Sahte bala karşı barkodlu önlem

Güncelleme Tarihi:

Sahte bala karşı barkodlu önlem
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2013 01:26

TÜRKİYE Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) tarafından sahte bal üretiminin önüne geçilmesi için “Bal Kayıt Sistemi” projesi hayata geçirildi.

Haberin Devamı

Proje kapsamında birliğe kayıtlı 59 bin arıcının ürettiği balların tenekelerine kimlik bilgilerinin yer aldığı barkotlar yapıştırılacak.
TAB Başkan Yardımcısı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, “Projemiz sayesinde balların konulduğu tenekelere üreticinin kendi TC kimlik numarası bilgileri yer aldığı barkot yapıştırıyoruz. Barkot sökülmeye kalktığı zaman yırtılıyor. Bu durumu sahte olarak görüyoruz. Türk gıda kodeksinde 2013 yılından itibaren alınan bal çıtalarında bile barkot olacak. Bunu kodekse biz koydurduk. Bize, “Ayağınıza kurşun sıkıyorsunuz’ dediler. Sahte ile doğru balcıyı ayırmak için bunu yapmak zorundayız. Yabancı ülkelerden gelen kaçak bal piyasada satılıyor. Bunları yakalatıyoruz, hemen kılıfını hazırlıyorlar. Barkot sistemi yerleşirse artık bunu yapamayacaklar. Muğla’dan işletme numarası basılmayan bir teneke bal hiçbir yere gitmeyecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uygun bularak izin verdi. Temel beklentimiz Türk arıcısının iyi niyetli çabasına bakanlığımızın karşılık vermesidir” dedi.
Bal çıtaları ve kutularına yapıştırılacak barkodlarda üreticinin kimlik bilgileri ve balın nerede üretildiği yer alacak. ? Cavit AKGÜN, (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!