Anlık değil uzun vadeli kazancın peşindeyiz

Güncelleme Tarihi:

Anlık değil uzun vadeli kazancın peşindeyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 01:13

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Toplumla birlikte nefes alıp vermeseydik, değişen trendlere uyum sağlayamazdık. Bütün bunları yaparken bugünü düşünüyor değiliz. Hep orta ve uzun vadeli düşünmeye gayret ettik” dedi.

Haberin Devamı

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, ülkenin kumaşıyla uyumlu, toplumla sağlıklı ve sağlam bir ilişkisi olan bir kurum olduklarını belirterek, “Aksi halde, birlikte nefes alıp vermeseydik, kanaatimce bu değişen trendlere uyum sağlayamazdık. Bütün bunları yaparken de bugünü düşünüyor değiliz. Hep orta ve uzun vadeli düşünmeye gayret ettik. Anlık kazançlara çok fazla bağlanmadık” dedi. İş Bankası olarak “İşimiz kazanmak ve kazandırmaktır” diyen Bali, “Bu ülkedeki belli bir ölçeğe gelmiş bütün büyük grupların altında nasıl emeğimiz ve harcımız varsa, bugün de bu yaygın çalışmayla Anadolu’nun her yerinde, yarının kurumsal ölçekteki çok büyük firmalarının hikâyelerini yazıyoruz” diye konuştu.

TEKNİK İŞÇİLİK-FİNANSAL MÜHENDİSLİK

Kocaeli’nde düzenlenen “İş’le Buluşmalar” toplantısının açılışında konuşan Bali, İş Bankası’nın kredilerde en büyük banka olduğunu ve bilançosunun yüzde 65’ini kredilere ayırdığını hatırlattı. İş Bankası’nın 194 milyar TL’lik aktif büyüklüğüyle, 125 milyar TL’lik kredi büyüklüğüyle ve 23 milyar TL’lik öz kaynak büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük bankası olduğunu vurgulayan Bali, şunları kaydetti: “Bir bankanın bilançosunun yüzde 65’i krediden oluşuyorsa ve bu yüzde 65’in de yüzde 73’ü ticari krediyse, o bankanın bilançosu hakiki iş, aş, üretim, istihdam; yani bereket demektir. Kredi işi kolay bir iş değildir, hata yapmamak, fire vermemek lazım. Sadece kendimiz için değil. Muhataplarınız için de. Kredi alan için de veren için de büyük bir sorumluluk gerektirir, her şeyden önce şunu bilmemiz lazım; kredi kaynak tahsisidir. Bu ülkenin kaynaklarını tahsis ediyorsunuz. Doğru önceliklerle tahsis edemediğiniz zaman, fire verdiğiniz zaman, bu ekonominin kaynaklarını kaybediyorsunuz. Kredi teknik işçilik, mühendislik, finansal mühendislik gerektirir.”

PARADAN PARA KAZANMAYA İNDİRGENEMEZ

Kocaeli Sanayi Odası ve Dünya gazetesi işbirliğinde gerçekleşen toplantıda kredinin kısaca ‘paradan para kazanmaya’ indirgenemeyeceğinin altını çizen Bali, şöyle devam etti: “Kredide çok başarılı, firesi, hatası olmayan bir çalışma yürüttüğümüz için özellikle altını çizmek istiyorum. Biz hele şimdi, gerek otoritenin aldığı tedbirlere, gerek batının bankacılarının yaşadığı deneyimlere baktığımızda, Türk finans sisteminin sağlamlığını gördüğümüzde ne kadar çağdaş usullerle, risk yönetimi anlamında ne kadar gelişmiş yöntemlerle çalıştığımızı görüyoruz.”
Konuşmasında Türk bankacılık sistemine de değinen Adnan Bali, günümüzde Türk bankalarının devasa boyutlardaki alt yapı yatırımlarını finanse ettiğine dikkat çekti. Türk bankalarının söz konu finansman paketlerinde aynı bankanın çalışanlarıymış gibi bir araya geldiklerini belirterek, “Sadece İş Bankası olarak enerji finansmanlarına ayırdığımız ve bugüne kadar taahhüt ettiğimiz kaynak miktarı 6 milyar doların üzerinde. Bu ülkenin cari açığı nasıl kapatılacak? Bu yolla kapatılacak. Velhasıl Türk bankalarının bu son dönemde, özellikle de global kriz döneminde iyi bir sınav verdiğini düşünmekteyim” dedi.

