Sempozyumun gündemi ‘yurttaşlık’ kavramı

Güncelleme Tarihi:

Sempozyumun gündemi ‘yurttaşlık’ kavramı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2013 01:17

Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR-Council of European Municipalities and Regions) ve Çankaya Belediyesi işbirliğinde yapılan “Yurttaşlığa Belediye Katkısı” sempozyumunun ikinci gününde, yurttaşlık kavramı ele alındı.

Haberin Devamı

Oturum Başkanlığını ODTÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sibel Kalaycıoğlu’nun yaptığı toplantıda, Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Nalan Soyarık Şentürk, Türkiye’de vatandaşlığın evrilmesi ve hangi sınırlar içerisinde açıklandığı konularına değindi. Şentürk, vatandaşlık kavramının ilk olarak Osmanlı’da 19. yüzyılda kullanılmaya başlandığını ve geniş bir toprak yapısına sahip imparatorluğun Osmanlı kimliği etrafında çok uluslu yapıların bir arada tutulmasına yönelik olduğunu söyledi.

KONSEY ÖRGÜTLER ARTMALI

“Türkiye’de Yurttaşlık Kavramı Evrimi” başlığında söz alan Litvanya Yerel Yönetimler Birliği temsilcisi Arunas Grazulis, 1990 yılında bağımsızlığını ilan eden Litvanya’nın belediye hizmetlerine yönelik bilgiler verdi. Hizmetlerin toplum temelli ve toplumla ilişkileri öne çıkaran nitelikte olduğunu belirten Grazulis, aktif vatandaşlık için idari tedbirlerle vatandaşların kendilerini ifade etmesini sağlayacak kanallar açmaya özen gösterdiklerini söyledi. Bilişim teknolojisinin gelişmesiyle yerel iletişimin azaldığına dikkat çeken Grazulis, bunun çözümünün belediyelerin demokratikleşmesi konsey örgütlerinin artması ve ek istişareler olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!