Sit’miş

Güncelleme Tarihi:

Sit’miş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2013 01:28

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yol yapmayı planladığı ODTÜ’den geçen arazinin sit alanı olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

CHP’li milletvekilleri Mahmut Tanal ve Aylin Nazlıaka, ODTÜ’lü öğrenciler ve çevre sakinleri, Ankara Çevre İl Müdürlüğü önünde toplanarak Anadolu Bulvarı’nı Konya Yolu’na bağlayacak olan yol projesine tepki gösterdiler. Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu üyelerine hitaben bir açıklama yapan çevreciler, projenin yapılacağı 17 bin metrekarelik orman alanının 9 bin metrekaresinin doğal sit alanı olduğunu belirttiler. Çevreciler daha sonra projenin yaratacağı tahribatla ilgili belgeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki yetkililere teslim ettiler.
Belediyenin, “Bakanlık imar planını onaylarsa 2 aya kadar ODTÜ’ye gireriz” dediği ODTÜ yolunun planı en geç haftaya kadar onaylanacak. Çevrecilerin tepki gösterdiği planla ilgili incelemeler tamamlanırken, onayın ardından yol inşaatına da başlanacak.

Haberin Devamı

KARAYALÇIN DÖNEMİ

ODTÜ’den geçirilecek yolun ilk imar planının 1992’de dönemin Belediye Başkanı Murat Karayalçın zamanında onaylandığını belirten yetkililer, “Ancak aradan geçen zamanda belediye de değişince plan rafa kaldırılmış” dediler. ODTÜ yönetiminin, kampusun tamamı plansız olduğu için bakanlığa imar planı başvurusunda bulunduğunu belirten yetkililer, eylem başlatılan yolun imar planıyla ilgili Hürriyet’e şu bilgileri verdi: “İmar planıyla ilgili incelemeleri tamamlamak üzereyiz. Bu hafta içinde ya da en geç haftaya planı onaylarız. Bundan sonra da Ankara Büyükşehir Belediyesi Anadolu Bulvarı’nı Konya Yolu’na bağlayacak olan yolun inşaatına başlar. ODTÜ yönetimi, yol yapılacak alanın ağaçlandırılmadığı bilgisini verdi. Yaptığımız değerlendirmede bu yolun trafiği rahatlatacağını düşünüyoruz. Çevrenin zarar görmemesi bizim ilk önceliğimizdir, bunun için dikkatli davranıyoruz.”

Dava açarız

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ise imar planının onaylanması halinde iptal davası açacaklarını söyledi. Muhçu, şöyle konuştu: “Koruma Kurulu’nun buna ilişkin görüşleri varsa bunun da iptalini isteyeceğiz. Alanın fundalık olduğunu söylemek oranın yeşil alan olmadığı anlamına gelmiyor. Sürecin durdurulması için çalışıyoruz. Koruma kurulları bu tür alanları korumakla sorumludur. Ancak bu değerleri yok eden projelere karşı yeterli direnç gösterilmiyor. Sorumluluklarıyla bağdaşmayan kararları onaylamak zorunda kalıyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!