Süper sonuç

Güncelleme Tarihi:

Süper sonuç
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 01:21

Almanya Başbakanı Angela Merkel dün üçüncü genel seçim zaferini kazandı. Mevcut koalisyon ortağı liberaller (FDP) ilk sonuçlara göre meclise giremedi. Merkel, 1957’den beri ilk kez tek parti hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayabilir. Bu gerçekleşmezse, 2005’teki gibi Sosyal Demokrat SPD ile büyük koalisyon kuracak.

Haberin Devamı

AB’nin en kalabalık ülkesi ve en büyük ekonomisi Almanya’da 61.8 milyon seçmen sandık başına gitti. Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU, Bavyera’daki bölgesel ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile beraber girdiği genel seçimden yine galip çıktı.

ANKETLERİ YANILTTI

Hamburglu bir papazın kızı olarak 17 Temmuz 1954’de doğan, gençliğini Doğu Almanya’da geçiren Merkel, 1990’da üye olduğu Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisinde 2000 yılında genel başkan seçilmişti.
2005 yılında Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) dönemin Başbakanı Gerhard Schröder’i yenip onun koltuğuna oturan Merkel, 2009 yılında ise aynı partinin adayı Frank Walter Steinmeier’a karşı koltuğunu korudu. Dün SPD, son adayı Peer Steinbrück ile de Merkel’i geçemedi. İlk sonuçlara göre Merkel anketleri yanıltarak, meclise giren tüm sol partilerin toplamından fazla oy aldı. Ancak Merkel’in liberal koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ilk sonuçlara göre yüzde 5 barajını aşamayıp meclis dışında kaldı. Devlet televizyonu ZDF ile ARD’nin projeksiyonlarına göre Merkel, tek başına iktidar olacak sandalye sayısına ulaşabilir.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA GENEL SEÇİM HEYECANI - FOTO GALERİ

YA TARİH YA KOALİSYON

Bu durumda 1957’den beri ilk kez Almanya’da tek parti hükümeti kurulacak. Aksi halde Merkel, 2005’te SPD ile kurduğu, Steinbrück’ü maliye bakanı yaptığı “büyük koalisyon” formülünü tekrarlayacak. Merkel, gelecek 4 yılı da başbakan olarak tamamlarsa “Demir Leydi” lakaplı eski İngiltere başbakanı Margaret Thatcher’ın 11 yıllık rekorunu kıracak.

En çekişmeli seçim

ALMAN siyasal tarihinin en çekişmeli seçim sonuçlarından biri dün alındı. ZDF anketine göre liberal eğilimli FDP, 1949’dan beri ilk kez yüzde 5’lik barajı aşamayıp meclis dışında kalabilir. Şubat ayında kurulan Euro karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi tepki oylarını çekerek baraja dayandı. FDP ile AfD’nin meclise girip girmeyeceği ve CDU/CSU’nun tek başına mutlak çoğunluğa ulaşıp ulaşamayacağı kesin sonuçlarla belli olacak. Almanya’da partilerin yanı sıra, doğrudan adaylara verilen oylar da hesaplanıyor. Bu nedenle mecliste toplam sandalye sayısı değiştiği gibi, kesin sonuçların açıklanması da sarkıyor. Seçimlerin ilk sonuçlarına göre en az 9 Türk kökenli aday milletvekilliğine hak kazandı.

Haberin Devamı

4 iyi yıl daha

CDU adayı Angela Merkel: “Süper sonuç. Dört iyi yıla daha hazır olun. Nasıl devam edeceğimizi söylemek için şu anda çok erken ama bugün kutlama yapmalıyız.”
SPD adayı Peer Steinbrück: “Beklediğimiz sonucu alamadık. Top şimdi Bayan Merkel’in sahasında. Bir çoğunluk bulmak zorunda kalacak. SPD adına ben sorumluluk almaya hazırım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!