Haberin Devamı

Fed kararları yeni bir sınav dönemi

KÜRESEL ekonomideki gelişmelere ilişkin Adnan Bali şu görüşleri aktardı: “ABD Merkez Bankası’nın (Fed) alacağı kararlar çerçevesinde bir miktar daha yeni bir faza geçmiş gibi görünüyoruz. Yani kaynak bolluğu içerisinde, fizibilitesi de sağlandığı zannedilen işlerin, bir miktar daha yakından test edileceği, sınava tabi tutulacağı bir yeni dönemdir bu. Çünkü o bollukta kaynağın olmayacağı öngörülüyor. Nasıl bu ülkelere hızlı bir para girişi olduysa, Şimdi de yavaş yavaş bir çıkış oluyor. Fakat bunun gerisindeki gerçeği gözden kaçırmamalıyız. Neden Fed kararlarını değiştirmek durumunda kalıyor, neden bu kadar geniş para arzı politikalarından vazgeçme ihtiyacı duyuyor? Çünkü büyümede ve istihdamda beklenenden önce canlanmalar gördüğü için. Bu şu demektir; dünya ‘ticaretinin de genişleyeceği ve finansman kanalından olumsuz birtakım dalgalar yesek bile bu defa orta ve uzun dönemde ticaret kanalından olumlu etkileneceğimiz’ bir dönemi ifade ediyor.”

Haberin Devamı

28 şubeyle Kocaeli’deyiz

UZUN yıllardan beri Kocaeli’nde en çok şubesi olan banka unvanımızı koruduklarını belirten Adnan Bali, “1949 yılında ilk şubemizi açtığımız Kocaeli’nde bugün 28 şube ile hizmet veriyoruz. Kocaeli, Marmara bölgesinde nakdi ve nakdi ticari kredilerde İstanbul ve Bursa’dan sonra bankamızın ve sektörün en fazla bakiyeye sahip olduğu ildir” dedi.

Uluslararası arenada atak

İŞ Bankası’nın uluslararası bankacılık anlamında ciddi atakta olduğunu kaydeden Adnan Bali, “Erbil’de şube açtık. Bağdat’ta, Duhok’ta, Zaho’da ve Süleymaniye’de de devamı gelecek” dedi.

2008’de olumlu ayrıştık

ADNAN Bali, Türk bankacılık sisteminin 2008 global krizinde de iyi bir sınav verdiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Gelişmiş ülkeler de pek alışılmadık tarzda borç, bütçe, büyüme problemleriyle karşı karşıya kalmıştı. Batı, pek alışık değildi bu problemleri görmeye. Bu süreçte de hikâyesiyle ve inanılmaz şekilde müteşebbisliğiyle Türkiye ayrı bir şekilde, olumlu ayrışmıştı.”

