Fiyatı 60 bin lira düştü

Güncelleme Tarihi:

Fiyatı 60 bin lira düştü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 01:38

2009 yılında 26 bin adet olan lüks oto satışlarının, 2011 Ekim ayında getirilen yüzde 130’luk vergi yüküne rağmen bu yıl sonunda 65 bine, 2016 yılında ise 100 bin adede ulaşması bekleniyor. Bunda da markaların Türkiye’ye vergi avantajlı 1.6 litrelik motora sahip modelleri getirmesi etkili oluyor. Öte yandan X5 modelinin 2 litre motorlu versiyonunu getiren BMW, fiyatı 60 bin lira birden düşürdü.

Haberin Devamı

eozpeynirci@hurriyet.com.tr

BMW, Land Rover ve MINI’nın Türkiye distribütörü Borusan Otomotiv’in CEO’su Eşref Biryıldız, 2009 yılında 27 bin adet olan lüks oto sınıfının, 2013 yılında 65 bin adede ulaşacağını belirterek, “4 yıl önce toplam otomobil pazarı içinde yüzde 7.5 olan lüks payının yıl sonunda yüzde 9.5-10’a ulaşmasını bekliyoruz. Bu sınıfta vergi avantajlı 1.6 litrelik motorların artması ile yüzde 10’luk pay önümüzdeki 4 yılda yüzde 12.5’u aşabilir” dedi.

29 YILDA 25 KEZ LİDER

Son 4 yılda Türkiye’de toplam otomobil pazarının yüzde 70, lüks pazarın ise yüzde 117 büyüdüğünü kaydeden Biryıldız, “Bir taraftan vergilerin düşmeyeceğinden diğer taraftan bu yüksek büyüme hızının sürekli olamayacağından yola çıkarsak toplam otomobil pazarı dört yıl sonra 800 bin adet olursa, bunun içinde yüzde 12.5 pay ile lüks oto satışları 100 bin adede ulaşır. Bu rakam 2016 yılında da gerçekleşebilir” dedi. 29 yıldır distribütörlüğünü sürdürdükleri ana markaları BMW ile 25 kez lüks segmentin lideri olduklarını hatırlatan Biryıldız şunları söyledi:

Haberin Devamı

Fiyatı 60 bin lira düştü

LİDERİ TEDARİK BELİRLER

“Son iki yılda art arda olduğu gibi bu yıl da segment lideri olmamız doğal olacaktır. 2012 yılını en yakın rakibimizden 1500 adet, ardından gelen rakibimizden ise 2 bin 500 adet önde bitirmiştik. Bu yıl ise rekabet çok daha sıkı. TL fiyatlı olanlar kur artışı kadar zam yapamıyor, biz Euro kurumuzu 3-4 aydır piyasa kurunun hatırı sayılır oranda altında tutuyoruz. Her şey kur ve fiyat değil elbette. Yeni olan ve prim yapan modeller var. Bunların tedarik kısıtı ya da bolluğu önemli. Yeni lanse olan ve ilk aylarını yaşayan modeller var. Bunların yakıt dahil toplam performansı ortaya çıktıkça markanın kalan 3.5 aydaki satış adetlerine etkisi olacaktır” diye konuştu.

KUR FARKI BİZDEN

Biryıldız, üç buçuk ay boyunca kurların çok yükseldiğini ve inişli çıkışlı bir seyir izlediğini belirterek, geçmiş yıllarda kurlar yükseldiğinde herhangi bir fiksleme yapmadıklarını söyledi. Biryıldız, “Çünkü kur yükselir, sonra durur ve bir yerde durağan hale gelir, herkes de bu durumu kabullenirdi. Ancak bu kez uzun sure bir aşağıya bir yukarıya ve genel çizgi olarak da çok yukarılara gitti. Son dört aydaki bu düşük kur uygulamasında aradaki farkı kısmen ve bazen üretici karşıladı. Daha doğrusu büyük bir kısmı distribütör olarak Borusan Otomotiv’den gitti. Artık kurun yavaş yavaş bir yerlere yerleşeceğini umuyoruz” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Elektrikli BMW’leri 2014’te getireceğiz

Fiyatı 60 bin lira düştü

BMW’nin elektrik modelleri i3 ve i8’i 2014 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye’de satışa sunmak için hazırlık yaptıklarını kaydeden Biryıldız, “Satış adedi olarak ise bu otomobiller yeni bir hayat tarzı getirdiği için ilk etapta bir şey söylemek çok kolay olmasa da, büyük talep göreceğini düşünüyoruz. Çünkü elektrikli otomobillerin içten yanmalı motorlulara göre kullanım maliyetleri çok daha düşük. Aynı mesafe için harcayacağınız yakıt bedelini, onda birine kadar düşürmeniz mümkün olabilecek. Devletin elektrikli otomobilleri desteklemek için sunduğu ÖTV oranları da normal otomobillerinkinin onda biri civarlarında. BMW i3 sıfır emisyon değeri ve sessizliği ile son derece çevreci bir şehiriçi otomobili olacak. Tüm bu etkenler sebebiyle, oluşacak yüksek talebi karşılayabilecek üretim adetlerini alabilmek üzere BMW ile görüşmelerimiz devam ediyor.

Haberin Devamı

Fiyatı 60 bin lira düştü

Yeni rekor için 3 bin 400 adetlik satış yeterli

EŞREF Biryıldız, 2012 yılında sattıkları 15 bin 247 adetlik satışın lüks sınıfta bir markanın Türkiye’de sattığı tarihin en yüksek rakamı olduğunu hatırlatarak, “Bu yılın ilk 8 ayında perakende satışımız 11 bin 887 adet. Yani geçen yılı geçmemiz için 3 bin 400 adet satmamız yeterli olacaktır. Bunun için son 4 ayda ortalama 840 adet satmamız gerek. Geçmiş 8 ay ortalamamız ayda 1500 adet civarındaydı” diye konuştu.

