Başkan Başçı, TL’yi aslanlar gibi koruruz dedi ama...

Güncelleme Tarihi:

Başkan Başçı, TL’yi aslanlar gibi koruruz dedi ama...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2013 01:31

Günlerdir yükselen dolar, dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın “TL’yi aslanlar gibi koruruz. Dolar yılsonunda 1.92’nin altında olursa şaşırmayın” sözlerine rağmen tırmanışını sürdürdü. “Bana inanın ve kazanın” diyen Başçı’nın yaklaşık 50 dakika süren konuşması boyunca doların yükselmesi ve borsanın düşmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı günlerdir dolar karşısında değer kaybeden TL’ye, “Dövizle ilgili hiçbir endişemiz yok. TL’yi aslanlar gibi koruruz” diyerek sahip çıktı. Global piyasalarla paralel çalkantılı bir dönemden geçen piyasalar, Başçı’nın ‘faiz artımı yapmayacakları ve dövizdeki artışın önüne bilanço silahını kullanarak yani döviz satarak geçecekleri yönündeki’ sözleriyle dün bir kez daha hareketlendi. Özellikle doların psikolojik seviye olan 2 TL’yi aşmasıyla ilgili Başçı’nın “Dolardaki yükseliş geçicidir. Dolar yılsonunda 1.92’nin altında olursa şaşırmayın” şeklinde yılsonu seviyesi belirtmesi ve konuşmasında sık sık, ‘Endişe edecek birşey yok, döviz konusunda rahatız, doların belini kırarız’ gibi ifadeler kullanması dikkat çekti. Dolar için başdöndürücü hareketlilik sabah erken saatlerde başladı. Erdem Başçı’nın konuşması öncesinde 2.0097 TL ile yeni rekor kıran dolar konuşmanın ardından tutulamadı. Gün içinde defalarca rekoru yenileyen önce öğleden sonra 2.0372 TL’ye ulaştı. Yükselişi durdurulamayan dolar piyasalar kapanana kadar rekoru 2.0399 TL’ye geliştirdi. Doların tutulamaması borsayı da kötü etkiledi. Güne yüzde 1.66 kayıpla 67 bin 632 başlayan borsada düşüş Erdem Başçı’nın konuşmasının ardından ikinci seansta yüzde 3.50’ye ulaştı. Günü 4,73 kayıpla 65 bin 519 puandan kapatan borsa son 1 yılın en düşük seviyesine geldi. Borsa şirketlerinin piyasa değeri 24 milyar lira kaybederek 507 milyar liradan 483 liraya geriledi.

Haberin Devamı

KONUŞTUKÇA DOLAR ÇIKTI

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası’na konuk olan ve konuşması televizyonlarda canlı yayınlanan Başçı, Merkez Bankası’nın politikalarına ve finansal piyasalara ilişkin görüşlerini anlattı. Başçı’nın yaklaşık 50 dakika süren konuşması boyunca doların yükselmesi ve Borsa’nın da düşmesi, piyasada ilginç yorumlara neden oldu. Yılsonu dolar seviyesi konusunda iddialı konuşan Başçı şunları söyledi: “Beni şu anda iyimser bulabilirsiniz ama yıl sonunda 1.92 civarında bir dolar görürsek şaşırmayalım. Bunu gerçekten not edin, bunun altında olursa şaşırmayın, üstünde olursa ‘Başkan böyle demiştiniz, niye üstünde oldu?’ diye sorarsanız. Uzun vadeli tahvil faizlerinde aşırı yükseliş oldu yakın zamanda burada da yıl sonunda tekrar tek haneli seviyelere düşeceğini tahmin ediyorum.”

Haberin Devamı

DOLARDA HÜCUMA GEÇİYORUZ

Başçı, şöyle devam etti: “Faiz belirsizliğini ortadan kaldıracağız. Faiz oranımız 7.75. Yani hiçbir zaman yıl sonuna kadar 6.75’in altına düşmeyecek. Esas belirsizliği döviz kurları ile ilgili görün. Orada öyle bir müdahale stratejimiz var ki herkes şaşırıp kalacak. Bundan sonraki her açıklama olumlu etki yaratacak. Döviz kurları ile ilgili TL’ye değer kazandırıcı sürpriz manevralarla, savunmaya çalışmayacağız, hücuma geçiyoruz. TL’nin değerini tek silahla -döviz müdahale silahı- aslanlar gibi koruyacağız. Faiz silahını hiç kullanmayacağız.”

40 milyar dolarlık rezervimiz var gerektikçe satarız

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı şunları söyledi: “Türk lirasında değer kaybına karşı döviz rezervlerimizi kullanacağız. Merkez Bankası’nın toplam bilançosunda toplam döviz rezervi var brüt. En muhafazakar bir şekilde hesapladığınızda 40 milyar dolar civarında satılabilir döviz rezervimiz var.”

Haberin Devamı

TL için hücuma geçiyoruz

Bundan sonra kendilerinden döviz tarafında TL’ye değer kazandırıcı şoklar beklenmesi gerektiğine işaret eden Erdem Başçı, “Şu anda hücuma geçiyoruz. Hücum şaşırtma sanatıdır. Maradona’nın bir golü vardı. Dümdüz gitti, gol attı. O da dümdüz gittiği için şaşırttı. Dolayısıyla bu tür sürprizlerle döviz piyasasında rezervlerimizi o kadar etkili kullanırız ki herkes hayret eder” dedi.

Bizi en çok karpuz yordu

Türkiye’nin 2013 makro ekonomisini değerlendiren erdem Başçı, yılsonu için enflasyon tahminlerinin yüzde 6.2 olduğunu, 2014 yılı Şubat ayı için de yüzde 5 civarında öngördüklerini hatırlatarak, meyve-sebzenin enflasyonda kendilerini biraz zorladığını dile getirdi. Başçı, “Meyve-sebzede çok istisnai hareketlilik oldu, bizi yordu. Özellikle karpuz fiyatlarında geçen seneye ciddi artış yaşandı” dedi.

Haberin Devamı

Reel sektöre ve analistlere, ‘bana inanın ve kazanın’ çağrısı

Erdem Başçı, konuşması sırasında dövizdeki hareketlilikten etkilenen reel sektör temsilcilerine ve analistlere seslendi. Reel sektör temsilcilerine, “Döviz açık pozisyonlarınızı kapatmak için şu an doğru bir zaman değil. Sabredin ve döviz düşünce kapatın” dedi. Analistlere ise, “Faiz artırım beklentisine girmeyin, sabit faiz beklentisine girin” dedi. Başçı, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’ye de göndermede bulunarak, “Draghi’nin dediği gibi bana inanın ve kazanın” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!