Kim bu 1453 Kartalları?

Güncelleme Tarihi:

Kim bu 1453 Kartalları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 11:45

Dün derbi mücadelesinde yaşanan olaylar Türk futbolunu şoka soktu. Ancak olayların ayak sesleri daha haftalar öncesinden geliyordu. Özellikle Gezi olaylarına damga vuran Çarşı ile onlara karşı kurulduğu söylenen 1453 Kartalları arasındaki gerginlik gözler önündeydi.

Haberin Devamı

Olimpiyat Stadı'ndaki derbi mücadelesinin bitmesine dakikalar kala yaşanan olaylar Türk sporu adına utanç vericiydi. Ancak yaşanan olayların ayak sesleri de haftalar öncesinden gelmeye başlamıştı. Özellikle Çarşı ile bu gruba karşı kurulan 1453 Kartalları arasındaki gerginlik haftalar geçtikçe artıyordu. İşte bu gerginlik derbi maçında bir volkan gibi patladı. Peki ama bu olaylara adı karışan1453 Kartalları ne zaman kuruldular? Kuruluş felsefeleri ne?

TÜRKİYE ONLARI HÜRRİYET'LE DUYDU

TARAFTAR GRUBU KURMAK TURŞU KURMAYA BENZEMEZ

İsimleri ilk kez Ağustos ayının son günlerinde sosyal medyada duyulan 1453 Kartalları hakkındaki ilk mesajlar ilginçti: "Vatan haini Çarşı grubuna karşı 1453 Kartalları kuruldu."

Grubun kuruluşunu medyada ilk görense Hürriyet Gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu oldu. 3 Eylül tarihli "Taraftar grubu kurmak turşu kurmaya benzemez" başlıklı yazısında 1453 Kartalları'nın kuruluşunu yazan Semercioğlu, satırlarını şöyle sürdürüyordu: "Elbette herkes taraftar grubu kurmakta özgür.İsteyen 1453 kartal diye... İsteyen 2053 Kartal diye. Felsefesi sadece 'Çarşı'ya karşı' olmak olan taraftar grubunun misyonu ne olacak? 34. dakikada atılan "Her yer Taksim her yer direniş" sloganını baltalamaya çalışacaklar..."

Haberin Devamı

"1453 TARİHİNDEN GOCUNANIN TÜRKLÜĞÜNDEN ŞÜPHE EDERİM"
1453 Kartalları'nın isminin duyulmasıyla beraber sorular da arka arkaya gelmeye başladı. Grubun kurucusu ve lideri Aşkın Aydoğmuş Radikal Gazetesi'ne verdiği röportajda işte bu soruları cevapladı. "Beşiktaş tribünleri sadece solcudur gibi bir anlayış var. Bu yanlış."

Erdoğmuş kendi siyasi görüşünü de aynı röportajda şu şekilde açıklamıştı; "Ülkücüyüm. Siyasi iradem ülkücülük."

1453 Kartalları'nın Çarşı grubuna karşı, iktidar yanlısı bir grup olduğu görüşüne ise grubun lideri Erdoğmuş karşı çıkıyor; "1453 Kartalları ismi neden bu kadar antipatik oluyor? İstanbul'un fethi, siyasi bir terim değil. Bu tarihten gocunanların Türklüğünden şüphe ederim.Vatanımı, milletimi seviyorum. Ama hükümetin yalakası değilim."

Haberin Devamı

SAHAYA GİREN ONLAR MIYDI?

SAVCIDAN FLAŞ KARAR

Dün Olimpiyat Stadı'nda sahaya giren tarftarların da 1453 Kartalları'ndan olduğu iddia ediliyor. İddia önce sosyal medyada "Tekbirlerle sahaya girdiler" şeklinde dile getirildi. Ardından gazeteci Mehmet Baransu, sahaya girenlerin çoğunun 1453 Kartalları grubundan olduğunu iddia etti ve polis ve savcıları göreve çağırdı. Sosyal medyada yer alan videolarda da taraftarların sahaya girmeden önce tekbir getirdikleri duyuluyor.

Öte yandan dün gece yaşanan olaylarda gözaltına alınan 66 kişi bugün savcılık tarafından serbest bırakıldı.

İDDİALARI YALANLADILAR
1453 Kartalları ise bu iddiaları Twitter hesapları üzerinden yalanladı. Sahaya girmediklerini ve şiddete başvurmadıklarını söyleyen 1453 Kartalları'nın iddialara cevapları şu şekilde; "Allah şahidimizdir bir kez bile şiddet yanlısı olmadık, bir kez bile sahaya inmedik, bir kez bile BEŞİKTAŞ'ımızı desteklemekten vazgeçmedik! Dün akşam sahaya inenlerin bizimle ya da BEŞİKTAŞ ile alakası yoktur, "sizdiniz" deyince biz olmuyoruz otomatik olarak, yormayın kendinizi!"

Haberin Devamı

Kim bu 1453 Kartalları


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!