Ne yani, ben şimdi milletvekili mi oldum?

Güncelleme Tarihi:

Ne yani, ben şimdi milletvekili mi oldum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2013 10:40

ALMANYA’da Pazar günü yapılan federal seçimlerde Türkiye kökenli milletvekili patlaması yaşandı. Federal seçimler sonunda dört ayrı partiden tam 11 Türkiye kökenli milletvekili meclise girdi. Bir önceki dönemde ise beş milletvekili bulunuyordu.

Haberin Devamı

Seçimlerde Türk kökenliler arasında en dikkat çekici sonuç ise CDU’da yaşandı. Türk kökenli Cemile Giousouf, Meclis’e girdi. Almanya’da Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) ilk Türk ve Müslüman kökenli adayı Federal Meclise Hagen milletvekili olarak girmeyi başaran Giousouf, seçimden sonraki ilk sabah, Hürriyet’i baba evinde ağırladı.

Genç vekil, Köln Temsilcimiz Tuncay Yıldırım’a elleriyle Türk kahvesi pişirdi. Batı Trakyalı Yusuf ve Meliha çiftinin kızları olan Cemile Giousouf, yengesi Hatice ve 22 aylık yeğeni Yunus’la mutluluğunu kutladı.

Giousouf şunları söyledi: “Gece yarısı, saat 23.30 sıralarında listeden seçildiğimi öğrendiğimde, ‘Ne yani şimdi ben milletvekili mi oldum’ diye düşündüm. Annem bana uzun uzun sarıldı. O an böyle güzel bir annem olduğu için ve tüm bunları bana yaşattığı için Allah’a bir kez daha şükrettim. “Partime ve seçmenlerime bana tarih yazma fırsatı verdikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kızıyla gurur duyduğunu söyleyen Yusuf Giousouf ise günün cümlesini Hürriyet’e söyledi: “Benim Müslüman kızım bizi Hristiyan dostlarımızla daha da yakınlaştıracak.” Baba Giousouf, “Aslında farkımız yok. Hepimiz aynı Allah’a inanıyoruz. O yüzden Hıristiyan bir partide olması beni rahatsız etmiyor. Bilakis sevinç duyuyorum” diye konuştu.

SPD’DEN BEŞ
Seçim sonuçlarına göre Meclis’e an çok Türk kökenli milletvekili sokmayı başaran parti ise Sosyal Demokrat Parti(SPD) oldu. Parti listesinden 5 milletvekili Meclis’e girdi. SPD’den Aydan Özoğuz tekrar seçilirken, Cansel Kızıltepe, Gülistan Yüksel, Metin Hakverdi ve Mahmut Özdemir ise ilk kez milletvekili oldu. Yeşiller’den ise meclise bu kez üç Türkiye kökenli seçildi. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Parti Meclis Grup Başkanvekili Ekin Deligöz ve Özcan Mutlu milletvekili seçildi. Ekin Deligöz beşinci kez üst üste milletvekili seçilirken Cem Özdemir 11 yıl aradan sonra tekrar meclise girdi.

DAĞDELEN ÜÇÜNCÜ KEZ
Sol Parti listesinden Federal Meclis’e bu kez iki milletvekili girdi. Sevim Dağdelen üst üste üçüncü kez milletvekili seçilirken, Azize Tank ise ilk kez meclise girdi. Seçimlerde büyük bir oy patlaması yaparak zaferle çıkan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden (CDU) ilk kez bir Türkiye kökenli milletvekili seçildi. Cemile Giousouf Federal Meclis’e CDU’dan giren ilk Türkiye kökenli milletvekili unvanını aldı.

Haberin Devamı

İŞTE FEDERAL MECLİS'E GİREN DİĞER TÜRKİYE KÖKENLİLER

11 yıl sonra yeniden
Cem Özdemir (Yeşiller): Merkel’i kutluyorum. Maalesf hedefimize ulaşamadık. Bu sonuçlara göre SPD ile ortaklık kurmamız imkansız. Büyük bir olasılıkla bize düşen görev muhalefet olacak. Yeniden meclise girdiğim için mutluyum.

