Bayık: "Çekilen PKK'lıları geri göndeririz"

Güncelleme Tarihi:

Bayık: Çekilen PKKlıları geri göndeririz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2013 16:23

KCK Yürütmesi Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, hükümetin adım atmaması yüzünden tıkandığını söylediği çözüm sürecini açmaya çalıştıklarını ileri sürdü. "Bazı güçler bu süreci tıkatmak için çaba sarf ediyor. Bu nedenle hasas bir süreçten geçiyoruz" diyen Bayık, çatışmanın başlaması durumunda kendilerini savunacaklarını ve çekilen PKK’lı grupları yeniden Türkiye’ye göndereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kürt sitelerinde yer alan haberlere göre Kuzey Irak’ta başlatılan Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşturulması kampanyasında toplandığı söylenen imzalar, Kandil’de KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanları Cemil Bayık ve Bese Hozat’a bir heyet tarafından teslim edildi. Bu teslim sırsında konuşan Cemil Bayık, "Öcalan’ın özgürlüğü şahsi bir mesele değil, Başkan Apo bir ulusu temsil ediyor. Öcalan’ın zindanda olması milletin de zindanda olması demektir. Başkan Apo’nun özgürlüğü insanlığın özgürlüğüdür. Bunun için toplanan imzalardan dolayı PÇDK, Kürdistan hükümetini, parlamentosunu ve halkı kutluyorum" dedi.

Kürtlerin bugün Ortadoğu’da dinamik bir güç olduğunu anlatan Bayık, "Ortadoğu dünyanın bel kemiği ise, Ortadoğu’nun bel kemiği de Kürtlerdir. Bu nedenle Öcalan’ın özgürlüğü için toplanan imzalar çok önemlidir" diye konuştu.

"TIKANAN SÜRECİ AÇMAK İSTİYORUZ"

Çözüm süreci ile ilgili de konuşan Cemil Bayık, başlatılan sürecin Öcalan tarafından bugüne kadar getirildiğini, ancak Türk hükümetinin bu süreci tıkadığını iddia etti. Bayık sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkan Apo ve biz bu tıkanan süreci tekrar açmak için çözüm geliştiriyoruz. Bu sürecin tıkanmaması lazımdır. Bazı güçler bu süreci tıkatmak için çaba sarf ediyor. Bu nedenle hassas bir süreçten geçiyoruz. Bu imzalarda bu çalışmanın bir yanını oluşturuyor. Bu imzalar sürece katkıda bulunacaktır. Kürt sorununun çözülmesini istemeyenler ve Türk hükümeti bu imzaları görmezden gelebilirler. Eğer Ortadoğu istikrar isteniyorsa Başkan Apo ve Kürtler özgür olmalıdır."

"GERİLLAYI DURDURUYORUZ"

Cemil Bayık, kimsenin PKK’yı teslim alamayacağını belirterek, "1 Eylül’e kadar Türk hükümetine süre vermiştik. Şimdiye kadar bir şey görmedik. Bu şu anlama geliyor: sorunu çözmek istemiyor, ezmeyi esas alıyor. Savaşmak istiyor. Buna karşı kendimizi savunacağız. Gerillayı durduruyoruz. Eğer operasyon yaptıklarını görürsek, bu operasyonlara karşı meşru savunma yapacağız. Savaşı daha da şiddetlendirmek isterlerse, Güney’e (Kuzey Irak) gelen grupları yeniden göndereceğiz” dedi.

"KÜRTLERİN KİMSENİN MALINDA VE TOPRAĞINDA GÖZÜ YOK"

Erbil’de yapılması beklenen ancak 25 Kasım’a ertelenen Kürt Ulusal Kongresi ile ilgili de konuşan Celim Bayık, "Kürt ulusal kongresi Başkan Apo’nun talebiydi. Bu kongrenin yapılması gerekir. Ortadoğu’da sıcak bir savaş var. Kürtler eski Kürtler değil, canlandılar ve bir güç oldular. Bir statü istiyorlar, kimlikleri ile özgür yaşamak istiyorlar" dedi.

Büyük devletlerin ve Ortadoğu’nun, Kürt Ulusal Kongresi’nin toplanmasından korkmaması gerektiği görüşünü savunan Cemil Bayık, " Bu kongre Ortadoğu’ya istikrar ve huzur getirecektir. Kürtler kimseden bir şey istemiyorlar, haklarını ve kimliklerini istiyor. Kürtlerin kimsenin malında ve toprağında gözleri yoktur, haklarını istiyorlar. Bu nedenle kimse Kürtlerden korkmasın. Kürtlerle dostluklar kursunlar. Kürtler demokratik çözüm istiyor" diye konutu.

DEMİRTAŞ: "O ANLAM ÇIKMAZ"

Haberin Devamı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Bayık’ın "Gerillayı durduruyoruz" şeklindeki sözlerinin ardından yaptığı açıklamada, "Cemil Bayık'ın açıklamasından, KCK'nın resmi olarak geri çekilmeyi durdurduğu anlamı çıkmıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!