Almanya seçime gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya seçime gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2013 10:49

Almanya’da genel seçimler yaklaştı. 61 milyon seçmen 22 Eylül’de sandık başına gidecek. 800 bin civarında Türk kökenli seçmenin oy kullanacağı seçimlerde 66 da Türk aday yarışacak. Hürriyet bu yazı dizisinde 22 Eylül seçimlerinin Türk kökenli seçmen ve adaylar açısından nabzını tuttu.

Haberin Devamı

Seçimlere 10 gün kala Kreuzberg simitçisinde oturan Türk müşterilerin sohbet konusu tatil. Türkiye’den tatil izlenimlerini paylaşıyorlar. Seçimler çok ilgi odağı değil. Çünkü ziyaretlerde seçmen olmayanların sayısı seçmenlerden daha fazla. Aynı şekilde milletvekillerinin vaatlerine de fazla itibar edilmiyor.

Almanya’da 22 Eylül pazar günü yapılacak seçimler için geriye sayım başladı. Seçmenler gelecek dört yıl ülkenin kaderini belirleyecek hükümet için sandığa gidecek. Almanya’da 61 milyon seçmen var. Bunun 5.6 milyonu, yüzde 9’u göçmen kökenli. Türk kökenli seçmen sayısı 800 bin civarında. Türk kökenli adayların sayısı ise 66. Hürriyet ekibi seçim öncesi havayı yansıtmak için önemli metropoller ve eyaletlerde nabız yokladı. Adaylarla ev ziyaretlerine katıldı. Türk kökenli seçmenlerle konuşarak, onların Almanya’daki seçimlere bakışını, duygularını dinledi. Türkler seçimlere ne kadar yakın veya ne kadar uzaklar? Seçim kampanyalarını nasıl takip ediyorlar? Seçimlerden neler bekliyor ve hangi sorunların çözüme kavuşmasını istiyorlar? gibi soruların yanıtlarını aradı.

Haberin Devamı

BERLİN’İN KALBİ KREUZBERG
Kreuzberg semti başkent Berlin’in tam göbeği. Almanya Berlin’den yönetiliyor, ama Berlin’in kalbi de Kreuzberg’te atıyor. Berlin, Doğu ve Batı diye ikiye ayrıldığı dönemde, Kreuzberg kendi kaderine terkedilmiş. Duvarların yıkılmasıyla birlikte Kreuzberg yeniden keşfedilmenin gururunu yaşıyor. Berlin’in parlayan yıldızı. Bir Babil kulesi Kreuzberg. Her dil konuşuluyor. Turist otobüsleri Kreuzberg turları düzenliyor. Kreuzberg’in merkezi, Türk restoranları, cafeleri, barları, marketleri, kuruyemişçileri ve simitevleriyle Türkiye’yi aratmıyor.

ÇİFTE TEPKİ
Berlin Kreuzberg şimdi siyasetçilerin de uğrak yeri. Genel seçimler için tüm siyasi parti liderleri, adayları Kreuzberg’i dolaşmayı ihmal etmiyor. Biz de Hürriyet olarak milletvekili adaylarıyla ev ziyaretlerine katılıyoruz. Buluşma noktamız Kreuzberg simitçisi. Simitçide oturan Türk müşterilerin sohbet konusu tatil. Türkiye’den tatil izlenimlerini paylaşıyorlar. Seçimler çok ilgi odağı değil. SPD Kreuzberg adayı Cansel Kızıltepe, yanında SPD’nin başbakan adayı Peer Steinbrück’ün gölge kabinesindeki Prof. Yasemin Karakaşoğlu ile birlikte masaları dolaşıyor. Biri “Ben seçmen değilim. SPD’li eski Başbakan Gerhard Schröder’e kızıp Alman vatandaşlığımı geri verdim. Çünkü çifte vatandaşlık sözünde durmadı. SPD Tilo Sarrazin gibi birini atmadı” diye tepkisini gösteriyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETİ DUYMADIM
Kreuzberg’in tam göbeği Kottbusser Tor’da cadde üzerine köprü gibi inşa edilmiş, devasa toplu konut binasında kapıları dolaşıyoruz. Binada oturanların büyük çoğunluğu yabancı. İlk kapıyı açan bir Türk. İsmi Servet Uslu. SPD adayı Cansel Kızıltepe asgari ücret talebimize nasıl bakıyorsunuz diye soruyor. Servet Uslu, ben işsizim. İş olmadıktan sonra bana asgari ücretin bir faydası yok” diyor. İkinci Kapıyı açan bina sakini, “Valla, asgari ücret hakkında çok fazla düşünmedim” diyerek renk belli etmek istemiyor. Ama sandığa gidip oyunu kullanmakta kararlı olduğunu da ekliyor. Cemal Şahin adlı bina sakini ise “asgari ücret mi? Hiç duymadım. Bilmiyorum” diyor.

