66’sı Türk, 4 bin 451 aday yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

66’sı Türk, 4 bin 451 aday yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2013 00:00

Almanya’yı önümüzdeki dört yıl yönetecek yeni hükümet pazar günü yapılacak seçimle belirlenecek. Yaklaşık 800 bini Türkiye kökenli 61 milyon seçmen oy kullanacak. 34 partiden 66 Türkiye kökenli aday yarışa katılırken yedisinin Meclis’e girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

AVRUPA’nın en güçlü ekonomisine sahip Almanya’da yarın seçim var. 61 milyon seçmen ülkeyi yönetecek hükümeti ve meclis üyelerini seçmek için sandık başına gidecek. Yaklaşık 800 bin Türkiye kökenli Alman vatandaşı da oy kullanacak. 34 siyasi partiden 66’sı Türkiye kökenli olmak üzere toplam 4 bin 451 milletvekili adayı Meclis’e girmek için yarışıyor.

KOALİSYON OLASILIKLARI
Almanya’da bu seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidar olacak oy oranına ulaşamayacak. Ülke yine koalisyonla yönetilecek. Başbakan Angela Merkel, 2009 yılından beri birlikte hükümet yaptığı FDP ile yine hükümet kurmak istediğini her fırsatta söylüyor. Ancak bu koalisyonun kurulabilmesi için FDP’nin öncelikle yüzde 5 barajını aşması gerekecek. FDP’nin barajı aşması bile CDU/CSU-FDP koalisyonun kurulması için yetmeyebilir. SPD ise Yeşiller ile koalisyon yapmak istiyor. Ancak iki partinin hükümet kuracak oy oranına ulaşması mucize olarak görülüyor. Merkel’in başbakanlığındaki bir hükümete de SPD ‘hayır’ demiyor. Bir diğer ihtimal ise CDU/CSU-Yeşiller koalisyonu. Ancak Yeşiller, seçim kampanyaları boyunca böyle bir ortaklıkta yer almayacaklarını sürekli deklare etti.

Haberin Devamı

TÜRKLERİN TERCİHİ DEĞİŞTİ
Son yıllarda Türkiye kökenli Alman vatandaşı sayısı artınca doğal olarak seçmen sayıda arttı. Sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte Türkiye kökenli seçmen sayısı 800 bin olarak tahmin ediliyor. Daha önceki seçimlerde Türkiye kökenli seçmenlerin tercihi sol partiler olurken, bu eğilimin son yıllarda değiştiği gözleniyor. SPD ve Yeşiller’e daha önce ağırlıklı olarak oy veren Türkiye kökenli seçmenler, iki partinin iktidar olduğu 1998-2002 döneminde verdiği vaatleri -çifte vatandaşlık gibi- yerine getirmemesi ve SPD’li eski Maliye Senatörü Thilo Sarrazin’in Türkleri hedef alan kitabından sonra seçmenler sosyal demokratlardan kısmen de olsa uzaklaştı. Yapılan araştırmalar Almanya’daki Türkiye kökenli seçmenlerin oyunu artık sadece göç ve uyum politikalarına göre değil, ekonomik ve siyasi politikaları da değerlendirerek verdiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

YEDİ KESİN GİBİ, DOKUZ BELKİ
Pazar günü yapılacak seçimlerde 66 Türkiye kökenli adaydan yedisinin Meclis’e girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Listedeki yerleri itibariyle Yeşiller’den üç milletvekili, SPD, CDU, Sol Parti ve FDP’den birer milletvekilinin seçilme ihtimali yüksek. Oy dağılımına göre bu sayının dokuza çıkması da mümkün.
Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Yeşiller Federal Meclis Grup Başkanvekili Ekin Deligöz ve Yeşiller Berlin Milletvekili Özcan Mutlu’nun meclise girmesi kesin gibi. Özdemir, Baden Württenbeg Listesinin ikinci sırasından, Deligöz Bavyera listesinin üçüncü sırasından ve Mutlu da Berlin Listesinin ikinci sırasından aday. Yeşiller’in Berlin’den dört, Baden Württemberg’den 11 ve Bavyera’dan da 10 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Haberin Devamı

SPD’DE SAYI ÜÇE ÇIKABİLİR
SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, partisinin Hamburg listesinin ilk sırasından aday. Özoğuz’un da Meclis’e girmesine kesin gözüyle bakılıyor. SPD Berlin’den aday olan Ülker Radziwill ile Cansel Kızıltepe’nin de seçilme şansları yüksek. Radziwill, Berlin Wilmersdorf-Charlottenburg bölgesinden aday. Anketler Radziwill’in önde olduğunu gösteriyor. SPD Berlin listesi beşinci sıra adayı Kızıltepe’nin meclise girip girmeyeceği ise SPD’nin kazanacağı direkt adaylara bağlı. SPD 2009 seçimlerinde Berlin’den meclise beş milletvekili gönderdi. Direkt adaylar kendi seçim bölgelerini kazanamadığı taktirde Kızıltepe Meclis’e girebilecek.

Haberin Devamı

DAĞDELEN VE TÖREN BARAJA BAĞLI
Pazar günkü seçimlerde Sol Parti NRW’den yüzde 3.5 ve ülke genelinde yüzde 5 ile barajı geçerse Sevim Dağdelen üçüncü kez Meclis’e girecek. 2009 seçimlerinde listenin yedinci sırasından Meclis’e giren Dağdelen, şimdi listenin beşinci sırasında bulunuyor. FDP’den Serkan Tören’in Meclis’e girmesi partisinin yüzde beş barajını aşmasına bağlı. FDP, barajı geçerse Tören Aşağı Saksonya’dan ikinci kez meclise girecek. CDU NRW listesinin 25’nci sırasındaki Cemile Giousouf’un da meclise girmesi garanti gibi. CDU, bu bölgeden 2009 seçimlerinde 46 milletvekili çıkarmıştı.

ANKETLER MERKEL DİYOR
2005 yılından beri Almanya’yı yöneten Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik (CSU), yapılan kamuoyu yoklamalarında açık ara önde gidiyor. Seçimlere 2005-2009 yılları arasında koalisyon hükümetinin maliye bakanı Peer Steinbrück’ün liderliğinde giren Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) sandıktan ikinci olarak çıkması bekleniyor. Forsa ve İnfratest gibi ciddi anket kuruluşları tarafından yapılan kamuoyu yoklamalarında partilerin alacakları oy oranı şöyle:
CDU/CSU: Yüzde 40-42
SPD: Yüzde 22-26
Yeşiller: Yüzde 10-12
FDP: Yüzde 4-6
Sol Parti: Yüzde 7-9

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!