Savarona için bakanlıktan teklif bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Savarona için bakanlıktan teklif bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 13:31

Atatürk'e ait Savarona yatını 1989 yılında 49 yıllığına kiralayan armatör Kahraman Sadıkoğlu, yat için alıcı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan teklif bekliyor. Sadıkoğlu, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, 'Sayın Bakan ile bir saat görüştük. Bize geri döneceklerini söylediler. Biz de bekliyoruz" dedi. Sadıkoğlu, yurtdışından iki firmanın daha yatı uzun süreli kiralamak istediğini belirtti.

Haberin Devamı

Hürriyet'in gündeme getirdiği Savarona'ya devletin talip olduğu yönündeki haberlerin ardından yatın işletmecisi Kahraman Sadıkoğlu da önemli açıklamalar yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in geçtiğimiz hafta içerisinde kendisine telefon ettiğini anlatan Sadıkoğlu, "Bakan Çelik 'hafta sonu İstanbul'a geliyorum, yatı ziyaret etmek istiyorum' dedi. Bir saat kadar yatta kaldı ve her tarafı kat kat gezdi. Atatürk'ün odasını gördü ve tekrar döneceklerini söyledi" diye konuştu.

FİYATTA ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ

Savarona için bakanlıktan teklif bekliyoruz

Bakanlıktan henüz kendilerine bir dönüş olmadığını belirten Sadıkoğlu, şunları anlattı:

Haberin Devamı

"Bakan Çelik'le fiyat konusunu hiç konuşmadık. Bizimle tekrar temas kurmalarını bekliyoruz, gelsinler konuşalım. Sonuçta Savarona'nın yakışacağı yer devlettir ve ben de bu girişimi çok makul karşılıyorum. Fiyat konusunda da elimizden geleni yaparız"

Sadıkoğlu, Savarona için yurtdışından da iki yatırımcıdan talep olduğunu ancak onların uzun süreli kiralama modelini talep ettiklerini anlattı. Konuştukları fiyatlarla ilgili bilgi vermeyen Sadıkoğlu, 2010 yılında Milli Emlak'ın yatı satın almak istediğinde 40 milyon dolar artı KDV üzerinden anlaşma yaptıklarını, ancak sonrasında anlaşmanın gerçekleşmediğini hatırlattı.

MÜZE OLSA 2 MİLYON KİŞİ ZİYARET EDER

Savarona'yı 1989 yılında Aliağa'ya hurdaya gitmek üzereyken aldıklarını ifade eden Sadıkoğlu, şöyle devam etti:

"Biz Savarona'yı o dönem yatırım yapmak şartıyla bedelsiz aldık. Toplamda da 40 milyon dolar yatırım yaptık. Her yıl Milli Emlak'a 25-30 bin dolar arası kira ödeyip cirodan pay veriyoruz. Eğer sıfırdan yenisini yapmış olsak bize daha ucuza gelirdi. Zaten bırakın Savarona'dan para kazanmayı yatırdığımız parayı bile çıkaramadık. Ama burada esas amaç para kazanmak değildi. Bu ülkede koskoca Yavuz gemisi 14 bin dolara satıldı. Eğer satmayıp o gemiyi bugün girişi 1 liradan Haliç'e koyarak müze yapsalar çok daha büyük para kazanılabilirdi. Savarona da aynı şekilde. Müze yapın, yılda 2 milyon kişi ziyaret eder. Ben Bandırma gemisini yaptım, geçen sene Samsun'da 640 bin kişi ziyaret etti."

Haberin Devamı

Sadıkoğlu, Savarona'yı en son ünlü saat ve mücevherat firması Chopard'ın kiralayarak Cannes'da defile yaptığını, şimdi ise Kuruçeşme'de beklediğini kaydetti.

İŞTE SAVARONA / FOTO-GALERİ

eguler@hurriyet.com.tr


BAKMADAN GEÇME!