Çocuk ve medya konulu strateji belgesi

Güncelleme Tarihi:

Çocuk ve medya konulu strateji belgesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 14:16

Türkiye'nin ilk “Çocuk ve Medya Stratejisi”nin birinci taslağı hazırlandı. Belge, çocuk ve medya alanında koruyucu, yetkilendirici, önleyici ve içerik geliştirici stratejik amaçlar, projeler ve eylemlerden oluşuyor. Projede çocukların, medyanın olumsuz etkilerinden korunması yanında, olumlu etkilerinden yararlanması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi ile Çocuk ve Medya Hareketi çerçevesinde, strateji belgesinin birinci taslağı hazırlandı Strateji belgesi birinci taslağı, medya konusunda aile, çocuk, toplum ve dünya ölçekli çok yönlü bir yaklaşımı içeriyor. Belge, çocuk ve medya alanında koruyucu, yetkilendirici, önleyici ve içerik geliştirici stratejik amaçlar, projeler ve eylemlerden oluşuyor.

Belge, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Çocuk Vakfı işbirliğinde düzenlenecek Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi ile Çocuk ve Medya Hareketi kapsamında hazırlandı. Çalışmanın, 2014-2018 yıllarını kapsayan vizyonu "Çocuğa saygı ve çocuk hakları kültürü temelinde bir çocuk-medya ilişkisi için paydaşların sorumluluklarının bilincinde olduğu medya okuryazarı bir Türkiye" olarak belirlendi.

Çocuk Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2014-2018 yıllarını kapsayan 1’inci Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı için Ocak 2013'ten bu yana çeşitli çalışmalar yürütüldü.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın himayelerinde, Prof. Dr. Haluk Yavuzer'in kongre başkanlığında, 14-15 Kasım'da İstanbul'da düzenlenecek 1’inci Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi ile Çocuk ve Medya Hareketi çerçevesinde Türkiye'nin ilk Çocuk ve Medya Stratejisi'nin birinci taslağı hazırlandı.

Strateji belgesine Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel ölçüt ve ilkeleri yön verdi. Farklılıklara bakılmaksızın tüm çocukların medyada eşitlik ve etik kurallar çerçevesinde temsiline öncelik verildi.

Tüm paydaşlar görüş bildirebilecek

Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 belgesi için kamu kurum ve kuruluşları yanında 9-18 yaş grubu çocuklar ve etkileyen tüm paydaşların görüşlerinin alınması için 25 Ekim'e kadar çalışmalar yapılacak. Strateji Belgesi Birinci Taslağı, 1’inci Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi'nde müzakere edilerek sonlandırılacak. Aralık 2013 tarihinde hükümete sunulacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çocuk Vakfı Başkanı, Kongre Genel Yönetmeni ve Sözcüsü Mustafa Ruhi Şirin, çocuk ve medya alanının taraflarının yalnızca çocuklar ve medya olmadığını söyledi.
Şirin, şöyle konuştu:
"Çocuğun, medyanın olumsuz etkilerinden korunması yanında, olumlu etkilerinden yararlanması amacıyla başlattığımız Çocuk ve Medya Hareketi kısa sürede ilk belgenin hazırlanmasına öncülük etmiştir. Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi Birinci Taslağı, çocuk ve medya bağlamında ülkenin ilk yol haritası olacak. Strateji Belgesi Birinci Taslağında medya süreçlerinde çocuğun katılımı yanında sivil izleme ve denetim modellerine yer veriliyor ve çözüm odaklı yaklaşım öngörülüyor. Strateji Belgesinin hayata geçmesi için ise Çocuk ve Medya Hareketinin sivil bir hareket olarak örgütlenmesi gerekiyor."

Haberin Devamı

Taslağa, "www.cocukvemedyahareketi.org" internet adresinden Strateji Belgesi Çalışmaları bölümünden ulaşılabilecek. Taslağa katkıda bulunmak isteyenler, "info@cocukvemedyahareketi.org" ya da "info@cocukvemedyakongresi.org" e-postaları aracılığıyla görüş bildirebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!