Haberin Devamı

Artık hikâyemizi sağlam tutacağız

TÜRKİYE’nin ticaret kanalının global krizden pazarlarını çeşitlendirerek olumsuz etkilenmemeyi başardığına dikkat çeken Adnan Bali “Bu varlığımız bir kenarda bizim avantajımız olarak duruyor” dedi. Batı Avrupa’da yeni verilerin, bu ülkelerin de resesyondan çıkmak üzere olduğuna işaret ettiğini söyleyen Bali, şunları kaydetti: “Yeni veriler Batı Avrupa ve Amerika başta olmak üzere bu büyük ölçekli ekonomilerin dış talep yetersizliği problemini bir miktar ortadan kaldıracak. ivmeyi kazanması halinde Türkiye çeşitlendirdiği pazarların da avantajıyla yeni büyüme ve yeni ihracat imkânları kazanabilir. Buna hazırlıklı olmalıyız. O tarih ne zamansa o tarihe kadar kısa vadeli finansman etkilerinden kendimizi koruyor olmamız lazım. Buradaki birtakım tabii dalgalanmaları, birtakım gerek döviz kuruna yansıyan gerek faizlere yansıyan tabii dalgaları absorbe edebilecek durumda olmalıyız, artı hikâyemizi sağlam tutacağız.”

Haberin Devamı

İş’le Buluşmalar’ın 34’üncü durağı Kocaeli

İŞ Bankası’nın, 2008’den bu yana KOBİ’lere bilgi ve danışmanlık desteği sağlamak amacıyla düzenlediği İş’le Buluşmalar toplantısının 34’üncü durağı Kocaeli oldu. “Sanayi Şehirlerini Bekleyen Fırsatlar” konulu toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İş’le Buluşmalar kapsamında Kocaeli’nde ikinci kez toplantı düzenlediklerini söyledi.

İSO 500’de 92 şirket Kocaeli’nden

KOCAELİ Sanayi Odası ve Dünya Gazetesi işbirliğinde gerçekleşen İş’le Buluşmalar toplantısında konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’nin Türkiye imalat sanayinin yüzde 13’ünü dış ticaret hacminin ise yüzde 17’sini karşıladığını söyledi. Kocaeli’nin kendisinin küçük ama ürettiği katma değer bakımından Türkiye’nin potansiyeli en büyük ili olduğunu kaydeden Zeytinoğlu, şunları söyledi: “İSO İlk 500’de yer alan 92 şirkete de ev sahipliği yapıyor” dedi. Türkiye’de üretimin finansman kaynağının ağırlıklı olarak bankacılık sistemi olduğuna dikkat çeken Zeytinoğlu, “Özel sektör yatırımlarının sadece dış borca dayalı toplamı 130 milyar doların üzerindedir. Şu anki toplam dövize dayalı yatırım tutarı da 450 milyar doları buldu. Bu noktada bankacılık ve bankacılık dışı finansmanımızın ana kaynağı dövize dayalı borçlanmadır” diye konuştu. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan cari açığa da dikkat çeken Zeytinoğlu, ülkenin ihracat büyüme modelini başarması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Kocaeli bir ‘ekonomi santralına’ dönüştü

KOCAELİ Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ da, Kocaeli’nin Cumhuriyetin kalkınma projesinin merkezi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Jeopolitik konumuyla ülkenin en şanslı illerinden birine sahibiz. Üretilen malın, hizmetin ekonomik bir değere dönüşmesinde konumumuz önem arz ediyor. Gerek devlet gerekse gerçekleşen kamu yatırımlarıyla şehir yıllar içerisinde bir ekonomi santralına dönüştü. Hali hazırda bir bağlantı köprüsünün üzerinde duruyoruz. Bu köprü bugün ve gelecek arasında kurulmuştur. Bir süre sonra işlevini tamamlayacak ve ortadan kalkacaktır. Köprüden geçenler geleceği kuracak, köprünün bu tarafında kalanlar kaderlerini yaşayacaklar. Değişimi yakalayarak, vakit kaybetmeden öbür yakada yerimizi almak zorundayız. Bunun yolu çevreye duyarlı, katma değeri yüksek, hafif, pahada ağır ürünler üretmekten geçiyor. Bunun yolu bilişim çağının bütün nimetlerini, şehir ve ülke ekonomisinin hizmetine vermekten geçiyor.” Toplantıya ayrıca Kocaeli Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Kırman, Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, Yonca Onuk Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ekber Onuk, Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy ve Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt da konuşmacı olarak katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!