Bayramda evimiz fırına mı dönüştü?

Güncelleme Tarihi:

Bayramda evimiz fırına mı dönüştü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2013 09:11

BEDAŞ’ın iki kat artan faturaları için Tüketicinin Erkan Abisi soruyor.

Haberin Devamı

ecelebi@hurriyet.com.tr

67 lira ile 95 lira arasında değişen aylık elektrik faturam, bir anda 186 liraya fırladı. Bu da 207 kwh ile 281 kwh arasında değişen elektrik tüketimimin ağustos ayında 567 kwh’e fırlamasından kaynaklandı. BEDAŞ, bunu 4 günlük bayram tatiline bağlıyor. O zaman akla, “dört günlük bayram tatilinde İstanbul’un Avrupa yakasında ki tüm evler, ekmek fırınına mı dönüştü” sorusu geliyor.

Bayramda evimiz fırına mı dönüştü

BOĞAZİÇİ Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (BEDAŞ) bu ay abonelerine çıkarttığı şok faturalardan ben de nasibimi aldım. 67 lira ile 95 lira arasında değişen aylık elektrik faturam, bir anda 186 liraya fırladı.
Sosyal medyada anında yayılan iddialara göre BEDAŞ, geçtiğimiz ay kimseye haber vermeden tüm tarifeleri, tek zamanlı tarifeye geçirmiş ve kendilerini üç zamanlı tarifeye göre ayarlayan kullanıcılar da bir anda çok yüksek elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalmıştı.
Ancak, “Sesiz sedasız tarife değişikliğine gidildi” iddialarına yanıt, BEDAŞ’tan anında geldi. BEDAŞ, açıklamasında tarifelerde herhangi bir değişikliğe gidilmediğine dikkat çekerek, eylül ayı faturalarının kabarık çıkmasının nedenini 4 günlük bayram tatiline bağlıyordu. Meğer, bayram nedeniyle sayaçların okunma süresi kaymış, aboneler de 30 gün yerine, bayramı da kapsayan faturaları ödemek zorunda kalmış.

Haberin Devamı

TARİFEDE DEĞİŞİKLİK YOK

Geçtiğimiz aralık ayında yapılan ihaleyle 1 milyar 960 milyon dolara özelleştirilen BEDAŞ’tan yapılan bu açıklamayı görünce, ilk yaptığım son aylarda ödediğim elektrik faturalarını incelemek oldu. Yaptığım bu küçük incelemede, gerçekten de BEDAŞ’ın bana uyguladığı üç zamanlı tarifede herhangi bir değişikliğe gitmediğini gördüm. Tüm faturalarda, “gündüz, puant, gece” diye adlandırılan ve 3 farklı zaman dilimini kapsayan tarifeler, aynı gözüküyordu. Gündüz tarifesi 23 kuruştan, puan tarifesi 38 kuruştan, gece tarifesi de 12 kuruştan faturalarda yer alıyordu.
Mayıs, haziran ve temmuz aylarındaki elektrik tüketimim de aşağı yukarı birbirine yakındı. Mayıs ayında toplam 237 kwh elektrik tüketimi için 78 lira 80 kuruş fatura öderken, haziran ayında 207 kwh tüketim için 67 lira 70 kuruş ödemişim. Bu temmuz ayında 281 kwh’lik tüketime çıkmış, Faturadaki karşılığı da, 94 lira 30 kuruş olmuş. Ancak, Ağustos ayında tüketim bir anda tavan yapmış. BEDAŞ’ın bayram süresini de eklendiğini açıkladığı bu dönemde elektrik tüketimim 567 kwh’e fırlamış. Bunun sonucunda da çıkan fatura, 186 liraya ulaşmış.

Haberin Devamı

BAYRAMDA NE OLDU?

BEDAŞ, herhangi bir tarife değişikliğine gitmemiş, gizli zam da yapmamışken, peki bu artış neden kaynaklandı? Ben bu sorunun yanıtını bulamadım. BEDAŞ’ın açıklaması da tatmin etmeyince, çareyi elektrik sayacını okumakta buldum. Son okumadan sonraki 12 günlük sürede 95 kwh daha elektrik tüketiminin gerçekleştiği gözüküyor. Bu da ay sonuna kadar yaklaşık temmuz ayı kadar bir elektrik tüketiminin olacağını gösteriyor. Yani ekim ayında ödeyeceğim fatura, yeniden 95 liralar seviyesinde olacak.
O zaman akla, “dört günlük bayram tatilinde İstanbul’un Avrupa yakasındaki tüm evler, ekmek fırınına mı dönüştürüldü de bir anda elektrik tüketimleri iki kat birden arttı?” sorusu geliyor. Mantıklı bir açıklama yapması gerekiyor.

Haberin Devamı

Yetkililer anlattı ama ikna olmadım

KONUYU dün BEDAŞ yetkililerine bir daha sordum. Yetkililer, uygulamanın bayram tatili nedeniyle ortalama 21 gün olan aylık fatura okuma süresinin ağustos ayı faturalarında 37 güne çıkmasından kaynaklandığını söyledi. Ancak benim faturalarımda okuma süreleri ortalama 30 gündü. Arada sadece 7 gün fark varsa, benim elektrik tüketimimin nasıl ikiye katlandığını hala anlayamadım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!