Rasmussen: 21 Ağustos'taki saldırı karşısında kayıtsız kalamayız

Güncelleme Tarihi:

Rasmussen: 21 Ağustostaki saldırı karşısında kayıtsız kalamayız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2013 15:40

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Suriye'de 21 Ağustos'ta düzenlenen kimyasal silah saldırısına sert bir uluslararası tepki verilmesi gerektiğini" söyledi.

Haberin Devamı

Rasmussen, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Biz yüzlerce erkek, kadın ve çocuğun yaşamına mal olan böylesi adı anılmaz eylemler karşısında kayıtsız kalınamayacağına inanıyoruz" diyen Rasmussen, "Kimyasal saldırılarının gelecekte yine yaşanmasını önlemek için güçlü bir uluslararası yanıt gerektiği konusunda bir uzlaşı olduğunu düşünüyorum. Bence kenarda sakin sakin durur ve harekete geçmezsek bu dünyanın dört bir yanındaki diktatörlere tehlikeli bir işaret gönderilmesi anlamına gelecektir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN SAVUNULMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"
NATO’nun kendi üzerine düşen rolü oynadığını söyleyen Rasmussen, müdahale konusunda henüz hiçbir ülkede kesin karar verilmediğini hatırlattı. "Türkiye’nin etkili bir şekilde savunulması için sahada gerekenleri yapıyoruz” diyen Rasmussen, “Türkiye’nin saldırıya uğradığı bir durumda müttefikler mutlaka istişare edecek ve konuya müdahale edecektir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Rasmussen uluslararası hukukun açık olarak ihlal edildiğini söyleyerek, kimyasal silah kullanımına karşı uluslararası camianın seyirci kalamayacağını ifade etti. Rasmussen NATO’nun üzerine düşen rolü üstlendiğini vurgulayarak, “Bireysel olarak ülkeler kararlarını kendileri vermeli” dedi. AB bakanlarının saldırıyı en güçlü şekilde kınamaları gerektiğini söyleyen Rasmussen, askeri adımların atılmasının demokrasilerde kolay olmadığını ifade etti.

"BEN İKNA OLDUM"
Bir soru üzerine Suriye rejiminin kimyasal saldırıdan sorumlu olduğuna ikna olduğunu söyleyen Rasmussen olası müdahaleyle ilgili olarak, “Uzun vadeli bir saldırının çözüm olduğunu düşünmüyorum. Uzun dönemli çözüm için politik müzakere gerekli” dedi. Rasmussen operasyonun kısa, ölçülü ve hedefli olması gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!