Twitter fenomenlerine kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Twitter fenomenlerine kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2013 11:22

Twitter’da binlerce takipçisi bulunan Pucca, Kutup Zencisi, Taci Kalkavan gibi fenomen isimler, Taksim gezi olayları sırasında attıkları tweetler yüzünden hedef gösterildikleri gerekçesiyle Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş hakkında iftira ve hakaret suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, soruşturma sonunda kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.

Haberin Devamı

Takma isimleriyle yazdıkları Twitter sosyal paylaşım ağında fenomen olan Oğuz Asma (Kutup Zencisi), Orçun Ortaç (Taci Kalkavan) ve Pınar Yıldırım (Pucca)’nın avukatı Serhat Koç, 28 Haziran 2013’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği şikayet dilekçesinde Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.’ye ait ahaber.com isimli sitede 12.06.2013 tarihli Takvim Gazetesi’ndeki “Ajansların oyunu deşifre oldu” ve “Ajans oyunu” başlığını taşıyan haberler ile 17.06.2013 günü Ahaber Tv’de görüntülü olarak kullanılan “Gezi olaylarına reklam ayarı” başlığını taşıyan haberde, twitter sosyal medya ağ sitesinde kullandıkları mahlaslar yazılmak suretiyle müştekiler hakkında gerçeğe aykırı bilgilere yer verilip kişilik haklarına saldırıldığı ve açıkça hedef haline getirildiklerini iddia ederek hakaret ve iftira suçlarını işlediklerini öne sürdü.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nurten Altınok Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesine göre hakaret suçunun işlenebilmesi için mağdurun gerçek kişi olması gerektiğini, Yargıtay İçtihadlarında ise mağdurun tayin ve teşhis edilmediği durumlarda hakaret suçunun varlığından söz edilemeyeceğini belirtti. Savcı Altınok, yapılan haberlerde twitter hesaplarının isimleri dışında açıkça suçlayıcı, küçültücü değer yargısı içeren ifadelerin kullanılmamış olduğuna dikkat çekerek haber verme hakkının sınırlarının aşılmadığı, kişilik haklarına saldırı boyutuna ulaşmadığı yani iftira suçunu oluşturmadığı kanaatine varıldığını ifade etti. Savcı, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vererek soruşturmayı sonlandırdı.

KARARA İTİRAZ DA REDDEDİLDİ...

Bunun üzerine Twitter yazarlarının avukatı Serhat Koç, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunarak Oğuz Asma’yı (Kutup Zencisi) 131.618 kişi, Orçun Ortaç’ı (Taci Kalkavan) 198.262 kişi, ve Pınar Yıldırım’ı (Pucca) 676.886 kişinin takip ettiğini, müvekkillerinin internet sitesinde oldukça tanınmış ve gerçek kimlikleri kamuoyu tarafından bilinen kişiler olduğunu belirtti. Avukat Koç dilekçesini devamında müvekkillerinin gerçek kimlikleriyle röportajlar verdiklerini, televizyon programlarına katıldıklarının bilinmesine rağmen savcının ‘mağdurun tayin ve teşhis edilemediği’ iddiasının geçerli olamayacağını açıkça görülebileceğinin altını çizdi. Bir kişinin mahlas kullanıyor olmasının, şahsına yönelik açıkça hakaret edilebileceği anlamına gelmediğini öne sürdü. Ancak Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’de itirazı aynı gerekçeyle reddetti.

Haberin Devamı

YAPILAN HABERDEN..

“Ajansların oyunu deşifre oldu”
“Taksim Gezi Parkı’nda başlayan olayların daha da büyümesi, dünya medyasına taşınması için organize bir PR (reklam) çalışması yürütüldüğü ortaya çıktı. Hükümet bu çalışmanın detaylarının anlaşılması için özel bir çalışma yaptırdı. Başbakanlığa sunulan rapora göre bu PR çalışmasının arkasından reklam ajansları çıktı. Raporda, reklam ajanslarının sosyal medya üzerinde çok geniş çaplı bir çalışma yaparken, aynı zamanda yanlış ve çarpıtılmış bilgileri yaymaktan da geri kalmadıkları kaydedildi. Reklam ajansları, 3 gün boyunca Twitter’ın Türkiye ve dünya etiket listesinin bir numaralı başlığının #DirenGeziParkı olmasını sağladı. Bu çerçevede sosyal medyada reklam için kullandığı ve binlerce takipçisi olan kullanıcı profillerini devreye soktu. Ajanslar tarafından kullanılan sosyal medya fenomeni profiller de Taci Kalkavan, Kutup Zencisi ve Pucca gibi isimler olarak raporda yer aldı.”

Haberin Devamı

Yapılan televizyon haberinde ise şu ibareler yer aldı: “Üç gün boyunca Twitter’ın Türkiye ve dünya etiket listesinin bir numaralı başlığı olan #DirenGeziParkı’na yüzbinlerce tweet geldi. Etiketin hızla yayılıp dünya listesinin ilk sırasına oturmasını ise Twitter fenomenleri sağladı. Daha önce bir çok kez viral reklamların yayılmasını sağlayan Taci Kalkavan, Kutup Zencisi, Pucca isimli Twitter hesapları 6 gündür süren eylemlerle ilgili açılan etiketleri TT listesine sokup aynı zamanda da halkı katılımlara davet etti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!