4x1 eğitim

Güncelleme Tarihi:

4x1 eğitim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2013 01:26

HER yıl olduğu gibi 2013-2014 öğretim yılı da plansızlıkların, zamanında yapılmayan işlerin yarattığı olumsuzluklarla başladı.

Haberin Devamı

Meslek liselerinin müdürlerinin, seminer nedeniyle ders zilinin çaldığı ilk gün okullarında bulunamayışı, yıkılma riski yüzünden bazı okul binalarının boşaltılma işlemlerinin son birkaç güne yetiştirilmeye çalışılması, bazı eğitim kurumlarının tadilat, bakım ve onarımlarının hala sürüyor olması, şantiye görünümünden kurtulmamış olmaları bu eğitim öğretim yılının da açılışına da ‘sorunlu’ damgası vurdurdu. Bu yıl sayıları katlanan ancak kontenjan-staj problemi yüzünden açılış onayları riske giren özel sağlık Anadolu liseleri, velileri sıkıntıya soktu.

Her yer derslik oldu
Sorunlu açılan okulların başında ise bir binaya dört okulun sığdırıldığı Bostanlı’daki Mustafa Reşit Paşa İlk ve Ortaokulu geldi. 650 öğrencisi bulunan, sabahları ortaokul, öğleden sonra ilkokul olarak hizmet veren okula bir bu kadar öğrencili Karşıyaka Metin Aşıkoğlu İlk ve Ortaokulu nakledildi. İki ortaokulun öğrencileri sabah ders başı yaparken, ilkokullar öğleden sonra eğitim görecek. Ek binasının ruhsatsız ve riskli olduğu öne sürülen Mustafa Reşit Paşa’da dört okulun öğrencileri eğitim öğretim görecek, dört müdür görev yapacak. Müdür odalarını dört okulun müdürü ortak kullanacak. Müdür yardımcıları da aynı şekilde odalarda birlikte görev yapacak.
Öğrenci sayısı bir anda bin 300’e ulaşan okulda ortaya çıkan derslik sorunu ise bazı ortak eğitim sınıf ve salonları dersliğe çevrilerek çözümlenmeye çalışıldı. Toplantı salonu, teknoloji sınıfları, fen laboratuvarı, kütüphane ve bir müdür yardımcısı odası derslik yapıldı. Derslik başına düşen öğrenci sayısının 25’ten 30-35’lere yükseldiği belirtilirken, iki ilkokulun iki ve üçüncü sınıfında öğrenciler karıştırılarak şube sayısı azaltılıp, derslik ihtiyacı karşılanmaya çalışıldı. Böyle olunca da Metin Aşıkoğlu İlkokulu’ndan iki öğretmen, norm fazlası durumuna geldi, başka okula görevlendirme riski doğdu.

Haberin Devamı

Eğitimi sakatlayacak
Yeni ders yılının ilk günü forma-serbest giysi karışıklığıyla da başlarken, hiçbir öğretim yılına “Oh” diyerek, sorunsuz başlayamadıklarını belirten eğitimciler, şunları dile getirdi: “Öğrencilerimizle tatil sonrası ilk buluşmamız keyifli olsun derken, mutlaka sorunlar çıkıyor, curcuna yaşanıyor. Koskoca bir yaz dönemi geçti, depreme dayanıksız okulların boşaltılması yine son birkaç güne sıkıştırıldı ve ister ‘konuk okul’, ister ‘sığıntı’ deyin ortaya böyle bir tablo çıktı. Bu olumsuzlukların eğitimi sakatlamayacağını düşünmek hayal olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!