Mezarlık için ağaç kesimine tepki

Güncelleme Tarihi:

Mezarlık için ağaç kesimine tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2013 17:47

İZMİR’in Torbalı İlçesi’ndeki Ayrancılar Mezarlığı’nı genişletmek amacıyla çoğunluğu asırlık yaklaşık 300 çam ağacının kesilmesi tepkilere neden oldu. Torbalı Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, kesimlerin İzmir Büyükşyehir Belediyesi’nden gelen talep üzerine yapıldığını belirtip, tepkiler nedeniyle çalışmayı yarım bırakmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

1988 yılında dönemin hükümeti tarafından Ayrancılar’a, 100 dönümlük bir mezarlık alanı tahsis edildi. İzmir-Aydın asfaltı kenarında bulunan ormanlık alana, yaklaşık 10 yıl önce definler başladı. İzmir’deki Gaziemir başta olmak üzere mezarlıklar yetmeyince, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü çareyi Ayrancılar’daki mezarlığın genişletilmesinde buldu. Mevcut alanın yeterli olmaması nedeniyle çevre düzenlemesi kapsamında 300 ağaç kesildi. Geçen cumartesi günü başlayan kesimler hızla devam ederken, bölge halkı alana akın etti. Pazartesi günü kesim alanına giden Torbalılar, kesimi durdurdu. Orman İşletme Şefliği’ne bağlı kesim ekiplerini bölgeden uzaklaştıran güvenlik güçleri, vatandaşların olası bir olay çıkarmaması için geniş güvenlik önlemleri aldı. Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Veysel Yeşilyurt, kesime tepki göstererek, bu çalışmaların devam etmesi durumunda vatandaşlarla birlikte eylem yapacaklarını duyurdu.

’KİMSE ÜSTLENMİYOR’

Konu hakkında açıklama yapan Muhtar Veysel Yeşilyurt, durumu detaylı bir şekilde araştırdığını, mezarlık düzenlemesi kapsamında bu ağaçların kesildiğini belirtip, "Büyükşehir Belediyesi, mezarlığı düzenlemek için Orman İşletme Şefliği’ne yazı yazmış ve vasfını yitirmiş ağaçların kesimini talep etmiş. Ama burada tamamen bir katliam yapılmış. Mezarlıklar Müdürlüğü’nü arıyorum, ’Orman İşletmenin hatası’ diyor, Orman İşletmeyi arıyorum, ’Bize söylenen bu’ diyor. Kimse bu durumu üstlenmiyor" dedi.

MHP Torbalı Belediye Başkan Adayı Yurdadoğ Mutlu, CHP İl Genel Meclis Üyesi ve Belediye Başkan aday adayı Hakkı Güney, AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı İdris Cesur da bölgeye giderek yerinde incelemelerde bulundu.

KESİMLER DURDURULDU

Torbalı Orman İşletme Şefi Salih Arslantaş da talebin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geldiğini belirtip, "Düzenleme kapsamında ekiplerimiz tespit edilen ağaçların kesimini yaptı. Kurumumuzla ilgili bir durum söz konusu değildir. Kesimleri şu an durdurduk" dedi.

İZBAN ÇALIŞMASI İÇİN DE KESİM YAPILMIŞTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 2 ay önce İZBAN çalışmaları kapsamında, Torbalı Kent Merkezi’nde köprüye büyük oranda engel olan 24 ağacı kesmişti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın izniyle yapılan kesimler kapsamında bölgede 16 fıstık çamı, 8 demir ağacı kesilmiş ve bu durum büyük tepkilere yol açmıştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!