Üç karım da öldü, üçünden de bana maaş bağlanır mı?

SORU: İlk evliliğimi askerden gelir gelmez yaptım. Karım devlet memuruydu.

Haberin Devamı

Evlendikten 12 yıl sonra bir trafik kazasında, öldü. Erkeğin yalnız yaşaması olmuyor.
Üç yıl sonra, bir bankada şef olarak çalışan bir hanımla evlendim. O da SSK’dan emekli olduktan sonra, sevimsiz bir hastalığa yakalandı ve öldü. Daha sonra, bir iş kadını ile evlendim. Birlikte 8 yıl yaşadık. Haziran ayında o da ani bir kalp krizi sonucu öldü. İşte ben böyle şanssız biriyim. Arkadaşlar; “Bundan sonra senin işin zor. Kiminle evlensen bir süre sonra ölüyor. Artık seninle kimse evlenmez” diyorlar. Geçenlerde bir arkadaşım “Hadi yine iyisin. Sana ölen üç karından da ayrı ayrı üç maaş bağlanıyormuş” dedi. Bu doğru mu?
Bahir Başıeğri - İSTANBUL

YANIT: Evet doğru!. İlk eşiniz memur, ikincisi SSK’lı. Üçüncüsü de Bağ-Kur sigortalısıymış. İlk iki eşinizin ölüm tarihleri 1 Ekim 2008’den önce olduğundan, her üç eşinizin de farklı kurumlardan emekli olmaları nedeniyle, size ayrı ayrı aylık bağlanır. Bu arada dördüncü bir evlilik yaparsanız, aylıkların üçü de kesilir, sevgili olarak kalırsanız sorun yok! Dördüncü bir aylık almanızın da formülü var ama onu açıklamayacağım.

Haberin Devamı

Kredi kartı borcu nedeniyle emekli aylığına haciz konamayacağı

SORU: Banka kredi kartı borcumu ödemediğim için emekli aylığıma “haciz” konuldu. Bankanın buna hakkı var mı?
Cafer Uykusuz - ANKARA

YANIT: Hayır yok. Emekli aylığınıza
Sosyal Güvenlik Kurumu alacağı ve “nafaka” borcu dışında, sizin izniniz (muvafakatınız dışında) haciz konulamaz (5510 Sayılı Kanun’un 93. maddesi). İzniniz dışında haciz konulmuşsa, düzelttirin hatada ısrar ederlerse Savcılığa suç duyurusunda bulunun.

Evleneceğim ama kayınpeder ortalığı karıştırıyor

SORU: Nişanlım varlıklı bir ailenin çocuğu. Yakında evleneceğiz ama kayınpederim evlenmeden önce “mal ayrılığı sözleşmesi” imzalamam için nişanlıma baskı yapıyor. Ne dersiniz imzalayıp evleneyim mi yoksa vazgeçeyim mi?
C.N. - ADANA

YANIT: Evlenmenize veya vazgeçmenize bir şey diyemeyiz. Ona siz karar verin. O sözleşmeyi imzalarsanız, ileride boşanmanız halinde eşinizden evlilik sırasında edindiği ev, araba, arsa, para vs.nin yarısını talep edemeyeceksiniz.

Haberin Devamı

Yurtdışında dil kursuna giden şirket ortağı

SORU: İthalat-ihracat yapan şirketimizin ortağı, İngilizce öğrenmek için İngiltere’ye gitti. Şirketimiz tarafından ödenecek olan dil kursu ücretlerini,
kurumlar vergisi yönünden gider yazabilir miyiz?
Cevdet Bahar - GAZİANTEP

YANIT:
Şirket ortağınızla ilgili dil kursu ödemelerini, ortağınızın bilgi ve becerilerini artırmaya yönelik bir harcama olması nedeniyle gider yazamazsınız.

Dubleks evin emlak vergisi

SORU: Emekliyim ve dubleks bir evim var. Alt kat brüt 85 m2, üst kat ise brüt 103 m2 toplam emlak vergisi ödemem gerekiyor mu?
Mete Aziz - ANKARA

YANIT:
Evinizin brüt alanı 200 m2’yi geçmediği için diğer şartları da taşımanız halinde emlak vergisi ödemezsiniz.

Haberin Devamı

Evdeki temizlikçi ve dadının sigortası

SORU: Evlerde çalışan temizlikçi kadın ve dadıların sigortası ve vergisi var mı?
Nuran Yılmaz - İZMİR

YANIT:
Her ikisinin de sigortalı olması gerekiyor. Ancak ücretler vergiden istisna. 10 Eylül 2011 tarihli Hürriyet’te “Evdeki kadının vergi ve sigortası” başlığı altında bu konuyu ve yapılacak işlemleri ayrıntılı olarak açıkladım.

Yazarın Tüm Yazıları