Ortadoğu gerginliği doları yeniden yükseltti

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu gerginliği doları yeniden yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2013 13:58

Dün Suriye'ye müdahale tansiyonunun biraz olsun düşmesiyle birlikte 2.01 TL'ye kadar gerileyen dolar yeniden yükselmeye başladı. İsrail'in füze denemesiyle Ortadoğu'daki gerginlik artarken dolar da 2.05 TL'yi geçti.

Haberin Devamı

Hafta başında ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye müdahale konusunu Kongre'ye götüreceğini açıklamasından sonra azalan gerginlikle düşen dolar yeniden yükselmeye başladı.

Gün içinde İsrail'in Akdeniz'de iki balistik füze denediğini açıklamasıyla artan jeopolitik gerginlik dolarda da yukarı yönlü hareketleri tetikledi. Güne 2.01 TL'den başlayan dolar Ortadoğu'da tansiyonun yükselmesiyle birlikte 2.05 TL'yi gördü ve şu dakikalarda 2.0515 TL'den işlem görüyor.

Uzmanlara göre dünü istisnai gün ilan etmesine rağmen sadece 100 milyon dolarlık döviz satım ihalesi gerçekleştiren Merkez Bankası'ndan dolara yönelik yeni bir hamle gelmemesi de doların yükselişinde etkili oldu. Merkez Bankası bugünü normal gün ilan etmiş, istisnai gün uygulamasına gelecek hafta pazartesi günü devam edileceğini açıklamıştı. Merkez Bankası gelecek hafta pazartesi günü yapılacak döviz satım ihalalerinin minimum miktarını 100 milyon dolar olarak belirledi.

Haberin Devamı

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ BORSAYI DA ETKİLEDİ
Öte yandan jeopolitik tansiyonun tekrar yükselmesiyle dolarda gerçekleşen yukarı yönlü hareketlilik borsayı da düşürdü. İlk seansı yüzde 1.18 kayıpla 67 bin 735 puandan kapatan borsa tekrar 68 bin seviyesinin altına gerilemiş oldu. Borsa ikinci seansa ise yüzde 1,40 kayıpla 67 bin 500 puandan başladı. Bankacılık endeksinde kayıp ise günlük yüzde 1.50'ye kadar yaklaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!