"Bütçe açığı öngörülenin altında kalabilir"

Güncelleme Tarihi:

Bütçe açığı öngörülenin altında kalabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2013 13:34

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçesindeki açığın, öngörülenden 34 milyar TL altında olabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçesindeki açığın, öngörülenden 34 milyar TL altında olabileceğini açıkladı.
Şimşek, Maliye Bakanlığı'nın Ocak-Ağustos dönemine ilişkin bütçe sonuçlarını değerlendirerek, "Bu yıl bütçe oldukça güçlü bir performans sergilemiş ve yılın ilk sekiz ayında 231 milyon TL fazla, 38 milyar TL ise faiz dışı fazla vermiştir. Bu gerçekleşme, seçim bütçeleri uygulanacak ve bütçe açığı artacak dedikodularının ne kadar yersiz olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Söylentilerin aksine gerçekleşmeler bütçe açığının yıl sonu için öngördüğümüz 34 milyar TL'nin altında kalabileceği yönündedir" dedi.
Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.9 artarak 259.9 milyar TL olduğunu kaydeden Şimşek, "Bütçe giderleri ise gelirlere göre daha düşük bir oranda, yüzde 13.4 oranında artmış ve 259.7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Şimşek'in açıklamalarının satırbaşları şöyle;

"Bu olumlu performansta vergi ve özelleştirme gelirlerinin güçlü seyretmesi etkili olmuştur. Bu yılın ilk sekiz ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.6 oranında artarak 216 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu tabloda, iç talepteki toparlanmanın etkisiyle ithalat ve tüketime dayalı olan vergilerdeki güçlü tahsilat etkili olmuştur. Bu dönemde ithalden alınan KDV yüzde 29.6, özel tüketim vergisi yüzde 24.1, dahilde alınan KDV yüzde 22.4 oranında artmıştır.
"Özelleştirme gelirleri de yılın ilk sekiz ayında OVP'de öngördüğümüz 4 milyar TL'nin üzerine çıkarak 8.3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir."

2B'DEN 900 MİLYON TL TAHSİL EDİLDİ

Orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışların başladığı 15 Nisan'dan bu yana toplam 900 milyon TL tahsil edildiğini kaydeden Şimşek, "Tahsilatların artarak devam etmesi beklenmesine rağmen, yıl sonunda 2B gelirlerinin bütçede öngörülen 4.8 milyar TL'nin altında kalması muhtemeldir" dedi.
Şimşek, ana bütçe giderlerini oluşturan personel harcamaları ile cari transferlerin yılın ilk sekiz ayında yıllık bazda yüzde 10-15 aralığında artarak nispeten yüksek seyrettiğini vurguladı.
"Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak üretken yapıyı tetikleyen sermaye gider ve transferlerini yılın ilk yarısından itibaren devreye soktuk" diyen Şimşek, şöyle devam etti:
"Kamu harcamalarını önceden kullanarak iç talebin canlanmasına ve ekonomik büyümenin hızlanmasına katkı sağladık. Zira geçen hafta açılanan büyüme rakamları da bunu teyid etmektedir."
Şimşek, yılın geri kalan dört ayına bakıldığında, ABD Merkez Bankası'nın para politikasında yapacağı değişiklik ile Ortadoğu'daki siyasi belirsizliklerin piyasalar üzerinde risk oluşturduğunu ifade ederek, "Tüm bu risklere karşı ülkemizde makro-finansal istikrarı korumak adına en önemli çıpamız olan mali disiplini sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.


BAKMADAN GEÇME!