Haberin Devamı

SEÇMEN OLSAM OY VERİRİM
Ziyaretlerde seçmen olmayanların sayısının seçmenlerden daha fazla olduğunu gözlemliyoruz. Seçmen olmayanlar “Alman vatandaşı olsaydım, kesinlikle sandığa gider oy kullanırdım” diyor. Niçin Alman vatandaşı olmadınız sorusuna gelen yanıtlar aynı. Birincisi Türk vatandaşlığını vermek istemiyor. İkincisi ise Alman vatandaşlığına geçmek çok zor. Vatandaşlığa geçmek için işsiz olmamak, geçimini sağlıyor olmak ve iyi Almanca bilmek gerekiyor. Sabiha Otto, “1966’dan beri Almanya’dayım. Önce Alman vatandaşı oldum, sonra geri verdim. Çünkü Türkiye’ye gidince, Alman pasaportumu görenler bana tuhaf bakıyorlardı” diyor.

2009 seçimlerinde oy dağılımı:
CDU/CSU yüzde 33.8 (239 milletvekili )
SPD yüzde 23 (146 milletvekili)
FDP yüzde 14.6 (93 milletvekili)
Yeşiller yüzde 10.7 (68 milletvekili)
Sol Parti yüzde 11.9 (76 milletvekili)

Haberin Devamı

66 TÜRK ADAY VAR
Almanya’da ülkeyi önümüzdeki dört yıl yönetecek hükümet 22 Eylül’de yapılacak genel seçimlerle belirlenecek. Meclise girmek için 66’sı Türk kökenli, 4 bin 451 milletvekili adayı yarışıyor. Seçimlere 34 siyasi parti katılıyor. Farklı partilerden 66’sı Türk kökenli, 4 bin 451 milletvekili meclise girmek için yarışıyor. Kadın adayların sayısı bin 149.

80 BİN SANDIK
Alman seçim sistemine göre her seçmenin iki oyu var. Seçmen birinci oyunu seçim bölgesindeki adaya, ikinci oyunu ise partiye veriyor. Seçimlerde 18 yaşını dolduran her Alman vatandaşı oy kullanabilecek. Seçimlerde oy kullanacak seçmen sayısı 61 milyon 800 bin. 299 seçim bölgesinde 80 bin sandık kurulacak. Oy verme işlemi sabah saat 8’den akşam 18’e kadar sürecek. Meclise 598 milletvekili seçilecek. En genç aday 18 yaşında. En yaşlı aday ise 90 yaşında. Milletvekili adaylarının yaş ortalaması 47.4.

Haberin Devamı

Başbakan adayları

ANGELA MERKEL:
İlklerin Başbakanı

Angela Dorothea Merkel, 17 Temmuz 1954 Hamburg doğumlu. Kızlık soyadı Kasner olan Başbakan, 1977 yılında evlendiği eşi fizikçi Ulrich Merkel’den 1982 yılında boşandı. Ama ilk eşinin soyadını tuttu. Merkel kimya profesörü Joachim Sauer ile 1998 yılında evlendi. Angela Merkel’in iki evlilikten de çocuğu yok. 10 Nisan 2000’den beri Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) Genel Başkanı olan Merkel, 22 Kasım 2005’den beri Almanya’nın ilk kadın başbakanı olarak görev yapıyor. Templin kasabasında büyüyen Merkel, fizik eğitimi aldı. Yıkılan Doğu Almanya’da son Başbakan Lothar De Maiziere hükümetinde sözcülük yapan Angela Merkel, 1990 yılında CDU’ya üye oldu. Aynı yıl genel seçimlerde milletvekili seçildi. Kadın ve Gençlik Bakanı olarak zamanın Başbakanı Helmut Kohl’ün kabinesinde yer aldı. 1991’den 1998’e kadar CDU Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. 1998’de parti genel sekreterliğine seçildi. 2000’de CDU Genel Başkan oldu. 2005’de Başbakan oldu. Almanya’nın en genç başbakanı Merkel, ilk kadın ve Doğu Alman kökenli başbakan unvanını da elinde tutuyor.

PEER STEINBRUCK
O da ‘yabancı’
10 Ocak 1947 Hamburg’ta doğdu. 1970-1974 arasında Kiel Christian-Albrecht Üniversitesi’nde ekonomi ve sosyoloji eğitimi yaptı. Genç yaşta, SPD’li efsane başbakan Willy Brandt hayranı olarak SPD’ye girdi. Steinbrück 6 kasım 2002’de Kuzey Ren Westfalye Eyalet Başbakanlığı’na seçildi ve bir dönem eyalet başbakanlığı yaptı. 2005-2009’da Merkel’in başbakanlığındaki CDU/CSU-SPD büyük koalisyonu hükümetinde Federal Maliye Bakanlığı yaptı. 9 Aralık 2012’de yapılan SPD Parti kurultayında delegelerin yüzde 93,45’inin oyunu alarak, SPD’nin başbakan adayı seçildi. Peer Steinbrück’ün annesi Danimarka kökenli. 1975’de Gertrud Steinbrück ile evlenen Peer Steinbrück biri erkek üç çocuk babası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!