Koalisyon hesapları sil baştan

Güncelleme Tarihi:

Koalisyon hesapları sil baştan
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2013 12:23

Almanya'da yüzde 5 seçim barajı var. Bu nedenle, bir partinin tek başına iktidar olma olasılığı oldukça düşük.

Haberin Devamı

Almanya'da sandıkların kapanmasıyla birlikte ilk sonuçlar da gelmeye başladı. Medya kuruluşlarının yaptığı sandık çıkış anketleri, Başbakan Angela Merkel'in bugüne kadarki en yüksek oy oranına ulaşmasına karşın hükümet ortağı liberal FDP'nin yüzde 5 barajını geçemediğini ortaya koyuyor.

Bu durum, koalisyonla ilgili farklı senaryoların konuşulmasına neden oldu. İlk akla gelen seçenek, Merkel önderliğinde sosyal demokrat SPD ile kurulacak bir "Büyük Koalisyon". İkinci seçenek Merkel'in Yeşillerle koalisyon gitmesi. Üçüncü seçenek çok zor da görünse mevcut aritmetiğe göre matematiksel olarak mümkün olan SPD, Yeşiller ve Sol Parti.

İşte bu renklere göre olası koalisyon hesapları:

SİYAH: Sonuçlar sandık çıkış anketlerinden gelen oy oranlarını teyit ederse ve euro karşıtı AfD partisi meclis dışında kalırsa, CDU/CSU bloku parlamentoda sandalyelerin yüzde 50'sinden fazlasını alarak, tek başına iktidar olabilir.

Haberin Devamı

SİYAH+SARI: Muhafazakar CDU/CSU ile FDP'nin oluşturduğu koalisyon. Bir diğer deyişle, mevcut hükümetin devamı. Ancak FDP yüzde 5'i geçemediği için bu koalisyon olasılığı gündemden çıktı.

SİYAH+KIRMIZI: Muhafazakar CDU/CSU ile Peer Steinbrück'ün başbakan adayı olduğu sosyal demokrat SPD'nin koalisyonu. Bir diğer terimle "Büyük Koalisyon". FDP'nin parlamento dışı kalması durumunda ilk akla gelecek senaryo olarak gösteriliyor. 2005 ile 2009 yılları arasında da hükümette Büyük Koalisyon vardı. Seçim öncesi her iki taraf da böyle bir koalisyonun tekrar kurulması olasılığını saf dışı bıraktı. Bu koalisyonun önündeki en büyük engel vergi politikaları. Merkel, vergi artışı olmayacağı konusunda ısrarcı davranırken, SPD ise yüksek gelirlerden daha fazla vergi alınmasını ve buradan elde edilecek gelirin altyapı, eğitim ve aile yardımlarına harcanmasını istiyor.

SİYAH+YEŞİL+SARI: CDU/CSU ve Yeşiller koalisyonu. Bu ihtimal düşük görülüyor, zira vergi, ulusal güvenlik ve yenilenebilir enerji gibi konularda Yeşiller, diğerlerinden çok farklı bir görüşe sahip.

KIRMIZI+KIRMIZI+YEŞİL: Hem SPD hem de Sol Parti kırmızı renk ile anılıyor. Bu iki partinin yanlarına Yeşilleri de alarak kuracakları koalisyon bir diğer senaryo. Ancak SPD, kampanya sırasında, komünist geçmişi ve Almanya'nın NATO üyeliğinden ayrılması gerektiğini savunan Sol Parti ile koalisyon kurmayacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!