İşte ABD’nin ‘kara bütçesi’

Güncelleme Tarihi:

İşte ABD’nin ‘kara bütçesi’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2013 01:05

Rusya’ya sığınan eski ajan Edward Snowden’ın sızdırdığı ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) belgelerinde ABD’nin 16 istihbarat kuruluşuna 52.6 milyar dolar ayırdığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

NSA bütçesinde Snowden gibilerin sızıntı yapmasını önlemek için de para ayrılmış. Washington Post’un haberine göre ABD’nin “kara bütçesi” özetle şöyle:

ABD’nin 16 istihbarat kuruluşunun 52.6 milyar dolarlık yıllık bütçesi, 11 Eylül 2001 saldırıları öncesine göre istihbarat harcamalarının iki kat arttığını ortaya koyuyor.
2013 bütçesinde aslan payı 14.7 milyar dolar ile CIA’in. CIA’in bütçe kalemlerinin dökümü tam 1452 sayfa tutuyor. NSA’in ise 10 milyar 450 milyon dolar bütçesi bulunuyor.

YILLIK 230 BİN TL MAAŞ

NSA’in 3.7 milyar dolar ayrılan “karşı istihbarat” bütçesindeki kalemlerden biri Snowden gibi sızıntı yapacaklar ile mücadele için ayrılmış. Snowden gibi “tehdit olabilecek” 4 bin kişi tespit edilmiş. S
Bütçeye göre 16 istihbarat kuruluşunda toplam 107 bin 35 kişi çalışıyor ve bunlara yılda 12.3 milyar dolar ödeniyor. Kaba bir hesapla her bir istihbarat çalışanı yıllık brüt 115 bin dolar (230 bin TL) gelir elde ediyor.

Haberin Devamı

Türkiye yok, İsrail ve Pakistan hedef

NSA bütçesi, ABD’nin üçüncü ülkelere karşı siber saldırılar düzenlediğini de doğruluyor. Bütçede NSA’in faaliyetleri arasında “Hassas güvenilir ve işlemeye uygun Elektronik Muhabere sağlamak” da sayılıyor ve bunun hizmetin “küresel bilgi ağını” kapsadığı belirtiliyor. Karşı istihbarat faaliyetleri için hedef ülkeler arasında Çin, Rusya, İran, İsrail, Pakistan ve Küba sayılıyor. Pakistan’dan ise “zorlu hedef” diye bahsediliyor. Türkiye’nin adı belgelerde geçmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!