Aston Martin’le ÖTV ayırdı, Jaguar’a talip değiliz

Borusan Otomotiv, geçtiğimiz günlerde 2 yıl önce aldığı İngiliz Aston Martin’in Türkiye temsilciliğini bıraktığını açıkladı. Borusan Otomotiv CEO’su Eşre Biryıldız, bu ayrılık yoluna kur dalganlanmalarından önce girdiklerini belirterek şunları söyledi: “Makro olarak engel adına söylenecek bir şey varsa bu öncelikle 2.0 litre üstü araçlardaki ÖTV’nin yüzde 130’a çıkartılmış olması. Yarı yarıya düşen satış adetleri ve bunun neden olduğu masrafları karşılamaktan uzak kârlılık temel nedendi diyebiliriz. Adımızın anıldığı Jaguar ile olan tek ilişkimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde henüz bu yıl başladığımız KKTC distribütörlüğümüz. Bu yıl orada 15 araç satmayı hedefliyoruz. Onun dışında hali hazırda ana vatanımızda mümessili olan bir markaya talip olmak veya yorum yapmak bize uygun düşmez.”

Haberin Devamı

FİYATI 60 BİN LİRA DÜŞTÜ

2 litrelik yeni X5 100 bin Euro’ya geliyor

ULUSLARARASI deneme sürüşü Kanada’nın Vancouecer şehrinde yapılan yeni BMW X5’i Ocak ayında Türkiye’de satışa sunacaklarını belirten Eşref Biryıldız şunları söyledi: “Yeni X5’li sınıfın liderliğini hedefliyoruz. ÖTV’ler yüzde 130’a çıkmadan önce yılda 200 adet civarı X5 ve 200 adet civarı X6 satardık. Ancak 2011 Ekim ayındaki ÖTV artışına paralel satışlar yüzde 60-70 düştü. Bugüne kadar iki nesil X5’ten satış sayımız 3 bin 925 adet. Bunun içinde ikinci neslin satış adeti 1946 adettir. Yeni X5 ile pazar payımız yüzde 20’ler civarında olup bunu arttırmak ana hedeflerimizden biridir. Şubat ayında 2.0 litrelik motor ile birlikte 500 adet ila 1.000 adet arasındaki skalada amaç elbette yükseğine doğru yaklaşmak. X5 satışlarının yüzde 90’ının 2 litre dizel motora sahip X5’ten oluşmasını bekliyoruz. Mevcut fiyatı 125 bin Euro civarında olan X5’in 2 litresinin 100 bin Euro civarında olmasını hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Fiyatı 60 bin lira düştü

Sürüş izlenimi

Bu araçla her yer ‘en yaşanabilir’

ALMAN BMW, bugüne kadar 1.3 milyonun üzerinde satış adedine ulaşan, SUV (Spor Aktivite Aracı) segmentinin yaratıcısı ve kendi sınıfının global lideri olan X5’in üçüncü neslinin uluslararası deneme sürüşü dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden biri olan Vancouver’de gerçekleştirdi. Hürriyet adına benimde yer aldığım test sürüşü sonrasındaki ilk izlenimim şu: ‘Yeni X5’le her yer en yaşanabilir olur.” Kanada’nın Vancouever şehrinden 2010 Olimpiyatları’nın düzenlendiği Whistler’e kadar 400 km’ye yakın test ettiğimiz yeni X5, bir önceki nesilden devraldığı karakter çizgilerini ağırlıkla korumuş.

YENİ BÖBREK IZGARASI

Yeni modelde BMW’nin klasikleşmiş böbrek ızgarası hem boyutlandırılmış hem de ikiz yuvarlak farlarla birleştirilerek, her zaman güçlü ve tetikte olduğunu hissettirmiş. Aracın şık bir biçimde uzatılan silueti; atletik çizgilerle şekillendirilmiş çamurluğun üzerinden dikkat çekici şekilde geçen karakter çizgisi stop lambalarına kadar uzanıyor. Hava perdeleri, havalandırma kanalları ve arka camlar için oluşturulan hava kanatları ise aracın sadece aerodinamik özelliklerini arttırmakla kalmamış aynı zamanda yeni BMW X5’in tasarımını da etkilemiş. İç mekânda ise daha fazla ferahlık, sadelik ve lüks bir atmosfer; yükseltilmiş koltuk konumu; kapı kaplamasına doğru uzanan yatay çizgileriyle alçak şekilde yerleştirilmiş gösterge panel ve ilave kaplama yüzeyleri dikkat çekiyor.

2 LİTRE ŞUBATTA

Ocak ayında Türkiye’de satışa sunulacak araçta ilk etapta 3 farklı motor tipi yer alıyor. 450 beygir gücünde yeni nesil V8 benzinli motor xDrive50i, 258 beygir gücünde revize edilmiş sıralı altı silindirli dizel motor xDrive30d ve 381 beygir gücünde üç turbolu sıralı altı silindirli dizel motor M50d ilk etapta yollara çıkacak. X5’in Türkiye’yi ilgilendiren en önemli motoru ise Şubat ayında gelecek. 218 beygir gücündeki 2 litre dizel motorla X5 xDrive25, hem vergi hem de yakıt avantajına sahip. 100 km’de ortalama 5.9 litre yakıt tüketen bu motorun emisyon oranı ise 155 g’km. 4 çeker bu aracın arkadan çekişli versiyonu sDrive25d ise az sayıda Türkiye’ye getirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!