Okul bahçesine ‘napalm gibi’ bomba

Güncelleme Tarihi:

Okul bahçesine ‘napalm gibi’ bomba
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2013 01:05

Suriye’nin kuzeyinde rejimin kullandığı iddia edilen yanıcı bombaların etkilerini, BBC görüntüledi. “Napalm gibi” diye nitelenen bomba en az 10 çocuğu öldürdü.

Haberin Devamı

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin Panaroma ekibi, kimliğini gizli tutmak isteyen bir Suriyelinin Halep’te bir okulun bahçesine yapılan saldırının ardından çektiği görüntüleri yerinde inceledi. Görüntülerde okul yıkılmış halde görülürken, üzerinde kimyasal izleri olan, yanarak yaralanmış çocuklar hastaneye götürülüyor.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER / HÜRRİYET TV

GÖRGÜ TANIKLARI: UÇAKTAN BIRAKILDI

Tahrip olan okulu ziyaret eden BBC ekibine konuşan görgü tanıkları, bir savaş uçağının okulun üzerinden sayısız kez uçuş yaptığını, daha sonra bombayı bıraktığını söylüyor. Küçük bir patlama sonrası bölgeyi yoğun bir ateş ve duman bulutu kaplarken saldırıda BBC’ye göre en az 10 çocuk öldü, çok sayıda yaralı var.

TERMİT DE OLABİLİR

Jetin okulun bahçesine “napalm” ya da “termit bombası” bıraktığı belirtildi. Yaralılara müdahale eden İngiliz gönüllü doktor Rola, “Emin olmamakla beraber napalm benzeri bir bomba yüzünden yaralılarda ciddi yanıklar oluştuğu görülüyor” dedi. Doktorlara göre vücutlarının yüzde 50’den fazlası yanan yaralıların birçoğunun yaşama şansı son derece zayıf.
İsmini açıklamayı reddeden okulun müdürü, saldırı sonrası oluşan manzarayı bugüne kadar gördüklerinin “en korkuncu” olarak niteleyip “Televizyonda bazı görüntüler izliyoruz, birçok hikayeler de duyduk, ancak daha önce böyle bir şey görmemiştik” dedi.

Haberin Devamı

Yürüyen ölüler gibi

BBC, yaralıların adeta “yürüyen ölüler” (zombi) gibi göründüğünü belirtti. Muhalif güçler de ordunun pazartesi günü Halep’in kırsal kesimde fosfor bombası ve napalm kullandığını öne sürmüştü. İdlib’deki bir saldırıdan sonra geçen hafta Türkiye’ye sığınan mültecilerde de ciddi yanıklar vardı.

ABD ordusunun Vietnam Savaşı sırasında kullandığı napalm bombaları kullanıldığı yerde çevreye büyük zarar verirken, canlıların derisine yapışarak ölüme ve ağır yanıklara neden oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!