5. kez Meclis’te
Ekin Deligöz (Yeşiller):
Beklenmedik bir seçim sonucu ortaya çıktı. Yeşiller olarak oy kaybımız var. Niçin kaybettiğimiz değerlendireceğiz. Merkel saygı duyacak oranda bir oy paldı

3. kez temsil edecek
Sevim Dağdelen (Sol Parti):
Seçmen özellikle FDP’yi yürüttüğü yanlış politikalarla meclis dışına attı. CDU açık ara ile seçimi kazandı. Seçim kampanyası boyunca doğru dürüst mesaj vermeden bu kadar oy alması ise ilginç. Sol Parti olarak bizler oy kaybettik.

Haberin Devamı

Yorulmasına değdi
Azize Tank (Sol Parti):
Seçilmemde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Seçim kampanyası boyunca çok yoruldum. Ancak biz beklediğimiz oy oranını alamadık. Yüzde 10 oranında bekliyorduk. Merkel neredeyse tek başına iktidara gelecek bir sonuca ulaştı. Bu da çok şaşırtıcı.

Tüm sorunlara takip
Özcan Mutlu (Yeşiller):
Mutluyum. Artık sadece Berlin’i değil, tüm Almanya’daki insanların sorunlarını takip edeceğim. Eşit eğitim, sosyal adalet ve göçmenlerin uyumu için mücadele edeceğim. Seçim sonucu partimiz için bir facia. SPD ile iktidar ortaklığını kaçırdık. Şimdi parti bu sonuçları iyi analiz etmesi ve gerekli sonuçları çıkarması şart.

Haberin Devamı

Kapı kapı dolaştı
Cansel Kızıltepe (SPD):
Kapı kapı dolaşarak seçmene kendimizi anlattık. 2009 seçimlerine göre oyumuz artmasına rağmen aslında çok tatmin edici değil. Partimizin aldığı oyu başarısız olarak görüyorum.

Fazlasını bekliyordu
Aydan Özoğuz (SPD):
Oylarımızı artırdık ama açıkçası daha fazlasını bekliyorduk. Şahsım adıma doğrudan aday olduğum Wandsbek bölgesini kazandığım için tabii ki sevinçliyim. Federal hükümet konusunda nasıl bir koalisyon kurulur bilemeyiz. Bu konuda ipler, seçimlerden en güçlü partiler olarak çıkan CDU/CSU’nun elinde.

Çözümü biliyor
Gülistan Yüksel (SPD):
Uyum Meclisi başkanı seçildiğimde de ilk demecimi Hürriyet’e vermiştim. Şimdi milletvekili olarak bu onuru bir kez daha yaşıyorum. Sürekli halkın içindeydim ve siyasetle hep temas halindeydim. Şimdi bu ilişki daha da yoğunlaşacak. Sorunlarımızı biliyorum ve çözümü için Berlin’de çaba sarf edeceğim. Tüm seçmenlerime, ama özellikle de bana sürekli destek olan eşim Hüseyin Yüksel’e teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

Sorumluluğun farkında
Mahmut ÖZDEMİR (SPD):
Seçildiğim için çok mutluyum. SPD olarak daha fazla oy oranı alacağımızı bekliyorduk. Seçim bölgemde seçmenlerimin tercihi sonrası en fazla oyu alarak seçilmem beni mutlu etti. Elde ettiğimiz sonuç büyük bir başarı. Yüz akıyla başarılı bir sonuç aldığıma inanıyorum. Duyulan güveni sarsmayacağım. Sorumluluğumun farkındayım.

Daha yüksek umuyordu
Metin Hakverdi (SPD):
Aday olduğum Bergedorf Harburg bölesinden en iyi sonuçla seçildiğim için mutluyum. Fakat parti olarak eyalet bazında daha yüksek bir oran bekliyorduk. Parlamentoda hangi komisyonlara girmemi değerlendirmek için daha çok erken. Bunu parti içindeki görüşmeler sonunda karara bağlayacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!