Bakan Avcı: Eğitime yönelik talepler çeşitlenerek artıyor

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı: Eğitime yönelik talepler çeşitlenerek artıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2013 15:26

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Daha iyi bir eğitime olan talep ve beklentiler her geçen gün büyük bir hızla artıyor. Üstelik gelişmeler bize eğitime ilişkin taleplerin çeşitlenerek artacağını gösteriyor. Önümüzdeki süreçte, belki süresi kısa, çeşitliliği fazla ve sürekli değişim gösterebilen eğitim talepleriyle daha sık karşılaşacağız" dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 22’nci Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı'na katıldı. Bakan Avcı, burada yaptığı konuşmada eğitime yönelik taleplerin çeşitlenerek arttığını söyledi. Gelecek süreçte daha fazla farklı talebin olacağını anlatan Bakan Avcı kurultayın bu amaçla yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağını dile getirdi. Türkiye'de gerçekleştirilen bilimsel etkinliklerin büyüyerek belirli bir noktaya vardığını vurgulayan Avcı, şöyle konuştu:

"Daha iyi bir eğitime olan talep artıyor"

"Yine dünya üzerinde fark yaratan en önemli aktörlerin başında eğitim geliyor. Dolayısıyla daha iyi bir eğitime olan talep ve beklentiler her geçen gün büyük bir hızla artıyor. Üstelik gelişmeler bize eğitime ilişkin taleplerin çeşitlenerek artacağını gösteriyor. Önümüzdeki süreçte, belki süresi kısa, çeşitliliği fazla ve sürekli değişim gösterebilen eğitim talepleriyle daha sık karşılaşacağız. Dolayısıyla eğitim bilimcilere bilgi üretmek, öğrenme ve öğretme süreçlerinde yeni yaklaşımlar geliştirmek, bunun yanında dünyada yaşanan değişim ve dönüşümü iyi okuyan, temel sorunlar üzerinde düşünün ve tartışan, en önemlisi de sorun çözücü nesiller yetiştirmek hususunda çok önemli vazifeler düşüyor. Bu kurultay eğitim alanındaki çalışmalar hakkında bizleri bilgilendirici, yönlendirici, verimliliğimizi artırıcı yönde değerli katkılar sağlayacak."

Haberin Devamı

Türk dünyasında eğitim

Avcı, Türk cumhuriyetleri arasındaki dil birliği, gönül birliği, tarihi, kültürel ve coğrafi yakınlık düşünüldüğünde, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin sağladığı imkanları göz önüne aldığında ilişkilerin, işbirliklerin bugün olduğundan çok daha ileri noktalara taşınması gerektiğini bildirdi. Kurultayda çıkacak sonuçların ve gelişmelerin ulusal ve uluslararası alanda eğitim sistemlerine nasıl aktarabileceğinin tartışılacağını anlatan Bakan Avcı, şöyle devam etti:
"Hepsinden önemlisi birlikte neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Kurultayın ana teması Türk dünyasında eğitim kültür sistemleri ve eğitim bilimlerinde yeni arayışlar olarak belirlenmiştir. Bu tema çerçevesinde eğitim bilimi alanında araştırmalar yapan sosyal bilimciler çalışmalarını burada tartışacaklar, eğitimde bilgi üretim sürecine katkıda bulunacaklar. Bu kurultayda okul öncesi eğitim, temel eğitim, ortaöğretim, yükseköğretim, eğitim programları, ölçme ve değerlendirme, öğretmen yetiştirme, hayat boyu öğrenme, özel eğitim gibi çeşitli konulara ilişkin bilimsel çalışmalar yer alacaktır. Bu bilimsel etkinliklerin, Türkçe'nin bilim dili olarak yerleşmesine katkıda bulunacağı açıktır."
Türk akraba topluluklarından 450 öğrenci öğrenim görüyor
"İlki 1990'lı yıllarda yapılan ve 20 yılı aşkın bir sürede gerçekleştirilen bu kurultay, buna güzel bir örnek teşkil ediyor. Ülkemizde giderek sayıları artan bu tür bilimsel etkinliklerin ülkemiz eğitimine olduğu kadar kardeş ülke ve üye olduğumuz uluslararası kuruluşlar için de önemli olduğunu düşünüyorum. Kurultayın Türkiye ve kardeş ülkelerdeki eğitim ailesini bir araya getirilmesinde önemli bir araç oldu. Bugün aramızda Türk dünyasından ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerden değerli katılımcılar da yer almaktadır. Kurultay'ın Türk cumhuriyetlerinden gelen konuklarımızı olduğu kadar Türk akraba topluluklarından olup ESOGÜ'de çeşitli fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerimizi de çok mutlu ettiğini tahmin ediyorum. Sadece bu üniversitemiz de Türk akraba topluluklarından 450 öğrenci öğrenim görüyor. Bu öğrencilerimizin yaklaşık 250'si Türkiye Cumhuriyeti Devleti burslusu olarak, diğerleri ise kendi imkanlarıyla öğrenimlerine devam ediyor. "

Haberin Devamı

Avcı, konuşmasında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na yönelik atıf gelince güleceğinin geldiğini belirterek, "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, benim gençliğimde üniversite yıllarımda, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde okurken, bunun adı Kalkınma İçin Bölgeler İşbirliği'ydi kısaltması da 'RCD'ydi. Üç üyesi vardı. Türkiye, Pakistan ve İran... RCD o günlerde çok işe yarayan bir teşkilat olmaması nedeniyle, daha çok diplomatların dönem dönem bir araya gelip birbirlerin ağırladıkları bir örgüt olması nedeniyle biz o dönemde RCD'ye 'Refreshment Cocktail and Dinner' diyorduk. Bu yüzden 'Ekonomik İşbirliği Teşkilatı' denilince güleceğim tuttu. Artık o safhayı geçtik. Böyle güzel bir toplantılarda buluşuyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da kurultayda eğitim sistemine ilişkin önemli konuların görüşüleceğini ve kurultayın karar vericiler üzerinde önemli faydaya yol açacağını anlattı. Kurultayın açılışına AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ve diğer ilgililer katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!