hapis cezası en fazla 1 yıla düşürülüp erteleme yolu açılmıştı. Bakanlık, ertelemeyi kaldırıp yeniden taraftara hapis yolunu açıyor.

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ-Galatasaray derbisinin sahaya giren taraftarlar nedeniyle yarıda kalmasından sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı, 4 maddelik yeni bir eylem planı hazırladı. Bakanlık 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un tüm boyutları ile uygulanması kapsamında 4 maddelik yeni bir eylem planı hazırladı. İşte bu dört madde:
Stadyumlarda olay çıkaran holiganlara yönelik 6222 sayılı yasa hükümlerince verilen hapis cezaları erteleme kapsamından çıkarılacak.
Stadyumların güvenliği özel güvenlikten alınarak eskiden olduğu gibi polise verilecek.
Kameralı güvenlik ve e-bilet yeni yıla kadar uygulamaya tam geçirilecek. 6 statta başlayan uygulama yılbaşından itibaren tüm stadyumlarda hayata geçirilmiş olacak.
Maçlarda görev alan polislerin sosyal haklarına güvence getirilecek.

Haberin Devamı

ÖZEL GÜVENLİKLE OLMAYACAĞI GÖRÜLDÜ

GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, hapis cezalarının da yeniden ele alınacağını vurgulayarak, “Şu an hapis cezaları büyük ölçüde tehir ediliyor. O zaman da caydırıclık konusunda bir takım tereddütler var” dedi. Özel güvenliğin yetersizliğinin derbide görüldüğünü belirten Kılıç, “Güvenliğin yeniden emniyete devredilmesi önemli bir çözüm adımı olacaktır” diye konuştu.

KORUMA MEMURLUĞU İÇİŞLERİ’NDE

kANUN üzerindeki taslak çalışması tamamlandığında Adalet Bakanlığı’nda yeni birimlerle konuyu konuşup nihai kararı vereceklerini anlatan Kılıç, “Yasal düzenlemeleri hızla gerçekleştireceğiz. Koruma memurluğu konusunu ise İçişleri Bakanlığı çalışıyor. Biz de 6222 sayılı kanununda bazı değişiklikler yapma düşüncesindeydik. Son yaşananlar belki bunları hızlandırmamızı beraberinde getirecek” dedi.

ŞİDDET YASASI ADETA YAP BOZA DÖNDÜ

5149: HAPİS CEZASI YOK

28.04.2004 tarihli yasaya göre, sahaya giren seyirciye bir ceza öngörülmüyor. Yasanın ‘Yasak fiiller’ başlıklı 17. maddesi, “Seyircilerin her ne şekilde olursa olsun müsabaka alanına girmesi yasaktır” diyor ama ceza vermiyordu Sadece yasağı delenlerin yabancı olması halinde sınırdışı edileceği kaydediliyor.

ESKİ 6222: 1-3 YIL

Haberin Devamı

31.03.2011 tarihli yasa sahaya girene ağır cezalar getiriyordu. Yasanın ‘Yasak alana girme’ başlıklı 16. maddesi şöyleydi: Yetkisiz olarak müsabaka alanına giren kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır. Fiilin müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozması halinde, fail hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. 2 yılın üstündeki ceza kişi hapis yatıyordu.

YENİ 6222: 3 AY-1 YIL

10.12.2011 tarihinde 6222 değiştirildi. Şike ve teşvik cezaları indirilince taraftar cezaları da düştü. Buna göre sahaya girip maçın seyrini veya güvenliğini bozan kişi hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına hükmedilmesini hükmünü getirdi. Maksimum ceza 1 yılı aşmadığı için verilecek ceza da ertelenebiliyor.

Haberin Devamı

Olaylar 10 bin kişiye memurluk kapısı açtı

hükemet, gerek statlarda, gerekse üniversite ve devlet öğrenci yurtlarındaki güvenlik için 10 bin yeni ‘koruma memuru’ kadrosu açacak. TBMM ekimde açılır açılmaz, 6222 sayılı yasada değişiklik yapılarak, statlarda ve üniversitelerdeki özel güvenliğin yerine, memur statüsündeki koruma memurları yerleştirilecek. Seçim üniversite mezunu ve güvenlik sertifikası olanlar arasından yapılacak.

BAKMADAN GEÇME!