Erkekler birlik, kadınlar yalnız

Güncelleme Tarihi:

Erkekler birlik, kadınlar yalnız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2013 01:03

Kadınların hedef olduğu insan hakları ihlalleriyle sık sık gündeme gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY), “erkekleri maruz kaldıkları şiddetten korumak amacıyla” bir birlik kuruldu.

Haberin Devamı

Töre cinayeti, aile içi şiddet, kadın sünneti, zorla veya erken evlilik, eğitim hakkından mahrum bırakma ve çalışma izni vermeme gibi kadınlara yönelik ihlallerle gündeme gelen IKBY’de cumartesi günü yapılacak seçimler öncesi kadın hakları başlıca gündem maddesi... Süleymaniye’de ise erkekleri şiddetten koruyacak “Kürdistan Erkekler Birliği” kuruldu.

ORTADOĞU’DA BİR İLK

Birliğin Sekreteri Burhan Ali, “vatana sevgi, eşe sevgi, yeni bir yaşam ve samimi bir baba” sloganı ile hareket ettiklerini belirterek AA’ya şunları söyledi:
Ortadoğu’da böyle bir isim ve amaçla kurulan ilk örgütüz. Toplumumuz, kadınlara yönelik ihlaller ve erkek egemenliğiyle biliniyor. Bu yüzden böyle bir örgüt kurulması ve erkeklerin haklarını koruma talebinde bulunması çok tuhaf karşılandı.

KADINLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Yetkililer, başvurumuzdan 2 yıl sonra bize birliği kurma izni verdi. IKBY’deki diğer kentlerde de kurslarımız açılıyor. En çok kadın örgütlerinin tepkisini aldık. Hâlâ bize düşman gözü ile bakıyorlar.
“Tüm ihtilaflarda genellikle kadınların haklı çıkarıldığını” savunan da Ali, “Aile içinde nasıl bir tavır sergilemesi gerektiği konusunda erkekleri bilgilendirmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Süleymaniye’de kurulan Kürdistan Erkekler Birliği’nin duvarında, bir kadının saldırısına uğrayan erkek fotoğrafı var.

2008’de 33 vaka 2012’de 163 vaka

“Erkekleri hedef alan şiddetin her geçen gün daha açık bir şekilde kendini gösterdiğini, ancak erkeklerin korunmasını hedefleyen hiçbir yasa ve çalışma olmadığını” öne süren Ali, şu verileri aktardı: “Örneğin 2008 yılında erkeklerin maruz kaldığı şiddet olaylarıyla ilgili 33 vaka kaydedilirken, 2012’de bu sayı 163’e yükseldi. Bu yılın ilk yarısında ise 41 vaka kaydedildi. Fiziki şiddet, eşin aldatması, psikolojik baskı, evinin ve çocuğunun elinden alınması, maaşının kesilmesi veya işten çıkarılması, erkeklerin maruz kaldığı şiddet türleri.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!