AVM katliamında ‘Beyaz Dul’ şüphesi

Güncelleme Tarihi:

AVM katliamında ‘Beyaz Dul’ şüphesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 01:21

Kenya’da El Şebab militanlarının bir alışveriş merkezinde en az 68 kişiyi öldürdükleri katliamda “Beyaz Dul” olarak anılan İngiliz El Kaideci Samantha Lewthwaite’in rol oynadığı iddia edildi. İsrail devreye girdi.

Haberin Devamı

KENYA’nın başkenti Nairobi’de, İsrailli bir işadamının ortağı olduğu lüks alışveriş merkezi Westgate’i önceki gün basan Somali merkezli terör örgütü El Şebab’ın militanları dün de kan döktü. İçişleri Bakanı Joseph Ole Lenku, AVM’de en az 68 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaralı sayısının ise 200’e çıktığını açıkladı. Ölenler arasında Gana’nın ünlü şairi ve eski BM Daimi Temsilcisi Prof. Kofi Awoonor (78), biri diplomat iki Kanadalı, üç İngiliz, iki Fransız, iki Hintli, bir Hollandalı , bir ABD’li ve bir de Çinli var. Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta’nın yeğeniyle nişanlısı da saldırıda öldü.
1000 kişinin tahliye edildiği, 200 kişinin yaralandığı AVM’de saklanan 10-15 saldırgan, 30 kişiyi rehin tutuyor. Saldırının başlamasından 26 saat sonra dün, Kenyalı güvenlik güçleri İsrail ajanların desteğinde operasyon başlattı. Kenyalı yetkililer “bu gece bu eylem sona erecek” şeklinde konuştu. ABD Başkanı Barack Obama, Kenya lideri Kenyatta’yı arayıp üzüntüsünü bildirmiş ve yardım önermişti.

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES FOTO MUHABİRİNİN KARELERİYLE SALDIRI / FOTO GALERİ

KENYA'DA ALIŞVERİŞ MERKEZİNE SALDIRI / FOTO GALERİ

KENYA’YA KAÇMIŞTI

İngiliz basını “Beyaz Dul” olarak anılan İngiliz El Kaide üyesi Samantha Lewthwaite’in (29) saldırının arkasındaki isim olduğunu öne sürdü. İlk eşi Jermaine Lindsay 2005’te Londra’da intihar eylemi düzenledikten sonra Kenya’ya kaçan kadının uzun süredir örgütün propaganda çalışmalarında üst düzey rol oynadığı biliniyordu.

AVM katliamında ‘Beyaz Dul’ şüphesi

KADIN MİLİTAN SİYAH

İngiliz güvenlik uzmanları Lewthwaite’in örgütteki gücünün arttığını düşündüklerini ve genç kadının bu eylemde de söz sahibi olduğuna inandıklarını söyledi. Ancak Beyaz Dul’un saldırıya bizzat katılmadığı sanılıyor. Görgü tanığı bir güvenlik görevlisi dört erkek ve bir kadın saldırgan için “Biri Somaliliydi. Diğerleri siyahiydi” dedi.

Müslümanlık sınavını geçemeyen vuruldu

MİLİTANLAR Müslüman olanların dışarı çıkmasına izin verdi. Müslüman olmayanlar ya kurşuna dizildi veya rehin alındı. Görgü tanıkları militanların, AVM’dekilere İslam’la ilgili sorular sorduklarını, onlardan ezbere dua okumalarını istediklerini anlattı. Hz. Muhammed’in annesinin ismini sorulunca “Âmine” yanıtı veremeyenler kurşun yağmuruna tutuldu. SkyNews’a konuşan Nairobi’den radyo sunucusu Saadia Ahmed, “Bir iş arkadaşım Müslüman olduğunu, Arapça dua edince gitmesine izin verildiğini söyledi. Birçok çocuğun ve yaşlının ise öldürüldüğünü gördüm” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!