Almanya'da seçim günü

Güncelleme Tarihi:

Almanyada seçim günü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2013 11:28

Almanya'da seçmenler, 18'inci dönem Federal Meclis'i (Bundestag) oluşturmak için sandık başına gidiyor.

Haberin Devamı

Oy verme işlemi yerel saatle 09.00'da (TSi 10.00) başladı ve saat 18.00'e (TSİ 19.00) kadar sürecek.

Sandıkların kapanmasıyla birlikte televizyon kuruluşlarının sandık çıkış anketleri de yayınlanmaya başlanacak. Resmi bir niteliği olmasa da bu anketler sonuçlara ilişkin ilk resmi vermesi açısından önem taşıyor.

Öğleden sonra yerel saatle 15.30'da Alman parlamentosu Reichstag'da düzenlenecek basın toplantısıyla katılıma ilişkin ilk veriler açıklanacak.

İlk resmi sonuçların ise akşam Federal Seçim Görevlisi'nin web sitesinden yerel saatle 20.00'de yayınlanması bekleniyor. Yarın sabah erken saatlerde yine Reichstag'da düzenlenecek basın toplantısıyla kesin olmayan resmi sonuçlar açıklanacak. Kesin sonuçların açıklanma tarihi ise 9 Ekim...

34 PARTİ KATILIYOR, BARAJ YÜZDE 5
Seçimlere 34 parti katılıyor, 4 bin 451 aday 598 sandalyeli Bundestag'a girmek için yarışıyor. Almanya'da 16 eyalette 299 seçim bölgesi bulunuyor. 299 milletvekili doğrudan seçilecek, diğer 299'u ise partilerin hazırladığı eyalet listelerinden Bundestag'a girecek.

Haberin Devamı

Partilerin parlamentoda sandalye kazanabilmeleri için yüzde 5'lik seçim barajını geçmeleri gerekiyor.

Ülkede 61,8 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor ve her beş seçmenden biri 70 yaşından büyük.

TÜRKLER DAHA ÇOK SANDALYE, SİYAHİLER İLK PEŞİNDE
Seçimde yeni nesil Türk asıllı politikacıların katılımıyla Türk göçmenlerin federal parlamentodaki sayısının artması bekleniyor.

Seçimlere yaklaşık 100 yabancı kökenli aday katılıyor. Bu adaylar arasında 66 Türk asıllı bulunuyor. Türk asıllı adaylardan 10'unun federal parlamentoya seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Almanya'da yaklaşık 15 milyon yabancı kökenli bulunuyor. Bunlardan oy verme hakkına sahip 5 milyonu, seçmen sayısının neredeyse yüzde 10'una denk düşüyor.

Şimdiye kadar siyasette yeterince temsil edilmeyen Türkler, 3 milyonluk nüfusları ile en büyük göçmen grubunu oluşturuyor. Bunlardan 1 milyonu Alman vatandaşlığına geçmiş durumda. Türk-Alman seçmenlerin sayısının 700 bine yakın olduğu sanılıyor.

Haberin Devamı

Bu seçimlerin bir diğer önemli noktası da Almanya Federal Meclisi'ne ilk siyahi üyenin seçilme ihtimali. SPD'den 52 yaşındaki Senegal asıllı Karamba Diaby ve CDU'dan Charles Huber bu ilki gerçekleştirme peşindeki isimler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!