Almanya üçüncü kez Merkel dedi

Güncelleme Tarihi:

Almanya üçüncü kez Merkel dedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 00:05

Merkel, başbakan adayı olarak girdiği seçimlerde üçüncü kez zaferle çıktı. Ülkenin ilk kadın başbakanı olarak 8 yıl oturduğu koltuğu yine bırakmayan Merkel, seneler önce bir röportajında, "Berlin Duvarı yıkılmasaydı, benim öyküm de sıradan bir Doğu Alman öyküsü olurdu" demişti.

Haberin Devamı

ALMANYA’yı sekiz yıldır yöneten ve Avrupa’ya da yön veren Angela Merkel, papazın kızı olarak 17 Temmuz 1954’de Hamburg’da doğdu. Papaz olan babasının İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ikiye bölünen Almanya’nın doğu bölgesine yerleşmesiyle Merkel, sosyalist rejimle yönetilen Doğu Almanya Cumhuriyeti’nde büyüdü.

Berlin’e 80 kilometre uzaklıktaki Templin kasabasında yaşayan Merkel, fizik eğitimi aldı. Öğrencilik yıllarından itibaren politikaya ilgi duyan Merkel, Özgür Alman Gençliği (FDJ) adlı komünist gruba üye oldu.

1977 yılında evlenen Merkel, 1982 yılında boşandı. 1988 yılında şimdiki eşi Joachim Sauer ile 1998 yılında evlendi. Angela Merkel’in iki evlilikten de çocuğu bulunmuyor. Doğu Almanya’nın yıkılmasıyla sonuçlanan protestolara da katılan Merkel, Doğu Almanya Cumhuriyeti’nin seçimle başa gelen ilk ve son hükümetinin sözcülüğünü yaptı.

Haberin Devamı

CDU’LU YILLAR
Merkel, 1990 yılında CDU’ya üye oldu. Aynı yıl genel seçimlerde milletvekili seçildi.

Kadın ve Gençlik Bakanı olarak, kendisine "kızım" diye hitap eden dönemin Başbakanı Helmut Kohl’un kabinesinde yer aldı. Politik kariyeri çok hızlı yükselen Merkel, 1991-1998’de hem parti Genel Başkan Yardımcılığı hem de Kohl kabinelerinde bakanlık görevi üstlendi.

1998’de partinin genel sekreterliğine seçildi. 2000 yılında ise partinin başına genel başkan olarak geçti.

ÜÇ LİDERİ YENİLGİYE UĞRATTI
Merkel, CDU/CSU Başbakan adayı olarak girdiği üçüncü seçimden de zaferle çıktı.

İlk kez 2005 yılında dönemin Başbakanı Gerhard Schröder’i seçimde yenilgiye uğratan Merkel, 2009 yılında bu kez Frank Walter Steinmeier’e karşı seçimden galip çıktı.

Merkel, son zaferini de Peer Steinbrück’e karşı dün kazandı. Böylece üç seçimde üç ayrı liderle giren sosyal demokratları sandıkta geride bıraktı.

8 yıl aralıksız başbakanlık yapan Merkel, şimdi dört yıl daha Başbakan olarak Almanya’yı yönetmeye hazırlanıyor.

Almanya’nın ilk kadın başbakanı unvanı alarak tarihe geçen Merkel, 2005 yılında SPD ile ilk koalisyonu kurdu.

İkinci koalisyon hükümetini ise 2009 yılında bu kez FDP ile kuran Merkel, bugünden itibaren üçüncü koalisyon hükümetini kurmak için kurmaylarıyla hazırlıklara başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!